Περιβάλλον

Η γιγαντιαία ρωγμή ελευθερώνει ένα τεράστιο παγόβουνο στην Ανταρκτική

Ένα γιγαντιαίο παγόβουνο, περισσότερο από 20 φορές το μέγεθος του Μανχάταν, μόλις χωρίστηκε από το Brunt Ice Shelf της Ανταρκτικής. Αυτή η δραματική διάλυση έρχεται μετά από μια μεγάλη ρωγμή που σχηματίστηκε τον Νοέμβριο του 2020 και συνέχισε να μεγαλώνει έως ότου το «Berg τελικά έσπασε την Παρασκευή το πρωί (26 Φεβρουαρίου).

Η λεγόμενη ρωγμή “North Rift” είναι το τρίτο μεγάλο χάσμα που έσπασε ενεργά στο Brunt Ice Shelf την τελευταία δεκαετία, και έτσι οι επιστήμονες με τη Βρετανική Ανταρκτική Έρευνα (BAS) περίμεναν απόλυτα τη διάσπαση.

“Οι ομάδες μας στο BAS έχουν προετοιμαστεί για την δημιουργία ενός παγόβουνου από το Brunt Ice Shelf εδώ και χρόνια”. “Τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες, το παγόβουνο μπορεί να απομακρυνθεί. Ή θα μπορούσε να τρέξει προσαραγμένο και να παραμείνει κοντά στο Brunt Ice Shelf.” (Τα παγόβουνα είναι κομμάτια πάγου που έχουν αποσπαστεί από τους παγετώνες ή κομμάτια πάγου και τώρα επιπλέουν σε ανοιχτά νερά.

Η ρωγμή North Rift αναπτύχθηκε προς τα βορειοανατολικά με ρυθμό περίπου 1 χλμ. την ημέρα τον Ιανουάριο, αλλά το πρωί της 26ης Φεβρουαρίου, η ρωγμή διευρύνθηκε μερικές εκατοντάδες μέτρα σε λίγες ώρες. Αυτή η διάσπαση στον πάγο συνέβη λόγω μιας φυσικής διαδικασίας και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η κλιματική αλλαγή έπαιξε ρόλο. Το Brunt Ice Shelf, ένα πάχος πάχους 150 μέτρα, ρέει δυτικά στα 2 χλμ.

Αυτό το παγόβουνο, ωστόσο, ήταν πολύ μεγάλο, με εκτιμώμενο μέγεθος περίπου 1.270 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

“Παρόλο που η διάσπαση μεγάλων τμημάτων της Ανταρκτικής είναι ένα απολύτως φυσιολογικό μέρος του τρόπου λειτουργίας τους, μεγάλα γεγονότα, όπως αυτά που εντοπίστηκαν στο Brunt Ice Shelf την Παρασκευή παραμένουν αρκετά σπάνια και συναρπαστικά”, ο Adrian Luckman.

Ένας χάρτης δείχνει τον ερευνητικό σταθμό Halley VI σε σχέση με τη ρωγμή του βορρά. (εικόνα: Βρετανική Ανταρκτική Έρευνα)

Το Brunt Ice Shelf φιλοξενεί τον ερευνητικό σταθμό BAS Halley VI, όπου οι επιστήμονες παρατηρούν τον ατμοσφαιρικό και διαστημικό καιρό, αλλά ο σταθμός πιθανότατα δεν θα επηρεαστεί από αυτόν τον διαχωρισμό.

Το 2016, το BAS μετεγκατάσταση του σταθμού 32 χλμ. Στην ενδοχώρα για να αποφύγει τις δύο άλλες μεγάλες ρωγμές στο παγόβουνο που είναι γνωστό ως “Chasm 1” και το “Halloween Crack”, και οι δύο δεν έχουν διευρυνθεί περαιτέρω στο τους τελευταίους 18 μήνες.

Ο ερευνητικός σταθμός είναι πλέον κλειστός για το χειμώνα και η ομάδα των 12 ατόμων έφυγε από την Ανταρκτική στις αρχές Φεβρουαρίου. Λόγω της απρόβλεπτης γέννησης του παγόβουνου και της δυσκολίας εκκένωσης κατά τη διάρκεια των σκοτεινών και ψυχρών χειμώνων, η ερευνητική ομάδα εργάζεται στον σταθμό μόνο το καλοκαίρι τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Περισσότερες από δώδεκα οθόνες GPS μετρούν και μεταδίδουν πληροφορίες σχετικά με την παραμόρφωση πάγου πίσω στην ομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε μέρα. Οι ερευνητές χρησιμοποιούν επίσης δορυφορικές εικόνες από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, τη NASA και τον γερμανικό δορυφόρο TerraSAR-X για την παρακολούθηση του πάγου.

“Η δουλειά μας τώρα είναι να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και να εκτιμήσουμε τυχόν πιθανές επιπτώσεις στον υπόλοιπο πάγο”, δήλωσε ο Simon Garrod, διευθυντής επιχειρήσεων της BAS.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

ΣΟΣ για τους κοραλλιογενείς υφάλους.

e-enimerosi

Στην 6η θέση στην Ευρώπη με την μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση η Ελλάδα!

e-enimerosi

Ευρωκοινοβούλιο: Αλλάζουν τα πάντα στα κτίρια εντός ΕΕ.

e-enimerosi