Άμυνα

Hellenic Instruments: Δική της σειρά θερμικών διοπτρών

Μια νέα σειρά θερμικών διοπτρών παρουσίασε προσφάτως η ελληνική εταιρεία Hellenic Instruments, η οποία διακρίνεται από κάποια ενδιαφέροντα πρωτοποριακά χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα, η εταιρεία είναι η μόνη στην Ελλάδα που σχεδίασε, ανέπτυξε και παράγει συστήματα θερμικής απεικόνισης με αισθητήρα 12 μm (μικρά) που αξιοποιούνται για σκοπούς επιτήρησης όσο και σκόπευσης.

Η νέα σειρά θερμικών συστημάτων HI–THS100-UN και HI–THS150-UN αφορά θερμικές διόπτρες σκόπευσης με φακό διαμέτρου 50 mm και 75 mm αντιστοίχως, που ενσωματώνουν αισθητήρα τελευταίας γενιάς 12 μm, τον πρώτο στην παγκόσμια αγορά, με πλεονεκτήματα την χαμηλή κατανάλωση ρεύματος, τον μειωμένο όγκο και την υψηλή ευκρίνεια.

Για να καταστεί αντιληπτή η εξέλιξη, αναφέρουμε ότι το 2000 η τεχνολογία προσέφερε αισθητήρες με πυκνότητα pixel 50 μm ενώ σήμερα οι συνήθεις θερμικές διόπτρες σκόπευσης ενσωματώνουν αισθητήρα των 17 μm. Όσο μικρότερη είναι η τιμή, τόσο μειώνεται ο όγκος του φακού που φέρει η διόπτρα αλλά επαυξάνεται η ευκρίνειά της.

Ως εκ τούτου, σε πρακτικό επίπεδο, διόπτρα με αισθητήρα 12 μm και φακό διαμέτρου 50 mm έχει την ίδια απόδοση με μια διόπτρα με αισθητήρα 17 μm και φακό 75 mm αλλά το βάρος της πρώτης είναι μειωμένο κατά 20-25% περίπου.

To στοιχείο του βάρους και του όγκου των θερμικών διοπτρών σκοπεύσεως, έχει ιδιαίτερη σημασία στην περίπτωση χρήσεώς τους σε συνδυασμό με φορητό οπλισμό. Τα ομαδικά όπλα υποστηρίξεως, όπως το πολυβόλο ή ο αντιαρματικός εκτοξευτής, λόγω αυξημένου βεληνεκούς, απαιτείται να συνοδεύονται από σκοπευτικά νυκτός που εξασφαλίζουν αποκάλυψη στόχων σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

Αυτό όμως συνεπάγεται ότι οι συγκεκριμένες θερμικές διόπτρες πρέπει να είναι μεγαλύτερου φακού και συνεπώς μεγαλύτερου βάρους. Αυτό το αυξημένο βάρος και όγκος, προστίθενται στα ήδη υψηλά βάρη των ομαδικών όπλων υποστηρίξεως, καθιστώντας τον συνδυασμό σχετικώς προβληματικό όταν το όπλο πρέπει να μεταφερθεί στα χέρια από το προσωπικό.

Στη διάρκεια του 2020, η Hellenic Instruments πραγματοποίησε επιτυχώς δοκιμαστικές βολές για επαλήθευση του σχεδιασμού και την ανθεκτικότητα των νέων διοπτρών της. Η εταιρεία έχει υπογράψει σχετική σύμβαση με ξένη εταιρεία και παρέδωσε τα πρώτα δείγματα ενώ παράλληλα προετοιμάζει την γραμμή παραγωγής για μεγάλο αριθμό διοπτρών σε βάθος χρόνου 10 ετών.
πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Δένδιας: «Η Ελλάδα θα αποκτήσει σύντομα αντιπυραυλικό-αντιdrone θόλο».

Iron Dome και μάλιστα προχθές γιατί η Ελλάδα είναι επίσημα… γυμνή!!!

e-enimerosi

”Το Ν.Δελχί τάσσεται στο πλευρό της Ελλάδας-Η Τουρκία προκαλεί στο Αιγαίο”!

e-enimerosi