Ειδήσεις και Νέα

Γερμανία: Πόσο καλά είναι τα νέα τεστ κορωνοϊού;

Όσον αφορά τα τεστ, δύο τιμές είναι ιδιαίτερα σημαντικές: ευαισθησία και ειδικότητα. Τι σημαίνουν όμως;

Μια δοκιμή για τον κορωνοϊό ήταν προηγουμένως δυνατή μόνο στα ιατρεία ή στα κέντρα δοκιμών. Οι λεγόμενοι αυτοέλεγχοι καθιστούνται πλέον δυνατοί. Σε αντίθεση με τα συμβατικά γρήγορα τεστ αντιγόνων, δεν χρειάζεστε ειδικές ιατρικές γνώσεις για τη λήψη δειγμάτων. Το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες δοκιμές στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ Aldi και Lidl για αγορά. Η ζήτηση ήταν μεγάλη και οδήγησε την ιστοσελίδα της Lidl να ενημερώσει τους πελάτες της πως εξαντλήθηκαν τα τεστ.

Το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Ναρκωτικών και Ιατρικών Συσκευών (BfArM) έχει χορηγήσει μέχρι στιγμής επτά δοκιμές ειδικής έγκρισης. Το ινστιτούτο έχει αποθηκεύσει πρόσθετα δεδομένα για έξι προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αξιολογήσουν το πως ακριβώς λειτουργούν τα τεστ.

Δύο είναι τα σημαντικά εδώ: ευαισθησία και ειδικότητα.

Τι σημαίνουν συγκεκριμένα;

Ευαισθησία: Όσο πιο ευαίσθητη είναι μια δοκιμή, τόσο ακριβέστερα δείχνει σωστά τα μολυσμένα άτομα ως θετικά (και τόσο λιγότερο αποδίδει ψευδώς τα αρνητικά αποτελέσματα).

Ειδικότητα: Όσο πιο συγκεκριμένη είναι μια δοκιμή, τόσο ακριβέστερα δείχνει σωστά τα μη μολυσμένα άτομα ως αρνητικά (και τόσο λιγότερο δίνει ψευδώς θετικά αποτελέσματα).

Στην καθημερινή ζωή, η υψηλή ευαισθησία των δοκιμών είναι ιδιαίτερα σημαντική. Εάν το τεστ δείχνει αρνητικό αποτέλεσμα ακόμα κι αν το άτομο έχει μολυνθεί (ψευδώς αρνητικό), αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω μολύνσεις. Το Ινστιτούτο Paul Ehrlich (PEI) ελέγχει ξανά την ευαισθησία των γρήγορων τεστ ξεχωριστά σε εργαστήριο. Οι παρακάτω δοκιμές, για τις οποίες δίνονται οι τιμές ευαισθησίας και ειδικότητας, έχουν ήδη περάσει τη δοκιμή PEI. Η διαδικασία δοκιμής βασίζεται σε επαγγελματική εφαρμογή. 

Είναι σημαντικό ότι ένα αρνητικό αποτέλεσμα γρήγορου τεστ είναι μόνο στοιχείο, δεν πρέπει να προκαλεί απερισκεψία και να μην αποκλείει το ενδεχόμενο να μην μολυνθεί τελικά ο ενδιαφερόμενος. Οι κανόνες απόστασης και υγιεινής πρέπει να συνεχίσουν να τηρούνται. Η δοκιμή χρησιμεύει μόνο ως ένα επιπλέον και συμπληρωματικό προστατευτικό φράγμα. Αντίθετα, ένα θετικό αποτέλεσμα δοκιμής θα πρέπει να επιβεβαιωθεί με μια πολύ ακριβή δοκιμή PCR. 

Αλλά πόσο καλά αποδίδουν τα τρέχοντα εγκεκριμένα τεστ αυτοελέγχου, όσον αφορά την ευαισθησία και την ειδικότητα;

Μια επισκόπηση:

Συγκεκριμένο παράδειγμα

Το νόημα των δύο τιμών είναι σαφές από ένα παράδειγμα. Ας πάρουμε τη δοκιμή “AESKU.RAPID SARS-CoV-2”, η οποία πουλήθηκε επίσης στο Aldi το Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με το BfArM, η ευαισθησία του τεστ είναι 96 τοις εκατό και η ειδικότητα 98 τοις εκατό. 

Αυτό θα σήμαινε: 

96 τοις εκατό αυτών που έχουν μολυνθεί λαμβάνουν ένα σωστό θετικό αποτέλεσμα, ενώ το 4% λαμβάνουν ένα ψευδώς αρνητικό.

Από τους μη μολυσμένους, το 98% έλαβε ένα σωστό αρνητικό αποτέλεσμα, ενώ το 2% έλαβε ένα ψευδώς θετικό.

Τα σφάλματα μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε ψευδώς αρνητική ή ψευδώς θετική δοκιμή. Για τη μείωση αυτού του κινδύνου όσο το δυνατόν περισσότερο, οι δοκιμές πρέπει πάντα να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες, όπως περιγράφεται στο χαρτάκι της συσκευασίας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη λήψη δειγμάτων. 

Οι γρήγορες δοκιμές παρέχουν ιδιαίτερα ακριβή αποτελέσματα αμέσως πριν, γύρω ή λίγο μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, όταν το ϊικό φορτίο του ενδιαφερόμενου είναι το υψηλότερο. Σε αυτό το σημείο, τα μολυσμένα άτομα θεωρούνται επίσης ιδιαίτερα μεταδοτικά. 

πηγή: Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Ναρκωτικών και Ιατρικών Συσκευών (BfArM)

Σχετικές αναρτήσεις

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi

Ισχυρός σεισμός στη Σάμο.

e-enimerosi