Ειδήσεις και Νέα

“Μια πραγματική εθνική προσπάθεια που επηρεάζει όλους”

Μια μέρα μετά τα νέα ψηφίσματα για την καταπολέμηση της πανδημίας, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ  ενημέρωσε την βουλή για την πολιτική της πανδημίας. Η κυβερνητική δήλωση ακολουθείται από συζήτηση 90 λεπτών.

  • Η λεγόμενη επίπτωση των επτά ημερών στη Γερμανία μειώθηκε περαιτέρω σε 64,2 (προηγούμενη ημέρα: 68,0), όπως ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI).
  • Σύμφωνα με μια έκθεση, ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Peter Altmaier έχει προσφέρει κρατική υποστήριξη σε αρκετούς φαρμακοβιομήχανους.
  • Κατά συνέπεια, από την Πέμπτη το πρωί, υπάρχουν 181.480 ενεργές περιπτώσεις στη Γερμανία. Το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη έχει ένα νέο, 107 εκατομμύρια επιβεβαιωμένες λοιμώξεις με τον κορανοϊό και περίπου 2,35 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως.

Εμπειρογνώμονας: Η βρετανική παραλλαγή θα πλημμυρίσει ολόκληρο τον κόσμο

Ένας κορυφαίος Βρετανός ερευνητής προειδοποιεί για τον κίνδυνο των παραλλαγών κοραναϊού στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Ανησυχεί το γεγονός ότι ο Βρετανική μετάλλάξη αρχίζει να μεταλλάσσεται περαιτέρω και ότι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα και την ανοσία του εμβολίου, δήλωσε ο διευθυντής προγράμματος βρετανικής αλληλουχίας γονιδίων Sharon Peacock στο BBC. Η βρετανική παραλλαγή, η οποία θεωρείται πιο μεταδοτική, είναι ήδη κυρίαρχη σε ολόκληρη τη χώρα και «πιθανότατα θα πλημμυρίσει ολόκληρο τον κόσμο».

Σχεδόν το 20% των μολυσμένων στο Ντίσελντορφ έχουν την βρετανική παραλλαγή

Σχεδόν κάθε πέμπτο άτομο που έχει μολυνθεί στο Ντίσελντορφ φέρει τη λεγόμενη βρετανική παραλλαγή. Αυτό αποδείχθηκε από πρόσθετες δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα θετικά δείγματα PCR από το κέντρο δοκιμών και τις κινητές υπηρεσίες δοκιμών της πρωτεύουσας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας από την 1η Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε η πόλη την Τετάρτη το απόγευμα. Μέχρι στιγμής, η βρετανική παραλλαγή του ιού έχει εντοπιστεί σε 34 περιπτώσεις στο Ντίσελντορφ, δηλαδή το 19,5% των θετικών δειγμάτων που εξετάστηκαν.

Ως εκ τούτου, η πόλη αποφάσισε την καραντίνα ως προληπτικό μέτρο. Ο Δήμαρχος του Ντίσελντορφ Stephan Keller προειδοποίησε ότι «η συμμόρφωση με τους κανόνες υγιεινής και η χρήση μάσκας FFP2, ακόμη και όταν δεν είναι υποχρεωτικές, είναι αποτελεσματικά μέσα για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού».

Δήλωση της Μέρκελ. Η Καγκελάριος υπερασπίζεται την απόφασή της ενάντια στο καθορισμένο σχέδιο ανοίγματο.


Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υπερασπίστηκε την απόφαση έναντι ενός καθορισμένου χρονοδιαγράμματος για περαιτέρω βήματα έναρξης στην κρίση του κορωνοϊού. “Βρισκόμαστε σε μάχη με τον ιό, για να το πούμε, αυτός είναι ο αντίπαλός μας”, δήλωσε η Μέρκελ την Πέμπτη στην βουλή. «Και ο ιός δεν βασίζεται σε δεδομένα, αλλά ο ιός βασίζεται στον αριθμό λοιμώξεων και στον τρόπο εξάπλωσης της λοίμωξης».

Η Μέρκελ εξήγησε ότι πρέπει πρώτα να δούμε πόσο καλά λειτουργεί η παρακολούθηση των  επαφών, ποιες στρατηγικές δοκιμών και καλύτερα μέτρα προστασίας θα φέρουν.ωΗ περαιτέρω χαλάρωση δεν πρέπει να οδηγήσει σε ένα νέο κύμα στο οποίο θα επικρατεί ο ιός και θα υπάρξει εκθετική αύξηση του αριθμού των μολύνσεων.”Δεν νομίζω ότι το να πηγαίνεις μπρος-πίσω, να ανοίγεις μία φορά, να κλείνεις και πάλι, φέρνει περισσότερη προβλεψιμότητα για τους ανθρώπους από το να περιμένεις μερικές μέρες περισσότερο και να πάρεις μια εικόνα που πραγματικά μπορείς να ανοίξεις σε μια συνεχή διαδικασία”, δήλωσε η Μέρκελ .

