Ιστορία Πολιτισμός

Αρχαία σκουπίδια δείχνουν την ξεθωριασμένη βυζαντινή αυτοκρατορία «μαστίζεται»

Αρχαία σκουπίδια δείχνουν την ξεθωριασμένη βυζαντινή αυτοκρατορία πως «μαστίζεται» από ασθένειες και την αλλαγή του κλίματος

Περίπου έναν αιώνα πριν την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στο ανατολικό τμήμα της απέραντης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας υπήρχαν σημάδια της επικείμενης μοίρας του γράφτηκαν σε σκουπίδια.

Οι αρχαιολόγοι διερεύνησαν πρόσφατα συσσωρευμένα απορρίμματα σε βάλτους απορριμμάτων σε βυζαντινό οικισμό που ονομάζεται Elusa στην έρημο Negev του Ισραήλ . Διαπίστωσαν ότι η ηλικία των απορριμμάτων εισήγαγε ένα νέο ενδιαφέρον χρονοδιάγραμμα για τη βυζαντινή παρακμή, ανέφεραν επιστήμονες σε νέα μελέτη. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η διάθεση των απορριμμάτων μια καλά οργανωμένη και αξιόπιστη υπηρεσία σε προαστιακές πόλεις όπως η Elusa – έπαυσε γύρω στα μέσα του 6ου αιώνα, περίπου 100 χρόνια πριν την κατάρρευση της αυτοκρατορίας. Εκείνη την εποχή, το βόρειο ημισφαίριο έλαβε χώρα ένα κλίμα, γνωστό ως η ύστερη παλαιά εποχή των παγετώνων, και μια επιδημία γνωστή ως πανώλη του Ιουστινιανού έτρεξε μέσα από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, σκοτώνοντας τελικά πάνω από 100 εκατομμύρια ανθρώπους .

Μαζί, οι ασθένειες και η αλλαγή του κλίματος κατέστρεψαν τους οικονομικούς φόβους και χαλάρωσαν την πρόσβαση της Ρώμης στις χώρες της ανατολικά πριν από έναν αιώνα νωρίτερα από ό,τι πίστευε κάποτε, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η Elusa ανακαλύφθηκε ήδη εν μέρει, αλλά η νέα έρευνα ήταν η πρώτη που διερεύνησε τους μακρινούς αγρούς απορριμμάτων, σύμφωνα με τον Guy Bar-Oz, καθηγητή αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Χάιφα στο Ισραήλ.

Σε αντίθεση με την αρχιτεκτονική μιας αρχαίας πόλης, η οποία θα μπορούσε να καταστραφεί και να ξαναχτιστεί επανειλημμένα, οι χώροι υγειονομικής ταφής συσσωρεύονται σταθερά με την πάροδο του χρόνου, δημιουργώντας συνεχή αρχεία της ανθρώπινης δραστηριότητας. Οι ενδείξεις που βρέθηκαν σε κονσέρβες απορριμμάτων απορριμμάτων θα μπορούσαν έτσι να αποκαλύψουν εάν μια πόλη ήταν ακμάζουσα ή προβληματική. “Για μένα, ήταν σαφές ότι το αληθινό χρυσωρυχείο δεδομένων για την καθημερινή ζωή και ποια αστική ύπαρξη στο παρελθόν μοιάζει πραγματικά ήταν στα σκουπίδια”, δήλωσε ο Bar-Oz.

Στους χώρους των χωματερών, οι επιστήμονες βρήκαν μια ποικιλία αντικειμένων: κεραμικά δοχεία, σπόρους, ελαιοπυρήνες, κάρβουνα από καμένα ξύλα και ακόμη και αποδείξεις απορριπτόμενων “γκουρμέ φαγητών” που εισάγονται από την Ερυθρά Θάλασσα και το Νείλο.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα σκουπίδια είχαν χτιστεί στη θέση αυτή σε μια περίοδο περίπου 150 ετών και ότι η συσσώρευση έληξε στα μέσα του 6ου αιώνα. Αυτό υποδηλώνει την αποτυχία της υποδομής, η οποία συμβαίνει όταν μια πόλη πρόκειται να καταρρεύσει, σημειώνουν οι ερευνητές.

Βάσει των νέων στοιχείων, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η παρακμή της Έλσουα ξεκίνησε τουλάχιστον έναν αιώνα πριν από την ισλαμική κυριαρχία που κατέστρεψε τον έλεγχο της περιοχής από τους Ρωμαίους. Στην πραγματικότητα, η Elusa αγωνιζόταν σε μια περίοδο που ήταν σχετικά ειρηνική και σταθερή. κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Ιουστινιανός επέκτεινε τα σύνορα της αυτοκρατορίας σε όλη την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία, δήλωσε ο Bar-Oz.

Με την αυτοκρατορία να απολαμβάνει “μια περίοδο ένδοξης επιτυχίας”, θα φαινόταν λογικό να αναμένουμε ότι τα φυλάκια της θα είναι οικονομικά ασφαλή, είπε ο Bar-Oz. Ωστόσο, τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τους ερευνητές πρότειναν το αντίθετο.

“Αντιθέτως, βλέπουμε ένα μήνυμα για αυτό που πραγματικά συνέβαινε εκείνη την εποχή και το οποίο είναι από καιρό σχεδόν αόρατο για τους περισσότερους αρχαιολόγους ότι η αυτοκρατορία μαστίζεται από κλιματικές καταστροφές και ασθένειες”, εξήγησε ο Bar-Oz.

πηγή: livescience.com

Σχετικές αναρτήσεις

Τζόνσον: Αν επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα το Βρετανικό Μουσείο θα απογυμνωθεί.

e-enimerosi

Η μάχη του Λεβιδίου

Δημήτρης Λίτσας

Έλληνας αρχαιολόγος του Κέιμπριτζ έχει σώσει 1.700 αρχαιότητες σε 18 χρόνια.

e-enimerosi