Ιατρική Βιολογία

Καρκίνος του προστάτη: Αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία

Ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζεται όταν τα κύτταρα στον αδένα του προστάτη αυξάνονται ανεξέλεγκτα, τα οποία μπορεί να εξαπλωθούν ή να προκαλέσουν επιπλοκές εξαιτίας ενός ασυνήθιστα διευρυμένου προστάτη. Αυτός ο τύπος καρκίνου είναι η δεύτερη πιο κοινή μορφή καρκίνου στους άνδρες παγκοσμίως, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ).

Ο αδένας του προστάτη είναι ένας μικρός αύλακας σε σχήμα καρυδιού που κάθεται κάτω από την ουροδόχο κύστη και περιβάλλει την ουρήθρα, τον σωλήνα που μεταφέρει τα ούρα έξω από το σώμα. Ο αδένας είναι υπεύθυνος για την παραγωγή του πλούσιου σε θρεπτικά σπερματικού υγρού που στεγάζει και μεταφέρει σπέρμα. Ο καρκίνος του προστάτη δεν εμφανίζεται στις γυναίκες επειδή τα θηλυκά δεν έχουν αδένα του προστάτη.

Ο επιπολασμός του καρκίνου του προστάτη φαίνεται να είναι ο υψηλότερος στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική και τη Βόρεια Ευρώπη, κυρίως επειδή η πρακτική δοκιμής για καρκίνο του προστάτη είναι πολύ πιο συχνή σε αυτά τα μέρη του κόσμου από ό, τι είναι αλλού. στον ΠΟΥ.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πέμπτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες παγκοσμίως και η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στους Αμερικανούς άνδρες (μετά τον καρκίνο του πνεύμονα ), σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS). Αλλά οι περισσότεροι άντρες με καρκίνο του προστάτη δεν θα πεθάνουν από αυτό. Στις ΗΠΑ, ο πενταετής σχετικός ποσοστός επιβίωσης για όλα τα στάδια μετά τον καρκίνο διαγνώστηκε για πρώτη φορά είναι 98%, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του ACS .

Τι προκαλεί καρκίνο του προστάτη; 

Γενικά, οι καρκίνοι εμφανίζονται όταν τα μη φυσιολογικά κύτταρα αρχίζουν να αναπαράγονται και να εξέρχονται από τον έλεγχο αντί να πεθαίνουν και να αντικαθίστανται από υγιή κύτταρα. Αυτό μπορεί να συμβεί εξαιτίας ελαττωμάτων DNA που είτε κληρονομούν είτε προκαλούνται από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως το κάπνισμα ή η έκθεση σε ακτινοβολία. Οι επιστήμονες δεν είναι ακριβώς βέβαιοι για το τι προκαλεί καρκίνο του προστάτη, αλλά η ασθένεια συνδέεται στενά με διάφορους παράγοντες κινδύνου.

Η πρώτη είναι η ηλικία: το 90% των περιπτώσεων καρκίνου του προστάτη διαγιγνώσκεται σε άνδρες ηλικίας 56 ετών και άνω, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου (NCI). Και η πιθανότητα διάγνωσης του καρκίνου του προστάτη αυξάνεται με την ηλικία, με την υψηλότερη πιθανότητα να είναι 1 στους 12 για τους άνδρες 70 ετών και άνω.

Η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού καρκίνου του προστάτη είναι άλλος σημαντικός παράγοντας κινδύνου. Ο κληρονομικός κίνδυνος καρκίνου του προστάτη μπορεί να φθάσει το 60%, σύμφωνα με το NCI. Ο επιπολασμός του καρκίνου του προστάτη υποδεικνύει ότι ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου είναι μεγαλύτερος για τους μαύρους άνδρες, χαμηλότερος για τους ιθαγενείς άντρες και ενδιάμεσους για τους λευκούς, αλλά οι ερευνητές δεν έχουν καταλήξει σε συναίνεση ως προς τον λόγο.

