Ειδήσεις και Νέα

Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας κάνει μαθήματα σύνεσης στον Ερντογάν: Θέλουμε να δούμε πράξεις…

Η Φλοράνς Παρλί, ανακοίνωσε στη Dassault την παραγγελία δώδεκα αεροσκαφών Rafale για την αντικατάσταση αυτών που πωλήθηκαν στην Ελλάδα. Περισσότερο από ποτέ, η Υπουργός φροντίζει για τη «βιομηχανική κυριαρχία» της Γαλλίας στην άμυνα.

Αναφέρεται σε μερικά θέματα επικαιρότητας και είναι επίσης ευχαριστημένη που ξεκίνησε ένας νέος διάλογος με τις Ηνωμένες Πολιτείες, στις οποίες επιθυμεί να εξηγήσει γιατί το ευρωπαϊκό αμυντικό σύστημα θα ενισχύσει τη διατλαντική συμμαχία.

Αναφέρει, μεταξύ άλλων:

  • Επιστρέφετε από την Αθήνα όπου υπογράψατε το συμβόλαιο για την προμήθεια στην Ελλάδα 12 μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Ποιες είναι οι συνέπειες της της σύμβασης;

Ήμασταν σε συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για μεγάλο χρονικό διάστημα για να καλύψουμε την ανάγκη τους για ανανέωση του στόλου των φρεγατών τους και ο Έλληνας Πρωθυπουργός άλλαξε προτεραιότητα το καλοκαίρι για να ζητήσει επειγόντως μαχητικά αεροσκάφη.

Πολύ γρήγορα συντάξαμε μια προσφορά που συμφιλίωνε την ελληνική ανάγκη και τις βιομηχανικές μας δυνατότητες και συμφωνήσαμε σε μια μικτή προσφορά 12 μεταχειρισμένων αεροσκαφών και 6 καινούργιων μαχητικών Rafale. Οι Έλληνες θα λάβουν έτσι μια πρώτη παρτίδα έξι μεταχειρισμένων αεροπλάνων από αυτό το καλοκαίρι, στη συνέχεια έξι καινούργια αεροπλάνα από τον Οκτώβριο του 2022 και πάλι έξι μεταχειρισμένα Rafale από τον Απρίλιο του 2023.

Αυτή η σύμβαση είναι πολύ ικανοποιητική. Η Γαλλία είναι στην ευχάριστη θέση να εξάγει το Rafale για πρώτη φορά στην Ευρώπη, ένα πολύ σημαντικό βήμα στην ιστορία αυτού του αεροσκάφους, που επιβεβαιώνει την ελκυστικότητά του σε μια εποχή που υπάρχουν άλλοι διαγωνισμοί στην ήπειρό μας.

Η Ελβετία πρέπει να επιλέξει το νέο της μαχητικό στο τέλος του έτους και μετά η Φινλανδία.Προς το παρόν, η Ελλάδα θα επαναφέρει τα σχέδια της για τον εκσυγχρονισμό του ναυτικού της και η Naval Group θα υποβάλει προσφορά κατά τις επόμενες ημέρες, οι Έλληνες επιθυμούν να αποκτήσουν τέσσερις νέες φρεγάτες και να αναβαθμίσουν άλλες τέσσερις.(…)

  • Πώς εξηγείται αυτή η ξαφνική ελληνική βιασύνη;

Γνωρίζετε το περιφερειακό πλαίσιο και την επιθετική τουρκική συμπεριφορά που εκδηλώθηκε αυτό το καλοκαίρι στη Μεσόγειο. Τις τελευταίες εβδομάδες, η Τουρκία άλλαξε τόνο, εν αναμονή της άφιξης της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ. Φαίνεται πιο έτοιμη να συνεργαστεί, όπως αποδεικνύεται από την επανάληψη του διαλόγου με την Ελλάδα.

Αλλά αυτή η λεκτική αποκλιμάκωση πρέπει τώρα να μεταφραστεί σε πράξεις. Τους περιμένουμε.

Όπως γνωρίζετε, όλες οι ξένες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των μισθοφόρων που έστειλε η Τουρκία, θα έπρεπε να είχαν εγκαταλείψει τη Λιβύη την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τη συμφωνία που υπέγραψαν οι κύριοι πρωταγωνιστές της Λιβύης. Δεν βλέπουμε τίποτα, αντιθέτως.

  • Είχατε την πρώτη σας συνομιλία με τον νέο Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ. Ποιες προτεραιότητες του παρουσιάσατε;

Φυσικά, το πρώτο θέμα αφορούσε τη συνεργασία στο ΝΑΤΟ μετά τα τελευταία χαοτικά χρόνια που γνωρίσαμε. Χρειαζόμαστε ένα στρατηγικό όραμα για τη Συμμαχία και πεποιθήσεις εκτός από την απλή επιθυμία να «κάνουμε τους Ευρωπαίους να πληρώσουν». Εξήγησα ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν να συνεχίσουν να επενδύουν στην Ευρώπη της Άμυνας, η οποία συμβάλλει στη δύναμη της συμμαχίας.

Το άλλο σημαντικό θέμα είναι ο καθορισμός της στρατηγικής απέναντι στην αναβίωση του Daesh στο Levant και η διατήρηση της βοήθειας στο Sahel για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Στη Συρία και το Ιράκ, ο Donald Trump ήθελε να μειώσει τις δυνάμεις. Προς το παρόν, ο διεθνής συνασπισμός εξακολουθεί να είναι παρών και οι δυνάμεις μας πραγματοποίησαν επιδρομές στο Ιράκ και πάλι, την περασμένη εβδομάδα. […]

πηγή: Les Echos – Florence Parly : « La France est heureuse d’exporter le Rafale pour la première fois en Europe»

Σχετικές αναρτήσεις

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi

Ισχυρός σεισμός στη Σάμο.

e-enimerosi