Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Προπαραγγελίες εξοπλισμού σύνδεσης άρχισε να δέχεται από Ελλάδα η Starlink

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Starlink, οι Έλληνες καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να προπαραγγείλουν πλέον τον απαραίτητο εξοπλισμό ώστε να είναι από τους πρώτους που θα δοκιμάσουν τη νέα υπηρεσία όταν αυτή θα είναι διαθέσιμη. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με την ίδια τη Starlink, αναμένεται να γίνει στα μέσα προς τέλη του 2021.

Σε σχέση με τις υπάρχουσες τεχνολογίες δορυφορικού Internet, η Starlink, αξιοποιώντας μία δική τεχνολογία που βασίζεται σε συστοιχίες μικροδορυφόρων, υπόσχεται σταθερή σύνδεση σε υψηλές ταχύτητες αλλά και εξαιρετικά χαμηλό χρόνο απόκρισης (latency). Τα πρώτα δείγματα από τις πιλοτικές δοκιμές στις βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ και τον Καναδά είναι ενθαρρυντικά με τους υπάρχοντες περίπου 10.000 χρήστες να κάνουν λόγο για ταχύτητες μεταξύ 100-150 Mbps όσον αφορά στη λήψη δεδομένων και μεταξύ 20-40 Mbps όσον αφορά στην αποστολή με το latency στα 31 ms (millisecond). Αυτή τη στιγμή, οι περισσότερες δορυφορικές υπηρεσίες προσφέρουν ταχύτητες έως 24 Mbps.

Βέβαια, το κόστος δεν κυμαίνεται -προς το παρόν τουλάχιστον- σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Ο εξοπλισμός, ο οποίος περιλαμβάνει ένα δορυφορικό πιάτο, έχει κόστος 499 ευρώ, το οποίο επιβαρύνεται και με 61 ευρώ μεταφορικά. Το πάγιο κόστος διαμορφώνεται στα 99 ευρώ τον μήνα. Η προπαραγγελία κοστίζει 99 ευρώ, ενώ υπάρχει η δυνατότητα πλήρους επιστροφής χρημάτων

Η λύση της Starlink απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε χρήστες που βρίσκονται σε περιοχές που δεν υπάρχει κάλυψη με ενσύρματες τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις ή δεν πρόκειται να έχουν κάλυψη με 5G δίκτυα, μέσω των οποίων εκτιμάται ότι θα παρέχονται υπηρεσίες σταθερής ασύρματης πρόσβασης (fixed wireless access). Εκτός και αν ο Elon Musk επιλέξει να ακολουθήσει μία περισσότερο επιθετική εμπορική πολιτική οπότε η υπηρεσία της Starlink να καλύπτει τις ανάγκες μίας μεγαλύτερης γκάμας καταναλωτών.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Οι δορυφόροι της Κίνας, Tiandu-1 και 2 δοκιμάζουν σεληνιακές επικοινωνίες και τεχνολογία πλοήγησης.

e-enimerosi

Ταξιδεύοντας στην εκπαίδευση του μέλλοντος.

e-enimerosi

Ζωντανά η έκλειψη Ηλίου.

e-enimerosi