Η παραγωγή ορμονών μπορεί επίσης να διαδραματίσει κάποιο ρόλο, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι τα ανεπαρκή ή μη φυσιολογικά πρότυπα παραγωγής τεστοστερόνης φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με το NCI.

Διάγραμμα του αρσενικού αναπαραγωγικού συστήματος. Ο προστάτης μεγέθους καρυδιού βρίσκεται ακριβώς κάτω από την κύστη και περιβάλλει την ουρήθρα.  (Πιστωτική εικόνα: Shutterstock)

Συμπτώματα και διάγνωση

Εάν ο καρκίνος του προστάτη έχει παγιδευτεί αρκετά νωρίς, ο ασθενής δεν μπορεί ποτέ να εμφανίσει συμπτώματα. Σε πιο προχωρημένα στάδια, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν την ούρηση, το αίμα στα ούρα ή το σπέρμα, τη στυτική δυσλειτουργία ή τον πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης, στους γοφούς ή στους μηρούς, σύμφωνα με το ACS . Αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να προκληθούν από κάτι διαφορετικό από τον καρκίνο του προστάτη, όπως ένας διευρυμένος αλλά όχι μη-καρκίνος προστάτης. Ακόμα, είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, καθώς ίσως χρειαστεί να υποβληθείτε σε εξέταση για καρκίνο του προστάτη.

Τα περισσότερα από τα πρώιμα κρούσματα καρκίνου του προστάτη πιάνονται μετά από εξέταση αίματος αντιγόνου (PSA) ή από εξέταση ψηφιακού ορθού, σύμφωνα με την ACS.

Το PSA είναι μια πρωτεΐνη που παράγεται από τον προστάτη. Τα υψηλότερα επίπεδα PSA στο αίμα συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, αλλά δεν υπάρχει καθορισμένη αποκοπή που να καθορίζει με βεβαιότητα αν ο άνθρωπος έχει την ασθένεια.

Ο γιατρός μπορεί επίσης να κάνει μια ψηφιακή εξέταση ορθού, κατά την οποία ο γιατρός αισθάνεται για οποιεσδήποτε προσκρούσεις ή σκληρές περιοχές στον προστάτη που θα έδειχναν καρκίνο ανάπτυξη. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό να καταλάβει ποιος είναι ο καρκίνος στον προστάτη και αν είναι πιθανό να εξαπλωθεί.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων, ο γιατρός σας μπορεί να αποφασίσει ότι περαιτέρω εξετάσεις (όπως βιοψία ή αξονική τομογραφία ) δικαιολογούνται για να επιβεβαιωθεί η παρουσία καρκίνου του προστάτη.

Η ηλικία, η γενική υγεία και το οικογενειακό ιστορικό είναι όλοι σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αποφασίζετε εάν θα υποβληθείτε σε εξέταση για καρκίνο του προστάτη. Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου συστήνει στους άνδρες να συζητήσουν την απόφαση με τους γιατρούς τους για να διασφαλίσουν ότι κατανοούν τις αβεβαιότητες και τους πιθανούς κινδύνους που ενέχονται.

Θεραπευτική αγωγή

Το σχέδιο θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και μπορεί να ποικίλει ευρέως, σύμφωνα με την κλινική Mayo .

Για τους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη χαμηλού κινδύνου ή αργής ανάπτυξης που δεν προκαλεί συμπτώματα, η θεραπεία μπορεί να μην είναι απαραίτητη. Αντιθέτως, ο γιατρός μπορεί να συστήσει τακτικές εξετάσεις για να το παρακολουθήσουν. Αυτό μπορεί επίσης να είναι το σχέδιο θεραπείας για πολύ ηλικιωμένους ασθενείς ή ασθενείς με άλλες σοβαρές καταστάσεις υγείας που θα μπορούσαν να καταστήσουν δύσκολη τη θεραπεία του καρκίνου.

