Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Τελειώνει το worldwide web όπως το ξέραμε

Η Ευρώπη μελετά κανονισμούς που μπορεί να καταλήξουν στην επιβολή προσωρινών απαγορεύσεων για αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες, που παρανομούν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν κοντά στο να απαγορεύσουν το TikTok και το WeChat, αν και η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται να ξανασκέφτεται την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης. Η Ινδία, η οποία όντως απαγόρευσε αυτές τις δύο εφαρμογές, καθώς και τουλάχιστον άλλες δέκα, είναι τώρα σε διαμάχη με το Twitter.

Ενώ τις προηγούμενες ημέρες το Facebook συγκρούστηκε με την κυβέρνηση της Αυστραλίας σχετικά με το νόμο που ζητά από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης να πληρώνει τους εκδότες για το ειδησεογραφικό περιεχόμενο που εμφανίζεται στη ροή. Η ανακοίνωση της τελικής συμφωνίας ανακούφισε μάλλον και τη διοίκηση του κοινωνικού δικτύου και τους χρήστες, όμως κανείς δεν μπορεί πια να αποκλείσει νέες συγκρούσεις και στο μέλλον.

Αν αυτού του είδους οι γεωγραφικές συγκρούσεις γίνουν πιο συχνές, το παγκόσμιο δίκτυο που ενώνει τους πάντες θα καταλήξει να γίνει από «internet» σε «splinternet», κάτι που χωρίζει τους πάντες ή αν μη τι άλλο μία συλλογή από διάφορα διαδίκτυα, των οποίων τα όρια θα καθορίζονται από τις χώρες ή από συγκεκριμένες περιοχές και μπλοκ χωρών.

Ένας συνδυασμός από αύξηση του εθνικισμού, εμπορικών πολέμων και ανησυχιών για την κυριαρχία στην αγορά κάποιων τεχνολογικών κολοσσών έχει αυξήσει τις απειλές για επιβολή κανονισμών σε ολόκληρο τον κόσμο. Κατά τη διαδικασία αυτή, δεν κινδυνεύουν μόνο οι τεχνολογικές εταιρείες που έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν τεράστιο πλούτο, αλλά και η ίδια η ιδέα του χτισίματος πλατφορμών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τον ίδιο τρόπο από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο.

Και τα προβλήματα όλο και βαθαίνουν

Το παράδειγμα της Αυστραλίας και του Facebook έδειξε πολλά. Όταν το κοινωνικό δίκτυο έριξε τις Αυστραλιανές ειδήσεις, αυτό δε συνέβη μόνο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό. Και παρότι η κατάσταση έληξε γρήγορα, ταυτόχρονα έδειξε ότι τάραξε συθέμελα τον ίδιο το σκοπό για τον οποίο φτιάχτηκε το διαδίκτυο, την παγκόσμια ροή πληροφοριών.

Στην Ινδία το Twitter αυτολογοκρίνεται για να μπορεί να λειτουργήσει, ενώ η αλήθεια είναι ότι με εξαίρεση την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα, τα κοινωνικά δίκτυα μπόρεσαν να λανσάρουν το προϊόν τους χωρίς να υπάρξει ουσιαστικά καμία αντίσταση.

Και ενώ το Facebook δεν είναι η μόνη εταιρεία που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα όσον αφορά στις κυβερνήσεις, σίγουρα είναι η πιο εμβληματική εταιρεία της Silicon Valley που ενδέχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα με κανονισμούς.

Πριν από πέντε χρόνια, ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζούκεμπεργκ, έλεγε ότι στόχος του είναι να φτάσει τα 5 δισεκατομμύρια χρήστες, δηλαδή την πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού. Ήδη έχει πάνω από 3 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες σε διάφορες εφαρμογές, επιβεβαιώνοντας τη ραγδαία επέκτασή του σε όλον τον κόσμο.

Ακόμα και στην Κίνα όπου η κυβέρνηση ακολουθεί μία πολιτική σκληρής λογοκρισίας γνωστό ως το Great Firewall που έχει κλειδώσει τις τεχνολογικές εταιρείες της Δύσης εκτός της χώρας για δεκαετίες, το Facebook και η Google έχουν πολλές φορές προσπαθήσει να κάνουν συμβιβασμούς ώστε να τους επιτραπεί η είσοδος.

Το 2014, η Google είχε κλείσει το Google News στην Ισπανία, όταν η κυβέρνηση είχε περάσει έναν παρόμοιο νόμο με αυτόν της Αυστραλίας.

Όμως, η πρόσφατη μάχη Αυστραλίας – Facebook είναι απλά ένα μικρό κομμάτι του πολέμου μεταξύ των τεχνολογικών εταιρειών και των κυβερνήσεων, που επικεντρώνεται σε διάφορους τομείς, μεταξύ τους η λογοκρισία, η ιδιωτικότητα και ο ανταγωνισμός.

Και η απάντηση του Facebook στην Αυστραλία έδειξε ότι η παγκόσμια προσπάθεια των κυβερνήσεων να τιθασεύσουν τους τεχνολογικούς κολοσσούς εντείνεται όσο περνά ο καιρός, γεγονός που μπορεί τα επόμενα χρόνια να αλλάξει το worldwide web όπως το ξέραμε.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Οι δορυφόροι της Κίνας, Tiandu-1 και 2 δοκιμάζουν σεληνιακές επικοινωνίες και τεχνολογία πλοήγησης.

e-enimerosi

Ταξιδεύοντας στην εκπαίδευση του μέλλοντος.

e-enimerosi

Ζωντανά η έκλειψη Ηλίου.

e-enimerosi