Ειδήσεις και Νέα

Εμβόλιο AstraZeneca και θρομβώσεις: Ο ΕΜΑ δεν υιοθετεί τη δήλωση-φωτιά του αξιωματούχου του

Δεν υιοθετεί  την δήλωση του υψηλόβαθμου αξιωματούχου ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca και των περιστατικών θρομβώσεων αλλά δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη η αιτία, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι συνεχίζει να εξετάζει αν το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού συνδέεται με τον σπάνιο σχηματισμό θρόμβων. «Δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμπέρασμα και η εξέταση βρίσκεται σε εξέλιξη», αναφέρεται σε ανακοίνωση του EMA. Απόφαση για το θέμα θα ανακοινωθεί αύριο ή την Πέμπτη, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Η δήλωση του αξιωματούχου για το AstraZeneca

«Κατά την γνώμη μου μπορούμε να πούμε, πλέον, ότι υπάρχει μια κάποια σχέση με το εμβόλιο. Αλλά δεν ξέρουμε τι είναι, ακριβώς , που προκαλεί αυτή την αντίδραση. Οι περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα σπάνιες και η σχέση κόστους-οφέλους συνεχίζει να ευνοεί τα εμβόλια», δήλωσε αναφερόμενος σε ενδεχόμενες παρενέργειές του ο υπεύθυνος στρατηγικής εμβολιασμών του Ema, Μάρκο Καβαλιέρι, σε δηλώσεις του στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero.

«Τώρα, όμως, είναι όλο και πιο δύσκολο να πει, κανείς, ότι δεν υπάρχει μια σχέση του εμβολίου AstraZeneca με ιδιαίτερα σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων του αίματος που συνδέονται με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων», προσθέτει.

Ο Καβαλιέρι τονίζει, πάντως, ότι «οι σχετικές εκτιμήσεις των αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών δεν έχουν ολοκληρωθεί» και ότι «κατά την διάρκεια της εβδομάδας θα δοθούν γενικές οδηγίες», αλλά «δύσκολα θα γίνει αναφορά σε όρια ηλικίας, όπως έκαναν κάποιες χώρες».

Ο υπεύθυνος στρατηγικής εμβολιασμού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, δηλώνει στην Il Messaggero ότι «οι νέες γυναίκες, οι οποίες εμφάνισαν, τις περισσότερες φορές, τις θρομβώσεις αυτές, δεν πλήττονται από τον κορονοϊό με πολύ σοβαρό τρόπο. ‘Αρα στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να σξιολογήσουμε την σχέση κόστους-οφέλους».

«Οι οδηγίες που αφορούν το σκεύασμα αυτό πρόκειται σίγουρα να επικαιροποιηθούν, με αναφορά στο ότι οι παρενέργειες, συνδέονται με το εμβόλιο. Θα υπογραμμιστεί με ξεκάθαρο τρόπο», τονίζει, τέλος, ο Μάρκο Καβαλιέρι.

Ένα επεισόδιο σε 346.000 δόσεις στην Ελλάδα

Για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca, μίλησε στη χθεσινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ,η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για το εμβόλιο της AstraZeneca. Από πλευράς επιδημιολογικής, φαίνεται ότι το σύνδρομο θρόμβωσης και θρομβοπενίας είναι περισσότερο συχνό σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 55 ετών, αν και έχουν παρουσιαστεί και περιστατικά που αφορούν όλο το φάσμα των ηλικιών. Η Εθνική Επιτροπή παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις και τις αξιολογεί.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηριωμένη σύνδεση με προηγούμενο περιστατικό θρόμβωσης. Στο ΗΒ, σε 18,1 εκατ. δόσεις AstraZeneca, έχουν παρατηρηθεί 22 περιπτώσεις θρόμβωσης και 8 περιπτώσεων θρομβοπενίας».

Όπως είπε ακόμη οι αρμόδιες Αρχές έχουν συγγράψει ήδη οδηγίες για την έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση αυτού του σπάνιου συνδρόμου κάτι που μπορεί να γίνει προς το παρόν σε ένα εξειδικευμένο ιατρείο στην Αθήνα.

Αν εμφανιστούν ύποπτα συμπτώματα εντός 28 ημερών από τον εμβολιασμό θα πρέπει να αναφερθούν σε γιατρό ο οποίος οφείλει να συμπληρώσει κίτρινη κάρτα και να συμβουλευτεί αιματολόγο εφόσον το κρίνει αναγκαίο.

Η κα Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στα συμπτώματα τα οποία θα πρέπει να κινητοποιήσουν κάποιον που έχει εμβολιαστεί να απευθυνθεί στο γιατρό του. Αυτά είναι δύσπνοια, πόνος στο στήθος, νευρολογικά συμπτώματα, κεφαλαλγία που επιμένει για πάνω από 4 ημέρες και δερματικές εκδηλώσεις όπως μελανιές ή μικρές αιμορραγίες.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Οι μουσουλμάνοι της Θράκης έδιωξαν τον ψευτομουφτή Ξάνθης.

e-enimerosi

Β. Ζελένσκι: Πρέπει να απομονώσουμε πλήρως τη Ρωσία, όχι να «παίζουμε» μαζί της.

e-enimerosi

Από τη Μεγάλη Ελλάδα (Κάτω Ιταλία) και την Βόρειο Ήπειρο τα βραβεία «Ανδρέας Γιαννιτσόπουλος».

e-enimerosi