Ιστορία Πολιτισμός

Το σύνδρομο του Δραγούμη.

Η κατάσταση στο Κυπριακό ξεπερνά τα όρια του πολιτικού ρεαλισμού και παγιδεύεται πλέον στο σύνδρομο της ιδεοληψίας. Ενώ οι Τούρκοι μάς τονίζουν καθημερινώς ότι θέλουν συνομοσπονδία και δύο κράτη ως προηγούμενο στάδιο της πλήρους κατάληψης, εμείς επιμένουμε να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να εξευρεθεί στο πλαίσιο της Πενταμερούς μια δημοκρατική και βιώσιμη λύση επί τη βάσει των αρχών και αξιών της ΕΕ. Το αντίθετο θα συμβεί. Θα εφαρμοστούν οι κανόνες των τουρκικών τανκς.

Ήδη, το λεγόμενο κεκτημένο των συνομιλιών καθορίζει ότι ο βορράς θα είναι εσαεί τουρκικός, αφού κανείς από τους Ελληνοκυπρίους που θα επιστρέψουν δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου. Θα εφαρμοστεί το Οθωμανικό αντί το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Διότι για να μπορεί ένας Ελληνοκύπριος να έχει δικαίωμα ψήφου στον βορρά θα πρέπει να αποποιηθεί την ελληνοκυπριακή εσωτερική ιθαγένεια και να αποκτήσει την αντίστοιχη τουρκοκυπριακή. Δεν θα συμβαίνει ό,τι συμβαίνει σε μία ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα, αλλά ό,τι συνέβαινε επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Δηλαδή, για να έχουν οι Χριστιανοί ψήφο, θα έπρεπε να αποποιηθούν την εθνική και θρησκευτική τους ταυτότητα και να γίνουν μουσουλμάνοι Τούρκοι. Αυτά δεν θα συζητηθούν. Έχουν ήδη αποφασιστεί, σφραγίζοντας έτσι την αντίληψη των δύο κρατών. Πώς θα είναι η λύση ενταγμένη στο πλαίσιο ενός κράτους όταν δεν θα έχουμε δικαίωμα ψήφου στον βορρά; Τα κατεχόμενα εδάφη μας δεν είναι ούτε Βέλγιο ούτε Γερμανία ούτε Ολλανδία, για να έχουμε απλώς ελευθερία διακίνησης και εγκατάστασης. Είναι η πατρίδα μας. Και στην πατρίδα μας απαιτούμε να έχουμε δικαίωμα ψήφου από τη μία άκρη του νησιού ώς την άλλη.

Ο εμπαιγμός σε βάρος του λαού και η απόκρυψη της αλήθειας συνεχίζονται, διότι το κομματικό κατεστημένο θέλει να παραμείνει γαντζωμένο στην εξουσία, επιτρέποντας επικίνδυνες πολιτειακές αλχημείες, που είναι ναρκοθετημένες από τις ιδέες των Βρετανών, οι οποίοι ενώ εγκατέστησαν το κράτος της Ζυρίχης, από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του απεργάζονταν τη διάλυσή του. Κανείς, βεβαίως, εκ των ηγετών δεν έχει εξουσιοδότηση να βγάλει την Κυπριακή Δημοκρατία από την ΕΕ και να εντάξει το παράνομο ψευδοκράτος ως ισότιμο συνιστών κράτος. Κανείς. Και, κυρίως, ο Πρόεδρος, ο οποίος δεν υποσχέθηκε να υποταχθεί στην Άγκυρα όταν επανεκλέγηκε, αλλά να βελτιώσει, όπως ισχυριζόταν, τα κακώς έχοντα του κράτους της Ζυρίχης. Με την Πενταμερή δεν θα έχουμε βελτίωση, αλλά θα έχουμε την επιβολή των τουρκικών όρων κατά τρόπον εκβιαστικό και ατιμωτικό.

Υπάρχει και η αλαζονική αντίληψη ότι, στο πλαίσιο μιας ομοσπονδιακής λύσης, οι οικονομικώς ευημερούντες Ελληνοκύπριοι, σταδιακά θα επιτύχουν να επιβληθούν επί των Τουρκοκυπρίων και να αποκτήσουν εκ νέου τον έλεγχο της κατάστασης. Ατυχώς λέγονται και αυτά. Kαι μας παραπέμπουν στο μέγα λάθος του οραματιστή, πατριώτη Ίωνα Δραγούμη, ο οποίος στις αρχές του προηγούμενου αιώνα είχε την ψευδαίσθηση ότι οι Τούρκοι παρήκμασαν και βήμα – βήμα η ευημερούσα ελληνική κοινότητα στην Τουρκία θα επιβαλλόταν μέσα από μία οιονεί ομοσπονδιακή συγκατοίκηση. Τελικώς, το ρομαντικό σύνδρομο του Δραγούμη διαψεύσθηκε από τις κλασικές αρχές του Θουκυδίδη και της ισχύος. Οι Τούρκοι επιβλήθηκαν διά του ξίφους τους. Εχάθη και ο Πόντος και η Σμύρνη και έμειναν μόνο λίγα υπολείμματα Ελλήνων στην Πόλη, που δεν θυμίζουν τίποτα πια από τη Βασιλεύουσα. Αυτά είναι μαθήματα που, αν δεν ληφθούν υπ’ όψιν, θα γίνουν περιπετειώδη παθήματα μέσα από την κερκόπορτα μιας ατυχούς Πενταμερούς, η οποία δεν είναι τίποτε άλλο παρά το κάλπικο άλλοθι μιας αποτυχημένης πολιτικής ηγεσίας. Την οποία, μάλιστα, ουδείς έχει εξουσιοδοτήσει για να μας δώσει πεσκέσι στη Νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ουδείς. Και το εννοούμε. Κανείς δεν τους είπε ότι θέλουμε να φορέσουμε φέσι!

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

ΘΕΣΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ

Σχετικές αναρτήσεις

Αναγνώστης Πετιμεζάς και η μάχη του Βασιλικού Κορινθίας όπου και έπεσε γενναία μαζί με τον 17 χρονο γιό του Σωτηράκη Πετιμεζά.

Δημήτρης Λίτσας

Τζόνσον: Αν επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα το Βρετανικό Μουσείο θα απογυμνωθεί.

e-enimerosi

Η μάχη του Λεβιδίου.

Δημήτρης Λίτσας