Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Ένας αστεροειδής μέγεθος του Πύργου του Άιφελ θα περάσει από τη Γη την Παρασκευή (5 Μαρτίου)

Ο διαστημικός βράχος, που ονομάστηκε Apophis (ένας αρχαίος αιγυπτιακός δαίμονας), εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2004 και δεν θα δημιουργήσει κανένα κίνδυνο για τη Γη κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας.

θα ταξιδέψει ​​από τον πλανήτη μας σε μια απόσταση 40 φορές από τη Γη έως το φεγγάρι. Ωστόσο, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν αυτήν την εβδομάδα ως πρόβα για το επόμενο πέρασμα του αστεροειδούς, στις 13 Απριλίου 2029, όταν ο Apophis θα πλησιάσει ξανά τη Γη.

« Ο Apophis το 2029 θα είναι μια πραγματικά απίστευτη ευκαιρία για εμάς για παρατήρηση,» “Αλλά πριν φτάσουμε στο 2029, ετοιμαζόμαστε.”

Ένα σύντομο flyby 

Το Apophis έχει πλάτος 340 μέτρων και είναι από πέτρα, σίδερο και νικέλιο. Οι αστρονόμοι θα έχουν καλύτερη ιδέα για τη μορφή του όταν θα περνά από τη Γη αυτήν την εβδομάδα.

Ο αστεροειδής παίρνει μια πλήρη τροχιά γύρω από τον ήλιο περίπου κάθε 11 μήνες. Στις 5 Μαρτίου, θα έρθει σε απόσταση 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη. Αυτό θα είναι πολύ μακριά για να το δούμε με γυμνό μάτι, αλλά οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν το πλανητικό ραντάρ για να απεικονίσουν τον Apophis καθώς πετάει χρησιμοποιώντας το Goldstone Deep Space Communications Complex της NASA στην Καλιφόρνια και το Green Bank Telescope στη Δυτική Βιρτζίνια. Ελπίζουν να καθορίσουν το σχήμα του αστεροειδούς και να μάθουν περισσότερα για τον τρόπο που περιστρέφεται.

“Γνωρίζουμε ότι ο Apophis βρίσκεται σε πολύ περίπλοκη κατάσταση περιστροφής, είναι ταυτόχρονα περιστρεφόμενος και καταρρέει”, δήλωσε ο Richard Binzel, επιστήμονας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.

Ένα κινούμενο σχέδιο δείχνει το μονοπάτι του Apophis το 2029 σε σύγκριση με το σμήνος των δορυφόρων που περιστρέφονται γύρω από τη Γη. (Εικόνα: NASA/JPL-Caltech)

Αυτή η μελέτη ραντάρ θα παρέχει στους ερευνητές μια βάση για την πολύ πιο κοντινή πτήση του το 2029, όταν ο Apophis θα φτάσει τα 31.900 χιλιόμετρα απο τη Γη. Αυτό είναι αρκετά κοντά ώστε η βαρύτητα της Γης να αλλάξει το σχήμα του αστεροειδούς ή να διασκορπίσει τους λίθους στην επιφάνειά του. Πώς και αν ο αστεροειδής αλλάξει καθώς πετάει θα μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε τις λεπτομέρειες για την εσωτερική δομή του αστεροειδούς, είπε ο Μπινζέλ.

Στην πλησιέστερη προσέγγισή του το 2029, ο Apophis θα είναι σύντομα ορατός με γυμνό μάτι πάνω από τη δυτική Αυστραλία, μεγαλώνει τόσο φωτεινά όσο τα αστέρια στο Big Dipper. Θα είναι πιο κοντά στη Γη στις 6 Απριλίου 2029, όταν θα είναι πάνω από τον Ατλαντικό, τον ωκεανό που θα τον διασχίσει μέσα σε μία ώρα.

Ο Apophis πήρε το όνομά του από έναν αρχαίο αιγυπτιακό δαίμονα που προσωποποίησε το χάος και το κακό, κυρίως επειδή οι αστρονόμοι υπολόγισαν αρχικά ότι υπήρχε πιθανότητα 3% ότι ο αστεροειδής θα μπορούσε να επηρεάσει τη Γη το 2029. Τώρα έχουν ενδείξεις ότι ο αστεροειδής δεν θα συγκρουστεί με τη Γη το 2029, ούτε στο επόμενο πέρασμα του το 2036. Υπάρχει ακόμα μια μικρή πιθανότητα ότι ο αστεροειδής θα μπορούσε να χτυπήσει τη Γη το 2068, αλλά το 2021 και 2029 θα έδιναν στους αστρονόμους περισσότερες πληροφορίες για να υπολογίσουμε το μέλλον του Apophis.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Ταξιδεύοντας στην εκπαίδευση του μέλλοντος.

e-enimerosi

Ζωντανά η έκλειψη Ηλίου.

e-enimerosi

Η έκλειψη ηλίου της 8ης Απριλίου θα φέρει περίεργες εικόνες, ήχους και συναισθήματα.

e-enimerosi