Ειδήσεις και Νέα

Von der Leyen: Η σύμβαση με την Astra-Zeneca “είναι πεντακάθαρη”

Η επικεφαλής της U-Commission Ursula von der Leyen υπερασπίστηκε τη στρατηγική εμβολιασμού του κορωνοϊού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προέτρεψε τον κατασκευαστή Astra-Zeneca να αναλάβει σαφείς δεσμεύσεις παράδοσης. «Αυτό που ζητώ είναι η διαφάνεια και ο σχεδιασμός της ασφάλειας», δήλωσε η von der Leyen στο Deutschlandfunk.

Πριν από μια εβδομάδα, η βρετανική-σουηδική φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε περικοπή παράδοσης, χωρίς εύλογη εξήγηση. Οι εντολές της ΕΕ είναι δεσμευτικές και όχι περιορισμένες. “Το συμβόλαιο είναι ξεκάθαρο”, δήλωσε η von der Leyen. Για να το δείξουν, θέλουν να δημοσιεύσουν το έγγραφο αυτήν την Παρασκευή.

Αποσπάσματα από τη σύμβαση μεταξύ της ΕΕ και της Astra-Zeneca φαίνεται να το επιβεβαιώνουν. Σύμφωνα με το Deutschlandfunk, συμφωνήθηκε ότι «σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται η εταιρεία, δύο εργοστάσια στη Μεγάλη Βρετανία σχεδιάζονται επίσης για την παραγωγή εμβολίων για την ΕΕ».

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό οργανισμό, η Astra-Zeneca διαβεβαιώνει ακόμη και στη σύμβαση ότι «ο όμιλος δεν έχει συνάψει συμφωνίες με τρίτα μέρη» που εμποδίζουν την παράδοση της πρώτης παρτίδας εμβολίων στην ΕΕ. Η σύμβαση έρχεται έτσι σε αντίθεση με τις δηλώσεις του αφεντικού της Astra Zeneca, Pascal Soriot, ο οποίος είπε ότι προορίζονται αποκλειστικά για την προμήθεια εμβολίων στη Μεγάλη Βρετανία.

Σε ποια εργοστάσια και πού παράγεται το εμβόλιο στην οποία έχει πρόσβαση η ΕΕ είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο. Η Επιτροπή κατηγορεί την Astra-Zeneca για την πλήρη παράδοση της συμφωνηθείσας ποσότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο και μειώνοντας μόνο την παραγωγή για την ΕΕ. Ο Soriot φέρεται ότι δυσκολεύεται στην παραγωγή «σε εργοστάσιο στην ΕΕ», προφανώς είναι το εργοστάσιο στο Βέλγιο. Σε μια δεύτερη εταιρεία στην ΕΕ, η παραγωγή λειτουργεί άψογα. Η παραγωγικότητα είναι χαμηλότερη στα εργοστάσια στην ΕΕ.

Όπως έμαθε η FAZ την Πέμπτη από τους κύκλους της ΕΕ, η Astra-Zeneca εν τω μεταξύ εντάχθηκε στη διαμάχη με την ΕΕ. Ο Soriot υποσχέθηκε ότι η εταιρεία του θα παραδώσει περισσότερες δόσεις εμβολίου στην ΕΕ τον Φεβρουάριο από ό, τι ανακοινώθηκε πρόσφατα.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, στη σύμβαση συμφωνείται ότι η Astra-Zeneca δεν θα παράγει μόνο σε αυτά τα δύο εργοστάσια για την ΕΕ, αλλά και σε δύο τοποθεσίες στη Μεγάλη Βρετανία. Η Astra-Zeneca παραβιάζει αυτήν τη συμφωνία και διατηρεί τις εγκαταστάσεις του ΗΒ για παραδόσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Λόγω του μικρού χρόνου ανάπτυξης των εμβολίων εντός δέκα μηνών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι αρχικές δυσκολίες είναι απολύτως κατανοητές, δήλωσε ο von der Leyen την Παρασκευή. «Αυτό είναι εντάξει», είπε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αλλά θέλουμε μια εξήγηση έτσι ώστε να βρούμε τις λύσεις μαζί.

“Όχι όπως στο φούρνο”

Η Von der Leyen απέρριψε τους ισχυρισμούς κατά της διεύθυνσής της. Η Επιτροπή της ΕΕ συνήψε εγκαίρως τη σύμβαση με την Astra-Zeneca. Το γεγονός ότι η Μεγάλη Βρετανία διέταξε νωρίτερα δεν παίζει ρόλο στις υποχρεώσεις παράδοσης της εταιρείας. «Δεν είναι σαν να στέκεσαι στη γραμμή στο φούρνο», είπε.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi

Ισχυρός σεισμός στη Σάμο.

e-enimerosi