Η χειρουργική αφαίρεση του αδένα του προστάτη είναι επίσης μια επιλογή, αλλά αυτό μπορεί να προκαλέσει ακράτεια ούρων και στυτική δυσλειτουργία. Η ακτινοθεραπεία για τη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων φέρει τους ίδιους κινδύνους.

Τα κύτταρα του καρκίνου του προστάτη απαιτούν να αναπτυχθεί η τεστοστερόνη, οπότε η ορμονοθεραπεία για να σταματήσει η παραγωγή τεστοστερόνης μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση ή την εξάλειψη της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων Οι πιθανές παρενέργειες αυτής της θεραπείας περιλαμβάνουν τη στυτική δυσλειτουργία , τις καυτές λάμψεις, την απώλεια οστικής μάζας, τη μειωμένη σεξουαλική επιθυμία και την αύξηση του σωματικού βάρους.

Η χημειοθεραπεία, η οποία χρησιμοποιεί φάρμακα για την ταχεία θανάτωση καρκινικών κυττάρων, μπορεί να είναι μια επιλογή για τη θεραπεία καρκίνων του προστάτη που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες μορφές θεραπείας.

Η ανοσοθεραπεία ή η βιολογική θεραπεία μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία δύσκολων περιπτώσεων καρκίνου του προστάτη. Σε αυτόν τον τύπο θεραπείας, οι γιατροί εκχυλίζουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς, τροποποιούν τα ώστε να καταπολεμούν ειδικά τον καρκίνο του προστάτη και έπειτα να εισάγουν τα τροποποιημένα κύτταρα πίσω στο σώμα του ασθενούς. Σύμφωνα με την κλινική Mayo, η ανοσοθεραπεία είναι αποτελεσματική για ορισμένους ασθενείς, αλλά είναι πολύ δαπανηρή και απαιτεί πολλαπλούς γύρους.

Μπορείτε να αποτρέψετε τον καρκίνο του προστάτη; 

Δεν υπάρχει κανένας σίγουρος τρόπος για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, αλλά όπως συμβαίνει με τις περισσότερες ασθένειες, η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί ο κίνδυνος να το πάρετε, σύμφωνα με την ACS .

Ορισμένα φάρμακα ενδέχεται να μειώσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει καρκίνο του προστάτη. Μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς 5-άλφα αναγωγάσης εμποδίζει την τεστοστερόνη να μετατραπεί σε διυδροτεστοστερόνη, η οποία είναι η κύρια ορμόνη που προκαλεί την ανάπτυξη του προστάτη. Αυτά τα φάρμακα συνταγογραφούνται για τη θεραπεία της μη καρκινικής ανάπτυξης του προστάτη, αλλά η έρευνα δείχνει ότι μπορεί επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Για παράδειγμα, ένα από αυτά τα φάρμακα, που ονομάζεται finasteride, μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη κατά 25% σε μια μεγάλη μακροχρόνια κλινική δοκιμή που δημοσιεύθηκε στο The New England Journal of Medicine το 2019. Τα φάρμακα αυτά δεν εγκρίνονται από το FDA για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, αλλά οι γιατροί μπορούν ακόμα να τους συνταγογραφήσουν για αυτή τη χρήση.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι μια ημερήσια δόση ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, αλλά οι ανεπιθύμητες ενέργειες ενός τέτοιου σχήματος πιθανόν να αντισταθμίσουν τα πιθανά οφέλη, σύμφωνα με την κλινική Mayo.

πηγή: livescience

Σχετικές αναρτήσεις

Σημάδια του καρκίνου που μπορούν να εντοπιστούν χρόνια πριν από τα συμπτώματα;

e-enimerosi

Η μικροχειρουργική σε λεπτές επεμβάσεις.

e-enimerosi

EE: Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκριση νέο αντιβιοτικό για ανθεκτικές λοιμώξεις.

e-enimerosi