Άρθρα Ρεπορτάζ

Η Μέρκελ χάνει την δυναμική της(;)

Γράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος

Ο αριθμός των θανάτων σε ηλικιωμένους και γηροκομεία μειώνεται δραστικά ως αποτέλεσμα των εμβολιασμών.

Δύο είναι τα βασικά ζητήματα που θα μας απασχολήσουν αυτή την εβδομάδα. Το ένα έχει να κάνει με τους εμβολιασμούς και το άλλο με το επικείμενο άνοιγμα και την επίπτωση των επτά ημερών.

Η εβδομάδα θα ξεκινήσει με την αγωνία του κόσμου για τις συναντήσεις των πρωθυπουργών με την κυρία Μέρκελ. Όσον αφορά το επικείμενο άνοιγμα η επίπτωση των επτά ημερών που έχει ζητήσει η κυρία Μέρκελ είναι το 35, αυτή τη στιγμή η επίπτωση είναι λίγο πάνω από το 60, οπότε είμαστε πολύ μακριά ακόμα, σήμερα είναι στο 63,8.

Είναι πολύ δύσκολο με αυτά τα δεδομένα και τις αποφάσεις της καγκελαρίου να υπάρξει κάποιο άνοιγμα.

Υπενθυμίζουμε πώς από αύριο 1η Μαρτίου ανοίγουν τα κομμωτήρια, τα σχολεία σε πολλά κρατίδια κυρίως τα δημοτικά έχουν ήδη ξεκινήσει την λειτουργία τους με τους μικρούς μαθητές να πηγαίνουν μετά από πολλές εβδομάδες ξανά στο σχολείο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει αντίδραση και μέσα στην κυβέρνηση πέρα από την αντιπολίτευση όπου πιέζουν για το άνοιγμα, πέρα το τι επηρεάζεται η οικονομία ένα βασικό ζητούμενο είναι και ο κόσμος, η ψυχολογία αλλά και η κοινωνική αποστασιοποίηση που έχει επέλθει στον κόσμο μετά από τέσσερις μήνες καραντίνα ασκεί μεγάλη πίεση για τις αποφάσεις που θα παρθούν αυτή την εβδομάδα.

Η οικονομία έχει πληγεί πάρα πολύ, το λιανεμπόριο δεινοπαθεί και ο κόσμος ζητάει να πάρει μία ανάσα. Θα υπάρξει έντονη συζήτηση και πιθανόν να παρθούν και δύσκολες αποφάσεις για το επικείμενο άνοιγμα ή όχι, όπως προείπαμε η καγκελάριος έχει δώσε ένα επίπεδο των 35 μολύνσεων ανά 100.000 κατοίκους για το επικείμενο άνοιγμα κυρίως στο λιανεμπόριο και αυτό λόγω της μεγάλης επίπτωση τις μεταλλάξεις του Βρετανικού στελέχους του ιού. Όπως καταλαβαίνετε αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο 63,8 και είμαστε πολύ μακριά από το 35, οι αντιδράσεις έρχονται και από τον κύριο lancet (ίσως και πιθανή εσωτερική αντιπολίτευση), όσον αφορά την επίπτωση των 7 ημερών.

Εδώ υπάρχουν δύο ζητήματα,

1. Θα τολμήσει η κυρία Μέρκελ να πάει κόντρα στην μεγαλύτερη πλειονότητα των πολιτικών και στο κυβερνών κόμμα και στην αντιπολίτευση, όπου ζητάνε ένα επικείμενο άνοιγμα βήμα-βήμα φυσικά, ή θα μπορέσει να επιβάλει την πειθώ της και να δείξει τη σκληρότητα που έχει επιδείξει σχεδόν τα 16 χρόνια που είναι στην καγκελαρία και να επιβάλει τη δικιά της απόφαση και να παραταθεί τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Μαρτίου το lockdown; ή θα επικαλεστεί το ρίσκο και επέλθει ένα άνοιγμα με πολύ προσεκτικά βήματα; Δίνοντας βάση στην ανάγκη του κόσμου να ξεφύγει από το Lockdown?

2. Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι οι αποφάσεις του υπουργού υγείας Σπένς όσον αφορά τους εμβολιασμούς. Υπάρχουν έντονες αντιδράσεις και η πίεση όσο πάει αυξάνεται προς το πρόσωπο του κυρίου Σπένς οι οποίες έχουν να κάνουν και με τά διαγνωστικά διαγνωστικά τεστ. Οι εμβολιασμοί στην Γερμανία έχουν πάει αρκετά πίσω, βέβαια, η κυβέρνηση επικαλείται καθυστερήσεις των δόσεων των εμβολίων (από τις φαρμακευτικές) και αυτή τη στιγμή η Γερμανία μπορούμε να πούμε ότι βλέπει και την πλάτη της Ελλάδας. Στους εμβολιασμούς η πατρίδα μας έρχεται ψηλά στον γενικό πληθυσμό, αλλά και στην δεύτερη δόση (3η θέση) του εμβολίου όσο και στην πρώτη δόση εμβολίου (2η θέση).

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΑΛΛΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΡΑΤΗ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ

Βέλγιο: 2,9%

Αυστρία: 2,7%

Ελλάδα: 2,6%

Γερμανία: 2,5%

Ιταλία: 2,5%

Γαλλία: 2,2%

Φινλανδία: 1,7%

ΜΙΑ ΔΟΣΗ

Φινλανδία: 7,1%

Ελλάδα: 5,3%

Γαλλία: 4,9%

Γερμανία: 4,8%

Βέλγιο: 4,5%

Ιταλία: 4,2%

Αυστρία: 4,2%

Οι αποφάσεις που θα παρθούν θα είναι πολύ δύσκολες, οι συζητήσεις επίσης πολύ δύσκολες, ο κόσμος περιμένει τις αποφάσεις της Κυβέρνησης, όποιες και να είναι αυτές θα αντιμετωπιστούν με σκεπτικισμό είτε υπάρξει ένα άνοιγμα είτε μία παράταση του Lockdown.

Και εδώ θα φανεί αν η κ. Μέρκελ είναι ακόμα δυνατή ή χάνει την δύναμή της.

Σχετικές αναρτήσεις

Λάμπρος Τζούμης: Tι αποκάλυψε για την σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν.

e-enimerosi

Στόχος είναι οι ορθόδοξοι λαοί των Βαλκανίων!!!

e-enimerosi

“Δούρειος Ίππος” στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Η άνοδος του DAVA και οι διασυνδέσεις με την Τουρκία.

e-enimerosi