Για την 1η Μαρτίου, όταν επιτρέπεται η επανέναρξη των κομμωτών, υπάρχει μια «καλή προοπτική» ότι η επίπτωση 50 νέων λοιμώξεων ανά 100.000 κατοίκους θα επιτευχθεί ξανά εντός επτά ημερών σε εθνικό επίπεδο, δήλωσε η Μέρκελ. Τότε θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για περαιτέρω βήματα ανοίγματος. Εξήγησε επίσης γιατί αυτή η κίνηση στοχεύει σε επτά ημέρες 35. Ενώ ο νόμος για την προστασία των λοιμώξεων προβλέπει πολύ εκτεταμένους περιορισμούς με τιμή 50, το όριο των 35 αναφέρεται για λιγότερο εκτεταμένους περιορισμούς. Εάν η επίπτωση πέσει κάτω από αυτό το όριο, υπάρχει χώρος για τα πρώτα βήματα ανοίγματος.”Νομίζω ότι είναι μια σωστή και σημαντική προοπτική.”

Ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων, η κυβέρνηση απέτυχε στην οικονομική βοήθεια

Η αρχηγός της πράσινης κοινοβουλευτικής ομάδας Katrin Göring-Eckardt επικρίνει την προσέγγιση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην οικονομική βοήθεια για τους εμπόρους. “Αυτή η οικονομική βοήθεια είναι μια τεράστια αποτυχία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης”, λέει ο  Goering-Eckardt .
Ηγέτης της πράσινης κοινοβουλευτικής ομάδας Katrin Göring-Eckardt.
Ηγέτης της πράσινης κοινοβουλευτικής ομάδας Katrin Göring-Eckardt.   Εικόνα: Kay Nietfeld / dpa 
Αριστερά, ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας Bartsch  που ασχολείται με την βουλή ανέφεραι “απαράδεκτο”

Ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας Dietmar Bartsch επικρίνει επίσης το γεγονός ότι η βουλή θα ενημερωθεί ξανά μόνο μετά τις αποφάσεις της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ. “Παραμένει απαράδεκτο για την αριστερά”, λέει ο Bartsch, ο  οποίος επέκρινε κυρίως την αργή πρόοδο στον εμβολιασμό. Η Μέρκελ πρέπει να είναι πιο αυτοκριτική εδώ.
Ο αριστερός αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας Dietmar Bartsch.
Ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας Dietmar Bartsch.   Εικόνα: Christian Spicker / Imago
Ο Μπρίκχαους επιτίθεται στον ΛίντνερΟ αρχηγός της συνδικαλιστικής οργάνωσης Ralph Brinkhaus είναι ο πρόεδρος της FDP Christian Lindner. Το FDP προσπαθεί να κάνει το κόμμα πολιτικό κεφάλαιο από την πανδημία, αλλά αυτό το βλέπει ο κόσμος. «Είναι αξιολύπητο, κύριε  Λίντνερ », είπε ο Μπρίκχαους.  Το κλείδωμα λειτουργεί. Σε μια ευρωπαϊκή σύγκριση, η Γερμανία είναι “πολύ, πολύ καλή”.
Ηγέτης της συνδικαλιστικής οργάνωσης Ralph Brinkhaus. 
Ηγέτης της συνδικαλιστικής οργάνωσης Ralph Brinkhaus.    Εικόνα: Wolfgang Kumm / dpa
Ο ηγέτης του FDP Lindner  ζητά να συμμετάσχει στενότερα το κοινοβούλιο

Ο ηγέτης της FDP Christian Lindner επικρίνει τις ενέργειες της  κυβέρνησης και καλεί το κοινοβούλιο να συμμετέχει περισσότερο στις αποφάσεις. Η τρέχουσα διαδικασία στους γύρους λήψης αποφάσεων της ομοσπονδιακής και των κρατικών κυβερνήσεων δεν πρέπει να γίνει «κρατική πρακτική», λέει ο Λίντνερ μετά  την δήλωση της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ στην βουλή. Η Μέρκελ  έπρεπε να είχε μιλήσει στην βουλή πριν από την απόφαση την Τετάρτη.

