Πολιτική

Ο Κ. Μητσοτάκης εκφράζει ανησυχίες προς Γερμανία για τα 6 υποβρύχια που θα δώσει στην Τουρκία

Στη σχεδιαζόμενη εξαγωγή υποβρυχίων στην Τουρκία από τη Γερμανία αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζοντας την ανησυχία της Ελλάδας.

Μήνυμα στη Γερμανία ότι αν θέλεις να αποτελείς γεωπολιτική δύναμη κάποιες φορές ίσως και να πρέπει να αποδεχτείς το γεγονός ότι μπορεί να υποστείς οικονομική ζημιά, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως σημείωσε, η Γερμανία σχεδιάζει να εξάγει επιθετικά υποβρύχια στην Τουρκία.

«Αυτό είναι ένα ζήτημα που μας ανησυχεί. Προηγμένης τεχνολογίας επιθετικά υποβρύχια. Απλά θεωρώ πως υπάρχουν εργαλεία και μέσα που μπορούν να αξιοποιηθούν αν κάποια χώρα θέλει να επιδείξει ισχύ, γεωπολιτική ισχύ, και όχι απλώς να αποτελεί μια οικονομική δύναμη» σημείωσε.

Επισήμανε στην κατεύθυνση αυτή την απόφαση των ΗΠΑ να μην προχωρήσουν στην πώληση των F-35 στην Τουρκία παρά την οικονομική απώλεια.

Μάλιστα, συνέχισε τονίζοντας ότι «κάποιες φορές είναι σαν να έχουμε δύο χέρια, εκ των οποίων το ένα είναι πολύ μυώδες, σαν αυτό ενός παίκτη του τένις, και αυτό είναι η οικονομική μας δύναμη. Και έπειτα υπάρχει το άλλο χέρι, που συμβολίζει τη γεωπολιτική μας ισχύ, που είναι κάπως αδύναμο. Θα ήθελα λοιπόν να δω και τα δύο χέρια, να έχουν το ίδιο μέγεθος και τον ίδιο όγκο».

Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν είναι υπέρμαχος των κυρώσεων και η απειλή για την επιβολή τους θα πρέπει να είναι αξιόπιστη, σε διαφορετική περίπτωση δεν θα φέρει αποτελέσματα.

«Πιστεύω πως όντως κάναμε ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση και πιστεύω πως ένας από τους λόγους που η Τουρκία έκανε ένα βήμα πίσω και είναι πλέον πιο εποικοδομητική, σχετίζεται με το γεγονός ότι αντιλήφθηκαν πως ακόμη και αν ο ρυθμός είναι αργός, η Ευρώπη κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση» πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος, και θα πρέπει να είναι και στο μεταναστευτικό, «αλλά σε ό,τι αφορά τις παραβιάσεις της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αναμένουμε από όλους τους ευρωπαίους εταίρους μας ενιαία προσέγγιση και αλληλεγγύη χωρίς προϋποθέσεις» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος σε γερμανικό ακροατήριο, ανέφερε ότι ένα μέρος των πολιτών στην Ελλάδα πιστεύει πως η Γερμανία δεν μας στήριξε όσο θα έπρεπε στις διαφορές μας με την Τουρκία.

«Γνωρίζω καλά πως η Καγκελάριος έπαιξε πολύ εποικοδομητικό ρόλο στην προσπάθειά της να μεσολαβήσει. Χαίρομαι που η σχέση (σ.σ. με την Τουρκία) έχει βελτιωθεί, αλλά πάντα επιζητούμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη από όλες τις χώρες όταν υπερασπιζόμαστε αυτό που θεωρούμε ως μια σωστή θέση. Και νομίζω ότι έχουμε δίκιο να διεκδικούμε την επίλυση της μιας βασικής διαφοράς μας με την Τουρκία, η οποία είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας, βάσει του Διεθνούς Δικαίου» ανέφερε.

πηγή: Σπούτνικ

Σχετικές αναρτήσεις

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

e-enimerosi

Βουλή: Ο Κωνσταντίνος Φλώρος γρονθοκόπησε τον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης.

e-enimerosi

«Είναι η γεωπολιτική, ηλίθιε».

e-enimerosi