Ειδήσεις και Νέα

Το παιχνίδι ισχύος του Armin Laschet με την επίπτωση των 35 μολύνσεων ανά 100.000 κατοίκους

Την Παρασκευή το απόγευμα, η καγκελάριος σκιαγράφησε την στρατηγική ανοίγματος της σε μια συνέντευξη στο ZDF. Η εστίαση είναι στο “35”. Μετά το άνοιγμα του εμπορίου, το πρώτο βήμα που συμφωνήθηκε στη Διάσκεψη την περασμένη εβδομάδα, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν περαιτέρω ανοίγματα μόνο “εάν παραμείνουμε σταθεροί στα 35, για 14 ημέρες και το προηγούμενο βήμα έναρξης δεν οδήγησε σε αύξηση της αριθμός περιπτώσεων “. 

Σταδιακή, ατομική χαλάρωση, με προσοχή, έτσι είναι γνωστή η Μέρκελ. Το τέλος θα έρθει πιθανώς κάποια στιγμή τον Απρίλιο.

Το νέο αφεντικό του CDU και ο υποψήφιος καγκελάριος, χρησιμοποίησαν μια κατά τα άλλα ασήμαντη εμφάνιση βίντεο στο οικονομικό συμβούλιο που συνδέεται με το CDU στο Baden-Württemberg για την αντι-ομιλία. 

“Δεν μπορείτε να συνεχίσετε να επινοείτε νέα όρια για να αποτρέψετε την επανάληψη της ζωής”, είπε. Ή: “Είναι δημοφιλές να απαγορεύετε τα πάντα, να είστε αυστηροί, να αντιμετωπίζετε πολίτες σαν ανήλικα παιδιά.” Και: «Δεν μπορούμε να μετρήσουμε ολόκληρη τη ζωή μας μόνο με τιμές συχνότητας». 

“Όπως τα ανήλικα παιδιά”

Μετά τη συνέντευξη της Merkel για τη στρατηγική έναρξης, ποιος εννοούσε δεν χρειάζεται να εξηγηθεί. Ο Λάσσετ δεν ονόμασε την Καγκελάριο. Αλλά η επανειλημμένη παραδοχή του ότι ήταν θέμα «ζύγισης» της προστασίας της υγείας και ότι η ζημιά μιας μακράς καραντίνας ήταν αρκετά σαφής. 

Ωστόσο, η έμφαση στο ζήτημα των τιμών επίπτωσης μπορεί να ήταν  και «όχι μόνο». Επειδή καμία στρατηγική ανοίγματος δεν μπορεί να κάνει χωρίς αυτήν, ο Laschet το γνωρίζει επίσης. Αυτό αποδεικνύεται επίσης από τα διάφορα βήμα προς βήμα σχέδια που είχαν υποβληθεί από τις ομοσπονδιακές πολιτείες από τα τέλη Ιανουαρίου. Πρώτα ήταν ο πρωθυπουργός του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, ο Ντάνιελ Γκάντερ, ο οποίος εισήγαγε ένα. Ακολούθησε ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας Μπόντο Ραμέλοου και ο αρχηγός της κυβέρνησης της Κάτω Σαξονίας, Στέφαν Γουάιλ με αρκετά λεπτομερή σχέδια στα οποία εμφανίζονται διαφορετικά επίπεδα εμφάνισης. Άλλοι ηγέτες περιέγραψαν επίσης τέτοια σχέδια.

Από τη μία πλευρά, δεν ήταν αυστηρά ευθυγραμμισμένοι με το “35”, αλλά μάλλον χαλαροί νωρίτερα. Για παράδειγμα, η δυναμική της διαδικασίας λοίμωξης, ο ρυθμός εμβολιασμού, η χρήση κλινών εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία, η εξάπλωση των μεταλλάξεων. 

Δεν υπάρχει ξεχωριστό βήμα προς βήμα σχέδιο

Ο Λάσετ; ήταν πάντα λίγο αντίθετος από τη σκληρή γραμμή της Μέρκελ από την αρχή και από τους στενότερους υποστηρικτές της, Markus Söder και Winfried Kretschmann. Η κυβέρνησή του στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία δεν παρουσίασε το δικό της βήμα προς βήμα σχέδιο, ο Λάσετ φυσικά γνώριζε ή υποψιαζόταν ότι η Μέρκελ ήθελε να ακολουθήσει τη δική της γραμμή και ότι θα είχε εμπλακεί μόνο σε διαγωνισμό με τους άλλους πρωθυπουργούς.

