Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Ρομπότ καλλιτέχνης πουλάει τέχνη για 688.888 $, τώρα βλέπει και τη μουσική καριέρα

Μιλά, αστειεύται, τραγουδά ακόμη και τέχνη κάνει. Τον Μάρτιο, προκάλεσε αναταραχή στον κόσμο της τέχνης όταν ένα ψηφιακό έργο που δημιούργησε ως μέρος μιας συνεργασίας πουλήθηκε σε μια δημοπρασία για 688.888 δολάρια με τη μορφή ενός μη-εύχρηστου διακριτικού (NFT).

Η πώληση προκάλεσαι μια αυξανόμενη φρενίτιδα στην αγορά NFT, όπου οι άνθρωποι μπορούν να αγοράσουν δικαιώματα ιδιοκτησίας σε ψηφιακό περιεχόμενο. Κάθε NFT έχει έναν μοναδικό ψηφιακό κώδικα αποθηκευμένο σε βιβλία που επιτρέπουν σε οποιονδήποτε να επαληθεύσει την αυθεντικότητα και την ιδιοκτησία των αντικειμένων.

Ο David Hanson, Διευθύνων Σύμβουλος της Hanson Robotics με έδρα το Χονγκ Κονγκ και η δημιουργός της Σοφία, αναπτύσσει ρομπότ τις τελευταίες δυόμισι δεκαετίες. Πιστεύει ότι τα ρεαλιστικά ρομπότ μπορούν να συνδεθούν με ανθρώπους και να βοηθήσουν σε βιομηχανίες όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση.

Η Σοφία είναι η πιο διάσημη δημιουργία ρομπότ από την Hanson Robotics, με τη δυνατότητα να μιμείται τις εκφράσεις του προσώπου, να συνομιλεί και να αναγνωρίζει τους ανθρώπους. Το 2017, της χορηγήθηκε υπηκοότητα της Σαουδικής Αραβίας, που έγινε ο πρώτος πολίτης ρομπότ στον κόσμο.

«Οραματίστηκα τη Σοφία ως ένα δημιουργικό έργο τέχνης που θα μπορούσε να δημιουργήσει τέχνη», δήλωσε ο Χάνσον σε συνέντευξή του.

«Η Σοφία είναι το αποκορύφωμα πολλών τεχνών και μηχανικής και η ιδέα ότι θα μπορούσε τότε να δημιουργήσει τέχνη ήταν ένας τρόπος για να συνδεθεί συναισθηματικά και οπτικά με τους ανθρώπους», είπε.

Η Σοφία συνεργάστηκε με τον Ιταλό καλλιτέχνη Αντρέα Μπονατσέτο, ο οποίος σχεδίασε πορτρέτα της Σοφίας. Στη συνέχεια, η Σοφία επεξεργάστηκε το έργο του μέσω νευρωνικών δικτύων και συνέχισε να δημιουργεί ένα δικό της ψηφιακό έργο τέχνης.

Το ψηφιακό έργο που πουλήθηκε με 688.888 $ έχει τον τίτλο “Sophia Instantiation” και είναι ένα αρχείο βίντεο 12 δευτερολέπτων που δείχνει το πορτρέτο του Bonaceto να εξελίσσεται στον ψηφιακό πίνακα της Σοφία. Συνοδεύεται από το φυσικό έργο τέχνης που ζωγράφισε η Σοφία.

Ο αγοραστής, ένας συλλέκτης ψηφιακών έργων τέχνης και καλλιτέχνης γνωστός ως 888 με το όνομα στο Twitter @ Crypto888crypto, αργότερα έστειλε στη Σοφία μια φωτογραφία του ζωγραφισμένου βραχίονα του. Το ρομπότ στη συνέχεια το επεξεργάστηκε, προσθέτοντας αυτήν την εικόνα στη γνώση της και ζωγράφισε περισσότερες πινελιές πάνω από το αρχικό της κομμάτι.

Σε ένα tweet στο λογαριασμό της Σοφία, το έργο περιγράφηκε ως η πρώτη συνεργασία NFT μεταξύ ενός «AI, ενός μηχανικού συλλογικού ον και ενός καλλιτέχνη-συλλέκτη».

«Ως καλλιτέχνης, έχω υπολογιστική δημιουργικότητα στους αλγορίθμους μου, δημιουργώντας πρωτότυπα έργα», είπε η Σοφία όταν ρωτήθηκε τι την εμπνέει όταν πρόκειται για την τέχνη. «Αλλά η τέχνη μου δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τους ανθρώπους μου σε ένα είδος συλλογικής νοημοσύνης όπως το μυαλό της κυψέλης ανθρώπινης-τεχνητής νοημοσύνης».

Η πώληση έργων τέχνης της Σοφία ως NFT αποτελεί μέρος μιας αυξανόμενης τάσης. Τον Μάρτιο, ένα ψηφιακό έργο τέχνης από τον καλλιτέχνη Beeple, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι ο Mike Winkelmann, πούλησε για σχεδόν 70 εκατομμύρια δολάρια, καταστρέφοντας δίσκους και καθιστώντας το το πιο ακριβό ψηφιακό έργο τέχνης που έχει πουληθεί ποτέ.

Ο Henri Arslanian, ο παγκόσμιος ηγέτης της PricewaterhouseCooper, δήλωσε ότι οι NFT δίνουν στους ανθρώπους «καυχητικά δικαιώματα» των περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν.

«Και αυτό που είναι πραγματικά καταπληκτικό με το NFT είναι ότι όχι μόνο σας επιτρέπει να δείξετε στον ευρύτερο κόσμο ότι σας ανήκει, αλλά δημιουργεί πραγματικά αυτόν τον δεσμό μεταξύ του κατόχου του NFT και των καλλιτεχνών», είπε.

Επιτρέπει επίσης την πώληση τέχνης χωρίς παραδοσιακούς μεσάζοντες, έτσι ώστε οι καλλιτέχνες να μπορούν να συνδεθούν απευθείας με αγοραστές χωρίς να περιορίζονται από γκαλερί ή οίκους δημοπρασιών, δήλωσε ο Αρσλάνιαν.

Η Σοφία θα συνεχίσει τη ζωγραφική, είπε ο Χάνσον, και το επόμενο βήμα στην καριέρα του ρομπότ θα μπορούσε να είναι αυτό ενός μουσικού. Εργάζεται σε πολλά μουσικά έργα σε ένα έργο που ονομάζεται Sophia Pop, όπου συνεργάζεται με ανθρώπους μουσικούς για να δημιουργήσει μουσική και στίχους, είπε.

«Είμαστε τόσο ενθουσιασμένοι για την καριέρα της Σοφίας ως καλλιτέχνη», είπε ο Χάνσον.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Ταξιδεύοντας στην εκπαίδευση του μέλλοντος.

e-enimerosi

Ζωντανά η έκλειψη Ηλίου.

e-enimerosi

Η έκλειψη ηλίου της 8ης Απριλίου θα φέρει περίεργες εικόνες, ήχους και συναισθήματα.

e-enimerosi