Περιβάλλον

Το ορυκτό του Άρη, σπάνιο στη Γη, βρέθηκε κλειδωμένο στον πάγο της Ανταρκτικής

Το κίτρινο-καφέ ορυκτό, που ονομάζεται jarosit, απαιτεί τόσο νερό όσο και όξινες συνθήκες για να σχηματιστούν, σύμφωνα με τη NASA, συνθήκες που είναι δύσκολο να βρεθούν τώρα στον Κόκκινο Πλανήτη. Παρ ‘όλα αυτά, μετά την ανακάλυψη για πρώτη φορά jarosit στον Άρη το 2004, το ορυκτό εμφανίστηκε σε αρκετές περιοχές του Άρη, αφήνοντας τους επιστήμονες να αναρωτιούνται πώς το ορυκτό έφτασε σε αυτήν την αφθονία.

Κάποιοι θεωρούν ότι, όταν ο πάγος κάλυψε τον πλανήτη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, σκόνη που περιείχε τα απαιτούμενα μέταλλα, σίδηρος, θειικό άλας και κάλιο, μπορεί να έχουν παγιδευτεί μέσα.

Ο πλανήτης στον οποίο ζούμε είναι ένα αξιοθαύμαστο μέρος. Αλλά αναρωτηθήκατε ποτέ πώς ή γιατί συμβαίνουν αυτά τα πράγματα; Πώς δημιουργήθηκε η Γη; Πώς προβλέπουμε τον καιρό; Πώς σχηματίζονται τα απολιθώματα; Τι προκαλεί σεισμούς ή ποια ζώα λάμπουν στο σκοτάδι; Το “Incredible Earth” αποκαλύπτει απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις και πολλά άλλα σε ένα συναρπαστικό ταξίδι σε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον κόσμο μας, και με υπέροχη φωτογραφία και διορατικά διαγράμματα στην πορεία!

“Ο Άρης είναι ένα τόσο σκονισμένο μέρος, όλα καλύπτονται από σκόνη”, δήλωσε ο Giovanni Baccolo, γεωλόγος στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου-Μπίκοκα. Όμως, ενώ ο πάγος θα μπορούσε να παρέχει το υγρό περιβάλλον που απαιτείται για την όξινη σκόνη για να μετατραπεί σε jarosit, οι επιστήμονες δεν έχουν δει ποτέ πραγματικά σκόνη και πάγο να αντιδρούν χημικά για να σχηματίσουν το ορυκτό.

Ωστόσο, η ανακάλυψη σωματιδίων jarosit που είναι κλειδωμένα στον πάγο της Ανταρκτικής μπορεί να υποστηρίξει τη θεωρία, ανέφεραν οι ερευνητές σε μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 19 Ιανουαρίου στο περιοδικό Nature Communications.

Στη Γη, το jarosit είναι ένα σπάνιο ορυκτό που αναπτύσσεται σε ορυχεία απόβλητα που εκτίθενται σε αέρα και βροχή. Μπορεί επίσης να σχηματιστεί κοντά στους αεραγωγούς των ηφαιστείων, σύμφωνα με τη NASA. Ο Μπακάλο και οι συνάδελφοί του δεν περίμεναν ποτέ να βρουν το ορυκτό στην Ανταρκτική, αλλά όταν η ομάδα τράβηξε έναν πυρήνα πάχους περίπου 1.620 μέτρων από το έδαφος, βρήκαν ίχνη σωματιδίων από jarosit, μικρότερα από τους κόκκους άμμου, τα οποία ήταν θαμμένα στα βαθύτερα στρώματα του πάγου. 

Αφού εξέτασε τα σωματίδια με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το jarosit είχε σχηματιστεί σε τρύπες μέσα στον πάγο. Αυτό το εύρημα υποδηλώνει ότι το ορυκτό σχηματίστηκε με τον ίδιο τρόπο στον Άρη, αν και στον Κόκκινο Πλανήτη, το jarosit εμφανίζεται σε “αποθέματα πάχους μέτρων”. 

Αυτές οι εξαιρετικά πυκνές πλάκες από jarosit μπορεί να έχουν σχηματιστεί στον Άρη επειδή ο Κόκκινος Πλανήτης είναι πολύ πιο σκονισμένος από την Ανταρκτική, παρέχοντας περισσότερη πρώτη ύλη για να σχηματίσει jarosit, σημείωσε ο Baccolo. “Αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα για τη σύνδεση του βαθιού πάγου της Ανταρκτικής με το περιβάλλον του Άρη”, είπε.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την ανακάλυψη στο Science Magazine.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

ΣΟΣ για τους κοραλλιογενείς υφάλους.

e-enimerosi

Στην 6η θέση στην Ευρώπη με την μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση η Ελλάδα!

e-enimerosi

Ευρωκοινοβούλιο: Αλλάζουν τα πάντα στα κτίρια εντός ΕΕ.

e-enimerosi