Διασπορά

Ψήφος αποδήμων: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την άρση περιορισμών. Δείτε τι αναφέρει

Ειδικότερα, με το σχέδιο νόμου επέρχονται επιμέρους τροποποιήσεις στο ν.4648/2019, αναφορικά με την άσκηση του δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας.

Οι επερχόμενες μεταβολές εστιάζονται στα εξής κατά βάση σημεία:

  1. Καταργούνται τα πρόσθετα κριτήρια που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή των ενδιαφερομένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού (χρόνος διαμονής εντός της ελληνικής επικράτειας, υποβολή φορολογικής δήλωσης κατά την οριζόμενη έννοια).
  2. Η διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών αποφασίζει για την αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.
  3. Καταργείται η Ειδική Διακομματική Επιτροπή, στην οποία έχει ανατεθεί το έργο εξέτασης ενστάσεων επί απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ο έλεγχος συγκεκριμένων αιτήσεων κατόπιν αιτήματος μέλους ή μελών της Επιτροπής καθώς και o δειγματοληπτικός έλεγχος των αιτήσεων που έγιναν αποδεκτές.

Ψήφος αποδήμων: Τι είπε ο Βορίδης

Η ψήφος αποδήμων είναι στο επίκεντρο της πολιτικής κόντρας σήμερα με την κυβέρνηση να εισακούει την πρόταση της Θεοδώρας Τζάκρη αλλά τον ΣΥΡΙΖΑ να τα γυρίζει και να μιλά για πυροτέχνημα.

Για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων, ο Μάκης Βορίδης έκανε αναφορά στο νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή και περιλαμβάνει κάποιους περιορισμούς που δυσκολεύει αρκετούς από τους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν, αποκαλύπτοντας στο MEGA ότι θα φέρει εντός της ημέρας νέο νομοσχέδιο στη Βουλή, προκειμένου να αρθούν αυτοί οι περιορισμοί. Μόνη προϋπόθεση είναι να είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, για να ασκηθεί αυτό το δικαίωμα θα πρέπει ο εκλογέας να έχει αποδεδειγμένη παρουσία στην Ελλάδα δύο έτη την τελευταία 35ετία, καθώς και να υποβάλει φορολογική δήλωση στις ελληνικές Αρχές.

Όπως ανέφερε ο κ. Βορίδης, η πρωτοβουλία αυτή ελήφθη έπειτα από σχετικές δηλώσεις της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή της στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας», η αρμόδια για θέματα Απόδημου Ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι οι περιορισμοί αυτοί είναι «άδικοι» και «υποτιμητικοί» και πρόσθεσε ότι, αν το κόμμα της επανέλθει στη διακυβέρνηση της χώρας, θα τους καταργήσει.

«Πατώντας» στη δήλωση της κυρίας Τζάκρη, με την οποία ουσιαστικά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ «δεσμεύεται» να ψηφίσει τις τροποποιήσεις Βορίδη στον νόμο, ο υπουργός Εσωτερικών «πέταξε το μπαλάκι» στην Κουμουνδούρου να αποδεχτεί τις αλλαγές και να υπερψηφίσει την κατάργηση των περιορισμών, που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είχε απαιτήσει.

Το αναμενόμενο ΟΧΙ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ δια των κ.κ Γ. Κατρούγκαλου, Κ. Ζαχαριάδη αλλά και της Θεοδώρας Τζάκρη, χαρακτηρίζει «πυροτέχνημα» την κίνηση του υπουργού Εσωτερικών, στον οποίο «χρεώνει» προσπάθεια να «διαστρέψει την πραγματικότητα και να παραπλανήσει τους Έλληνες της διασποράς».

Με κοινή τους δήλωση υποστηρίζουν ότι «τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους», ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω της συνέντευξης της κυρίας Τζάκρη στον «Εθνικό Κήρυκα» επανέρχεται στην δική του πρόταση την οποία εκ νέου καταθέτει και προβλέπει ότι: έως πέντε βουλευτές εκλέγονται σε ευρύτερες εκλογικές περιφέρειες μόνιμης εγκατάστασης απόδημου Ελληνισμού, με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από αυτές, χωρίς περιορισμούς άλλους πλην της ιδιότητας του Έλληνα πολίτη.