«Και ενόψει της μεγάλης εξάντλησης στην κοινωνία μας, οι προσδοκίες της χθεσινής ομάδας ήταν υψηλές. Αυτές οι ελπίδες μας απογοήτευσαν επειδή πολλοί περίμεναν κάτι παραπάνω από ένα νέο κούρεμα. “

Ο ηγέτης της FDP Christian Lindner.
Ο ηγέτης του FDP Christian Lindner.   Εικόνα: Kay Nietfeld / dpa
Αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD ψηφίσματα “κατάλληλα, απαραίτητα και βάσιμα”

Ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Rolf Mützenich βλέπει τα νέα ομοσπονδιακά και πολιτειακά ψηφίσματα ως βάρος. Η επέκταση του κλειδώματος είναι “κατάλληλη, απαραίτητη και βάσιμη”, λέει ο Mützenich. Ωστόσο, απαιτούνται προοπτικές ως προς το πότε θα είναι δυνατή η χαλάρωση. Αυτό πρέπει να γίνει με βάση “κατανοητά κριτήρια”.
Ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Rolf Mützenich.
Ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Rolf Mützenich.   Εικόνα: Gregor Bauernfeind / dpa 

Το AfD επικρίνει τη σύνοδο κορυφής της ως “γύρος Kungel”

Ο αρχηγός της ομάδας του AfD, Alice Weidel, επικρίνει έντονα την κυβερνητική πολιτική. “Το ανάρμοστο δράμα μπαίνει στον επόμενο γύρο”, λέει ο Weidel ως ο πρώτος ομιλητής της αντιπολίτευσης μετά την κυβερνητική δήλωση της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ.

 “Αυτό που κάνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εδώ είναι αντισυνταγματικό “, είπε. Η Μέρκελ είχε περιγράψει προηγουμένως τα ψηφίσματα της προηγούμενης ημέρας ως «κατάλληλα, απαραίτητα και αναλογικά». Ο Weidel είπε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει μια «λανθασμένη πολιτική που φαίνεται να γνωρίζει μόνο την απαγόρευση και τον καταναγκασμό»

“Τρεις μήνες κλειδώματος και θέλετε να παραμείνετε για έναν ακόμη μήνα”, επέκρινε ο Weidel. “Η παράπλευρη ζημιά στη μέθοδο κλειδώματος και σφράγισης μεγαλώνει πάρα πολύ.”Αυτή η πολιτική αφήνει ένα «ίχνος καταστροφής» στην αγορά εργασίας, 175.000 επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενοι αντιμετωπίζουν την πτώχευση και το έργο της ζωής των εστιατορίων και των εμπόρων γκρεμίζεται, δήλωσε ο Weidel. Οι λιανοπωλητές κάθονται στα βουνά των αδιάθετων αγαθών και των χρεών, αλλά δεν έχουν δει ακόμα την ανακοίνωση της βοήθειας.

Ο αρχηγός της ομάδας της AfD Alice Weidel.
Ο αρχηγός της ομάδας της AfD Alice Weidel.   Εικόνα: Sebastian Gollnow / dpa

 Ο χειρότερος, ο πιο θλιβερός αριθμός όλων, των ανθρώπων που πεθαίνουν καθημερινά, φαίνεται τελικά να πέφτει ξανά, τουλάχιστον δεν θα επιτευχθούν νέα υψηλά. Αυτοί που έχουν πεθάνει, είναι πλέον περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι, αυτοί είναι οι μητέρες, οι πατέρες, τα παιδιά, οι συγγενείς, οι φίλοι μας, τους οποίους δεν μπορούσαμε να κρατήσουμε. Το πένθος για αυτούς και τους αγαπημένους τους είναι πάντα στο δωμάτιο όταν λαμβάνουμε αποφάσεις σε αυτήν την πανδημία. Τους οφείλουμε αυτό. ”

Η καγκελάριος στη δήλωση της κυβέρνησης

Μέρκελ: Μπορούμε να το κάνουμε

“Αυτή είναι η αποστολή μου, την οποία θα συνεχίσω μέχρι το τέλος της θητείας μου”, δήλωσε η Μέρκελ, και  το συμπέρασμα είναι: “Τελικά μπορούμε να καταφέρουμε να νικήσουμε αυτήν την πανδημία” και να οδηγήσουμε την Δημοκρατία σε καλύτερες εποχές.

Σχετικές αναρτήσεις

Ολυμπιακοί Αγώνες-Παρίσι 2024: Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της από την Αρχαία Ολυμπία.

e-enimerosi

Με δικό της ψηφοδέλτιο η “Επιτροπή για την Εθνική Κυριαρχία και την Κύπρο”.

e-enimerosi

Βρετανία: Έκλεισε προσωρινά το αεροδρόμιο του Μπέρμιγχαμ λόγω ύποπτου αντικειμένου σε αεροπλάνο.

e-enimerosi