Διασπορά

Η Ελβετία τίμησε τα γενέθλια Καποδίστρια (photos)

ΤΟ ΠΡΑΤΤΟΥΝ κάθε χρόνο. Σταθερά. Με συνέπεια. Το έπραξαν και φέτος. Στο μέτρο του εφικτού. Παρά τους υγειονομικούς περιορισμούς…

ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΗΣ τιμές στον Ιωάννη Καποδίστρια απέδωσε στις (12/2), ανήμερα της, με το νέο ημερολόγιο, 245ης γενέθλιας επετείου του, η Ελβετία. Των ιδιαίτερων ιστορικών δεσμών με τον Κυβερνήτη, δεδομένης (μάλλον γνωστό…) της καταλυτικής του συνεισφοράς (ως, απ’ το 1813, εκπρόσωπος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας στην Ελβετία), στην εξασφάλιση της διεθνούς ουδετερότητας της χώρας στο περιθώριο των ζυμώσεων κατά τα ιστορικά συνέδρια Βιέννης και Παρισίων (1815), στη δημιουργία του βιώσιμου ομοσπονδιακού, δομικού συστήματός της (διαχωρισμός σε 19 αυτόνομα κρατίδια, τα «καντόνια»), αλλά και του προτύπου ελβετικού συντάγματος (1817).

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ απόρροια όλων αυτών, υπήρξε η πρώιμη προσφορά στον Καποδίστρια της ελβετικής υπηκοότητας και η, εν πολλοίς, ανακήρυξή του, σε εθνικό ευεργέτη. Ενώ σε σύγχρονη προέκταση της άσβεστης αναγνώρισης τιμής των Ελβετών στον Κερκυραίο πολιτικό και διπλωμάτη, το 2009 πραγματοποιήθηκαν στη Λωζάννη τα αποκαλυπτήρια ορειχάλκινης προτομής του (έργο του Ρώσου γλύπτη, Βλαντιμίρ Σουρόβτσεφ). Σε μια λαμπρή εκδήλωση, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών Ελβετίας (Mισελίν Κάλμυ – Ρέυ) και Ρωσίας (Σεργκέυ Λαβρώφ), του Δημάρχου της πόλης και του ελληνικής καταγωγής προέδρου της βουλής του καντονίου Vaud, πρωτεύουσα του οποίου είναι η Λωζάννη, Πασκάλ Μπρουλής. Ως «ένδειξη τιμής στον πρώτο Επίτιμο Δημότη της πόλης».

Σ’ ΑΥΤΟΝ, λοιπόν, ακριβώς το χώρο, χθες, σε μια λιτή τελετή, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων. Παρουσία των Πρέσβεων Ελλάδας, Αικ. Ξαγοράρη και Ρωσίας, S.V. Germonin, καθώς και εκπροσώπων των τοπικών ελβετικών αρχών. Το όλον, πέντε άτομα. Λόγω Covid. Τα δέοντα, όμως, έγιναν. Εκεί…

Σχετικές αναρτήσεις

Τρεις υποψήφιοι ευρωβουλευτές μιλάνε στο ευρωπαϊκό ίδρυμα ελληνισμού για τις επερχόμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Οι Έλληνες τη Μαριούπολης στον απόδημο παλμό. ”Άδικος ο πόλεμος΄΄. Βίντεο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Οι Ελληνίδες σολίστ, η Ελένη Χαραλάμπους και η Ελλάδα-Αγγελίνα Παύλου σε ρεσιτάλ στην Αυστρία με έργα διακεκριμένων Ελλήνων συνθετών.

e-enimerosi