«Ο κ. Βορίδης γνωρίζει πολύ καλά ότι η τροποποίηση του νόμου αυτού απαιτεί 200 ψήφους και αναδιαμόρφωση της ειδικής πλειοψηφίας που επιτεύχθηκε το 2019. Δεν καταθέτει λοιπόν την τροπολογία για λόγους ουσίας αλλά για λόγους εντυπώσεων», απαντούν οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας να γίνει δεκτή η δική τους τροπολογία που συμπεριλαμβάνει την δική τους πρόταση και προβλέπει τα εξής:

«1. Τέσσερις έδρες βουλευτών Επικρατείας κατανέμονται για την εκπροσώπηση των Ελλήνων που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό, ανά μία στις εξής γεωγραφικές ενότητες:

α) Ευρώπης

β) Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής

γ) Χωρών Ωκεανίας – Άπω Ανατολής και

δ) Υπολοίπων χωρών

Η ψηφοφορία γίνεται αυτοτελώς με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από τις γεωγραφικές αυτές ενότητες, χωρίς άλλους περιορισμούς από την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη και την μόνιμη εγκατάσταση στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα, η οποία βεβαιώνεται από την οικεία προξενική αρχή.

2. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από κοινή πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών και Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ρυθμίζεται η διεξαγωγή της ψηφοφορίας και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής της παρούσας ρύθμισης.

3. Κάθε αντίθετη γενική ή ειδική διάταξη νόμου καταργείται».

Η πρόταση αυτή δίνει το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους Έλληνες της διασποράς, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς, εφόσον τον αποδεχθεί η Νέα Δημοκρατία.

Ψήφος αποδήμων: Λέει ναι το ΚΙΝΑΛ

«H πραγματική εκπροσώπηση των αποδήμων που είναι εγγεγραμμένοι στο εθνικό δημοτολόγιο, εξασφαλίζεται μόνο με την άρση των περιορισμών», σημειώνει το ΚΙΝΑΛ σε ανακοίνωσή του αναφορικά με το νέο νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού.

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση το ΚΙΝΑΛ ήταν από την πρώτη στιγμή υπέρ του απόλυτου δικαιώματος των αποδήμων και σημειώνει ότι με καθυστέρηση η κυβέρνηση έρχεται σήμερα στις θέσεις που το ίδιο εξέφραζε παλιότερα.

«Περιορισμοί που είναι προϊόν φοβικών αντιλήψεων μεγάλης μερίδας του ελληνικού πολιτικού συστήματος έναντι των συμπατριωτών μας που ζουν εκτός συνόρων. Είναι ώρα το σχέδιο νόμου να αποκαταστήσει το δικαίωμά τους».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ

Με καθυστέρηση η Κυβέρνηση έρχεται επιτέλους στις θέσεις μας, και σπεύδει να φέρει προς ψήφιση νέο νόμο που καταργεί τους «κόφτες», οι οποίοι αποκλείουν μεγάλη μερίδα Ελλήνων Αποδήμων σε σχέση με την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος από την χώρα διαμονής τους.

Βέβαια οι λόγοι που οδηγούν την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τον αρχικό νόμο δεν είναι η δημοκρατική της ευαισθησία. Αλλά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση από τους Αποδήμους που δυσκολεύονται να εγγραφούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΥΠΕΣ, παρότι έχει τεθεί σε λειτουργία εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Η αγωνία της κυβέρνησης μήπως οδηγηθεί σε φιάσκο η όλη διαδικασία, την υποχρεώνει να αλλάξει ρότα. Εμείς παραμένουμε σταθεροί, στις ιδέες, στις αξίες και στις αρχές μας που εκφράζουμε διαχρονικά.

Προτείναμε πριν ψηφιστεί ο Νόμος – και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε -, ότι η πραγματική εκπροσώπηση των αποδήμων που είναι εγγεγραμμένοι στο εθνικό δημοτολόγιο, εξασφαλίζεται μόνο με την άρση των περιορισμών. Περιορισμοί που είναι προϊόν φοβικών αντιλήψεων μεγάλης μερίδας του ελληνικού πολιτικού συστήματος έναντι των συμπατριωτών μας που ζουν εκτός συνόρων. Είναι ώρα το Σ/Ν να αποκαταστήσει το δικαίωμά τους.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Η φωνή του Μπελέρη στον Απόδημο παλμό.

Χρήστος Μουρτζούκος

Τρεις υποψήφιοι ευρωβουλευτές μιλάνε στο ευρωπαϊκό ίδρυμα ελληνισμού για τις επερχόμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου.