Ειδήσεις και Νέα

SPUTNIK V: Ένα από τα πιο περιζήτητα εμβόλια στον κόσμο πλέον

Ο επίσημος λογαριασμός στο Twitter του “Sputnik V” αναφέρει νέες επιτυχίες κάθε μέρα. Μόνο την περασμένη εβδομάδα, το ρωσικό εμβόλιο εγκρίθηκε στην Αίγυπτο, το Κιργιζιστάν, την Ονδούρα, τη Γουατεμάλα και τη Δημοκρατία της Μολδαβίας. Οι παραδόσεις έχουν φτάσει στο Μεξικό και τη Σερβία, και οι πρώτες δόσεις χορηγήθηκαν στην Παραγουάη.

38 χώρες έχουν πλέον εγγραφεί στο “Sputnik V”. Μετά την Ουγγαρία, υπάρχει επίσης μια χώρα της ΕΕ που δεν ήθελε να περιμένει την εξέταση από τον φαρμακευτικό οργανισμό της ΕΕ EMA, η τσεχική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης το Σάββατο ότι είχε απευθυνθεί στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για παράδοση του ρωσικού εμβολίου. Το εμβόλιο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις φτωχότερες χώρες, καθώς είναι αρκετά φθηνό σε μόλις κάτω των 20$ για τις δύο δόσεις και μπορεί να αποθηκευτεί στο ψυγείο. Μια μελέτη στο ειδικό περιοδικό “The Lancet” επιβεβαίωσε επίσης ότι το “Sputnik V” είναι πολύ αποτελεσματικό και ασφαλές.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η Ρωσία θα είναι σε θέση να τηρήσει τις υποσχέσεις παράδοσής της, καθώς εξαρτάται από εργοστάσια στο εξωτερικό, για παράδειγμα στην Ινδία και τη Βραζιλία, ορισμένα από τα οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, δεν παράγουν ακόμη καθόλου. Μέχρι στιγμής, οι ρωσικοί όγκοι παράδοσης δεν είναι πουθενά εκείνοι των δυτικών παραγωγών. Αυτός είναι πιθανώς ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει μια «ελαφριά έκδοση» του εμβολίου της από τον Μάρτιο και μετά, η οποία παρέχει μόνο μία δόση αντί για δύο.

Οι αμφιβολίες χαρακτηρίζονται ως «πολιτικοποίηση»

Αυτό θα μπορούσε επίσης να λύσει το πρόβλημα ότι το “Sputnik V” δεν είναι προφανώς πολύ φθηνότερο από τον ανταγωνισμό, όπως ισχυρίστηκε ο Kirill Dmitrijew, επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού ταμείου RDIF, το οποίο συγχρηματοδότησε την ανάπτυξη του “Sputnik V” και του εμβολίου τώρα διατίθεται στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τους «Financial Times», η Αφρικανική Ένωση διαπραγματεύτηκε πολύ καλύτερες τιμές από ό, τι για το ρωσικό εμβόλιο, για παράδειγμα με την Biontech και την Astra-Zeneca.

Παρ ‘όλα αυτά, το “Sputnik V” είναι ήδη επιτυχημένο: Όσον αφορά τις παραγγελίες, αυτή τη στιγμή είναι ένα από τα πιο δημοφιλή εμβόλια στον κόσμο. Άρα, ήταν ακατάλληλος ο σκεπτικισμός που του έχει δείξει εδώ και πολύ καιρό, ειδικά η Δύση; Οι υπεύθυνοι στη Μόσχα το βλέπουν έτσι: Οι αμφιβολίες ή η κριτική χαρακτηρίζονται ως «πολιτικοποίηση» της αναζήτησης εμβολίων. Όταν ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen εξέφρασε πρόσφατα έκπληξη γιατί η Μόσχα προσέφερε εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της σε άλλες χώρες, ενώ η εκστρατεία εμβολιασμού σημείωσε αργή πρόοδο στη χώρα της, η μόνιμη εκπροσώπηση της Ρωσίας στην ΕΕ έγραψε σε απάντηση: “Όχι στην πολιτικοποίηση της ερώτησης Covid-Vaccine “.

Μέχρι στιγμής, ο σκεπτικισμός σχετίζεται κυρίως με επιστημονικές ανησυχίες. Μέχρι τη δημοσίευση στο “The Lancet” στις αρχές Φεβρουαρίου, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του “Sputnik V” δεν θα μπορούσαν να αξιολογηθούν ανεξάρτητα, επειδή οι προγραμματιστές δεν δημοσίευσαν κανένα στοιχείο. Όταν η Ρωσία ενέκρινε το εμβόλιο το περασμένο καλοκαίρι, λιγότερα από 100 άτομα συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές · η κρίσιμη, τρίτη φάση της μελέτης ήταν ακόμη σε εκκρεμότητα και δεν είχει ακόμη ολοκληρωθεί. Αυτή η ορμή προς τα εμπρός και η αδιαφορία για τα διεθνή πρότυπα πυροδότησαν δυσπιστία.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi

Ισχυρός σεισμός στη Σάμο.

e-enimerosi