Ιατρική Βιολογία

70.000 ιοί που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ βρέθηκαν στο ανθρώπινο έντερο.

Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει περισσότερους από 70.000 προηγουμένως άγνωστους ιούς που ζουν στο ανθρώπινο έντερο και μολύνουν τα βακτήρια που ζουν εκεί, αλλά πώς επηρεάζουν το σώμα μας είναι ένα μυστήριο.

Το μικρόβιο του εντέρου, ή η κοινότητα μικροβίων που μεταφέρουμε στο πεπτικό μας σύστημα, παίζει σημαντικό ρόλο στην πέψη των τροφίμων και στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, πολλές μελέτες έχουν συνδέσει επίσης ανισορροπίες στα μικρόβια του εντέρου με καταστάσεις όπως ηπατική νόσοπαχυσαρκία και αλλεργίες.

Αν και το μικρόβιο περιλαμβάνει μια ποικιλία μικροοργανισμών συμπεριλαμβανομένων βακτηρίων και ιών προηγούμενες μελέτες έχουν επικεντρωθεί κυρίως σε βακτήρια του εντέρου επειδή είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν.

Στη νέα μελέτη, μια ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησε μια μέθοδο που ονομάζεται μεταγονιδιωματική για τον εντοπισμό των ιών. Αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει την ανάλυση όλου του γενετικού υλικού από μια κοινότητα μικροβίων και στη συνέχεια χαρτογράφηση των μεμονωμένων αλληλουχιών που βρέθηκαν σε συγκεκριμένα είδη. Ανέλυσαν περισσότερα από 28.000 δείγματα μικροβίων του εντέρου που ελήφθησαν από 28 χώρες.

Αυτή η διαδικασία αποκάλυψε πλήρη γονιδιώματα για περισσότερα από 140.000 είδη ιών που ζουν στο ανθρώπινο έντερο. (Ένα άτομο, ωστόσο, μεταφέρει μόνο ένα κλάσμα αυτών των ειδών.) Αν και πολλοί τύποι ιών ζουν στο έντερο, επικεντρώθηκαν σε ιούς που μπορούν να μολύνουν βακτήρια, που ονομάζονται “βακτηριοφάγοι” ή “φάγοι” για σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι ερευνητές περιόρισαν το πεδίο εφαρμογής τους σε βακτηριοφάγους επειδή “εξακολουθούμε να καταλαβαίνουμε τον ρόλο τους στην ανθρώπινη υγεία”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Luis Camarillo-Guerrero, πρόσφατος διδακτορικός απόφοιτος του Ινστιτούτου Wellcome Sanger στο Ηνωμένο Βασίλειο “Είναι πιθανώς ασφαλές να πούμε ότι το τεράστιο Η πλειονότητα αυτών δεν είναι επιβλαβής για εμάς και είναι απλώς αναπόσπαστο συστατικό του μικροβιώματος του σώματός μας. ”

Οι φάγοι μπορεί να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στο μικρόβιο του εντέρου για παράδειγμα, παρέχοντας στους βακτηριακούς ξενιστές τους πλεονεκτικά χαρακτηριστικά και επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται αυτά τα βακτήρια.

“Καθώς οι βακτηριακές κοινότητες είναι ένα κρίσιμο συστατικό του εντέρου μας, δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι οι φάγοι θα μπορούσαν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας στο έντερο μας”. Ωστόσο, υπάρχουν γνωστές περιπτώσεις όπου οι φάγοι έχουν συμβάλει σε ασθένειες. Για παράδειγμα, τόσο η διφθερίτιδα, μια σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη, όσο και η αλλαντίαση, μια σοβαρή ασθένεια που προσβάλλει τα νεύρα του σώματος, προκαλούνται από τοξίνες που κωδικοποιούνται από γονίδια φάγου.

Δημοσίευσαν τα γονιδιώματα αυτών των ιών που εισβάλλουν σε βακτήρια σε μια νέα βάση δεδομένων που δημιούργησαν με την ονομασία «Βάση δεδομένων του εντέρου», η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθοδηγήσει περαιτέρω μελέτες σχετικά με αυτούς τους ιούς, δήλωσε ο Camarillo-Guerrero. “Ένα γονιδίωμα είναι σαν το προσχέδιο ενός οργανισμού”, είπε. “Ο όγκος των πληροφοριών που μπορούμε να εξαγάγουμε από τη γνώση μόνο της αλληλουχίας DNA ενός οργανισμού είναι πολύ μεγάλος.”

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στις 18 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Cell.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Σημάδια του καρκίνου που μπορούν να εντοπιστούν χρόνια πριν από τα συμπτώματα;

e-enimerosi

Η μικροχειρουργική σε λεπτές επεμβάσεις.

e-enimerosi

EE: Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκριση νέο αντιβιοτικό για ανθεκτικές λοιμώξεις.

e-enimerosi