Η «σταθερή επίπτωση» της Μέρκελ

Για τη Μέρκελ στις 10 Φεβρουαρίου, αναμενόταν να συμφωνηθεί ένα βήμα προς βήμα σχέδιο. Αλλά τα πράγματα αποδείχθηκαν διαφορετικά, με την μικρή έκπληξη ορισμένων πρωθυπουργών. Η Μέρκελ προώθησε μια λιγότερο συγκεκριμένη απόφαση. Το αποτέλεσμα ήταν μόνο η δυνατότητα ανοίγματος κομμωτηρίων την 1η Μαρτίου και η δήλωση ότι το επόμενο βήμα στο άνοιγμα λιανικής θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στις ομοσπονδιακές πολιτείες όταν επιτεύχθηκε μια «σταθερή επτά ημερών» των 35. Η Μέρκελ κατάλαβε ότι είναι σταθερή ως περίοδο τριών έως πέντε ημερών.

Στην ουσία, ωστόσο, το “35” ήταν τώρα ο αριθμός που ελέγχει τα πάντα στον κόσμο. Και με την στρατηγική ανοίγματος της Merkel που ενισχύθηκε και ενοποιήθηκε. Ωστόσο, πολλοί ηγέτες δεν θέλουν να συμμετάσχουν στην επιβράδυνση του Καγκελαρίου, ακόμα κι αν κατέληξαν σε συμφωνία με τη Μέρκελ την περασμένη εβδομάδα, κυρίως λόγω της ασαφούς μεταλλαγμένης κατάστασης ειδικά επειδή τους έδωσε ελεύθερία κατά το άνοιγμα σχολείων. 

Αλλά θα εξακολουθεί να ισχύει στις 3 Μαρτίου; Στη συνέχεια, η Μέρκελ θέλει να συμβουλευτεί ξανά τους ηγέτες της χώρας (το πλέον εκτεταμένο κλείδωμα θα διαρκέσει έως τις 7 Μαρτίου). Ο σημερινός πρόεδρος της Διάσκεψης του Πρωθυπουργού, ο Διοικητής του Βερολίνου, Μάικλ Μίλερ, μόλις είπε ότι θα είναι ένα βήμα προς βήμα σχέδιο.

Ο Laschet έχει πλέον καταστήσει σαφές ότι δεν υποστηρίζει τη γραμμή της Μέρκελ. Η δοκιμή της δύναμης έχει ξεκινήσει. Δεν είναι σαφές εάν ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας θα αναλάβει το προβάδισμα στην αντίθετη κίνηση και θα υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις. Επειδή τότε μπορούσε να πιάσει την κριτική λεπτομερώς. Προς το παρόν, για να σχηματίσετε ένα προφίλ εναντίον της Καγκελαρίου, αρκεί να διεκδικήσετε την άλλη, τη θέση εξισορρόπησης, με μερικές γενικές προτάσεις. Έχει την πλειοψηφία των συναδέλφων του πίσω του, συμπεριλαμβανομένου του SPD – θέλουν να ξεφύγουν από τον καθορισμό στο “35”.

Από τη σκιά τους

Έτσι, ο Laschet έκανε ελιγμούς. Δεν τάσσεται υπέρ της πορείας της Μέρκελ, αλλά ούτε κάνει και συγκεκριμένες προτάσεις. Στο δρόμο για να γίνει υποψήφιος της Ένωσης για καγκελάριος, θα προσέξει να μην μιλήσει υπερβολικά εναντίον της Μέρκελ, η οποία εκτιμάται από τον κόσμο. Αλλά η έξοδος από τη σκιά της, η οικοδόμηση περισσότερης ανεξαρτησίας, ο καθορισμός θεμάτων, ακόμη και σε σύγκρουση με αυτήν, είναι πλέον μέρος του σχεδίου.

Το “35” έχει γίνει έτσι ένα σύμβολο σε ένα διπλό παιχνίδι ισχύος που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή. Από τη μία πλευρά, αυτή μεταξύ της καγκελάριου, η οποία εξακολουθεί να έχει πολύ ισχυρή βούληση στο τέλος της θητείας της, και του πρωθυπουργού, ειδικά του SPD, που διαμορφώνει την εκστρατεία των ομοσπονδιακών εκλογών που ξεκινά και που αφορά περίπου ποιο κόμμα κάνει την καλύτερη πολιτική της πανδημίας. 

Από την άλλη πλευρά, σχετικά με μάχη μεταξύ της Merkel και του Laschet, ο ηγέτης του CDU πρέπει να αναγνωριστεί σε εθνικό επίπεδο εάν θέλει να γίνει υποψήφιος και αργότερα καγκελάριος. Έχει πλέον καταστεί σαφές ότι δεν βλέπει καμία ευκαιρία για αυτό με την πολιτική της Μέρκελ. Η σχοινοβασία του Laschet στη ηγεσία συνεχίζεται.

με πληροφορίες απο το tagesspiegel

Σχετικές αναρτήσεις

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi

Ισχυρός σεισμός στη Σάμο.

e-enimerosi