Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

National Geographic: Ο νέος εξερευνητής του κόσμου Ηλίας Ψυρούκης μιλά για τη διαστημική του αποστολή

Ηθελε να γίνει αρχαιολόγος, αλλά τελικά τον κέρδισε το Διάστημα. «Ενοχος» για την αλλαγή επαγγελματικού προσανατολισμού ήταν ο καθηγητής Φυσικής στο δημόσιο Λύκειο της Μυτιλήνης, όπου πήγαινε. Και επειδή όλα για κάποιο λόγο γίνονται, του βγήκε σε καλό.

Ο 25χρονος Ηλίας Ψυρούκης είναι σήμερα ένας από τους 24 νέους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο που επιλέχθηκε από το περιοδικό National Geographic ως National Geographic «Young Explorer», ένας «νέος εξερευνητής του κόσμου». Η αποστολή του έχει ήδη ξεκινήσει και ο στόχος του είναι πολύ υψηλός: να μπει η Ελλάδα στη 2η Εποχή του Διαστήματος.

«Στο 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης είχαμε καθηγητή τον φυσικό Γιώργο Κοντέλη, ο οποίος ενέπνευσε όχι μόνο εμένα αλλά και πολλούς από τους συμμαθητές μου να ασχοληθούμε με το Διάστημα. Μάλιστα με τον Ηλία Θεοδωρίδη, με τον οποίο έχουμε ιδρύσει μαζί τη SPIN -Space Innovation- δουλεύουμε μαζί από το Λύκειο, δηλαδή περίπου 11 χρόνια», λέει στον Ελεύθερο Τύπο ο 25χρονος Μυτιληνιός που έχει συμπεριληφθεί και στη λίστα του Forbes 30under30 Greece 2021 και τώρα εργάζεται ως επιστημονικός σύμβουλος σε προγράμματα της Ελληνικής Διαστημικής Βιομηχανίας.

Από τον πρώτο πύραυλο που σχεδιάστηκε, κατασκευάστηκε και εκτοξεύτηκε από φοιτητές στην Ελλάδα από τη SPIN, που ίδρυσε ο 25χρονος Ηλίας Ψυρούκης (μαζί με τον Ηλία Θεοδωρίδη).

Διάδοση γνώσεων

Η SPIN, όπως εξηγεί ο ίδιος, είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με στόχο τη δημιουργία τεχνολογιών του Διαστήματος και τη διάδοση της γνώσης αυτών στους νέους. «Τα τελευταία 3 χρόνια η SPIN, μέσα από σεμινάρια και διαγωνισμούς που διοργανώνει, όπως το CanSat in Greece, έχει δώσει τη δυνατότητα σε πάνω από 500 μαθητές και φοιτητές να κατασκευάσουν τους δικούς τους δορυφόρους και έχει εκπαιδεύσει πάνω από 600 καθηγητές Δευτεροβάθμιας σε τεχνολογίες μικροεπεξεργαστών σε όλη την Ελλάδα. Για τις ανάγκες του CanSat in Greece η SPIN διαθέτει ομάδα πυραυλικής, που το 2018 έγινε η πρώτη φοιτητική ομάδα που σχεδίασε, κατασκεύασε και εκτόξευσε πύραυλο υψηλής ισχύος στην Ελλάδα».

Βέβαια, η επιλογή του από τον διεθνούς φήμης οργανισμό, μετά από ενδελεχή εξέταση της δουλειάς που έχει κάνει μέχρι τώρα, δεν είναι απλά τιμητική, αφού έχει συγκεκριμένο σκοπό και πολλή δουλειά από πίσω. «Το National Geographic θα υποστηρίξει τη διοργάνωση του πανελλήνιου διαγωνισμού διαστημικής CanSat in Greece 2022, στον οποίο μαθητές και φοιτητές καλούνται να κατασκευάσουν τον δικό τους εκπαιδευτικό δορυφόρο σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού. Φυσικά θα υπάρξει λεπτομερής καταγραφή των στοιχείων που συγκεντρώνουμε και της δουλειάς των μαθητών, έτσι ώστε να μπορούμε να παρουσιάσουμε το πρόγραμμα στο National Geographic», μας λέει.

Προσωπική ζωή

Αυτό σημαίνει ότι όλη μέρα εργασία και καθόλου ελεύθερος χρόνος; «Νομίζω ότι αυτή είναι μια πολύ λανθασμένη εντύπωση που δημιουργείται, δηλαδή ότι διαβάζω όλη μέρα. Προσωπικά ασχολούμαι κυρίως με το επιχειρηματικό κομμάτι του Διαστήματος, ενώ άλλοι συνεργάτες μου, όπως ο Ηλίας, είναι στο τεχνικό κομμάτι. Είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε έμφαση στην προσωπική μας ζωή και να μπορούμε να ξεφεύγουμε από αυτό με το οποίο ασχολούμαστε επαγγελματικά για να διατηρούμε μια ισορροπία. Για παράδειγμα, λατρεύω την ποίηση και το επόμενο διάστημα σκοπεύω να δημοσιεύσω την πρώτη μου συλλογή».

Αν και η πανδημία πάγωσε πολλά επαγγελματικά σχέδια, στην περίπτωση του νεαρού Μυτιληνιού λειτούργησε ως επιταχυντής. «Για εμάς η πανδημία, όσο περίεργο και να ακούγεται, ήταν πολύ χρήσιμη. Μπορέσαμε να σταματήσουμε για λίγο και να επαναπροσδιορίσουμε τα προγράμματά μας, έχουμε δηλαδή καταφέρει να κάνουμε πολύ πιο αποτελεσματικό το πλάνο μας, ώστε τα επόμενα χρόνια να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο τους νέους να δημιουργήσουν τις δικές τους διαστημικές τεχνολογίες».

Και το δικό του μέλλον; Πώς το φαντάζεται σε 10 χρόνια από τώρα;

«Για τα επόμενα 10 χρόνια δεν ξέρω, αλλά για την επόμενη τριετία το πλάνο μας σαν SPIN θα είναι να δημιουργήσουμε το πρώτο Open Innovation Hub για διαστημικές τεχνολογίες. Ενα εργαστήριο, δηλαδή, το οποίο θα είναι πραγματικά ανοιχτό ώστε να μπορούν οι νέοι σε συνεργασία με την Ακαδημία και τον ιδιωτικό τομέα να δημιουργήσουν τις τεχνολογίες που θα βάλουν την Ελλάδα στο χάρτη της 2ης Εποχής του Διαστήματος».

Παιδεία…

Μέχρι τότε, πάντως, παραμένει προσγειωμένος και ενημερωμένος για αυτά που συμβαίνουν. Οπως για την κουβέντα που άνοιξε με αφορμή το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια και την πανεπιστημιακή αστυνομία. «Γενικά, η παιδεία είναι διαφορετική από την Εκπαίδευση, και σαν κοινωνία μας λείπει η παιδεία και δυστυχώς τα πανεπιστήμια είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας μας. Η ψυχολογική και η σωματική κακοποίηση από φοιτητές, αστυνομικούς και καθηγητές δεν μπορεί να είναι αποδεκτή πουθενά, αλλά ο μόνος τρόπος για να την αντιμετωπίσουμε είναι η παιδεία».

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Οι δορυφόροι της Κίνας, Tiandu-1 και 2 δοκιμάζουν σεληνιακές επικοινωνίες και τεχνολογία πλοήγησης.

e-enimerosi

Ταξιδεύοντας στην εκπαίδευση του μέλλοντος.

e-enimerosi

Ζωντανά η έκλειψη Ηλίου.

e-enimerosi