Πολιτική

Οριστικό: Μέσα Μαΐου ανοίγουν όλα

Στα μέσα Μαΐου, σε περίπου ένα μήνα δηλαδή από σήμερα, τοποθετείται χρονικά το άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων, με τα βασικά μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό να παραμένουν βέβαια σε ισχύ: Μάσκες, αποστάσεις, κανόνες ατομικής υγιεινής, τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό. Μέχρι τότε, η άρση των περιορισμών θα είναι σταδιακή και συγκρατημένη, ώστε να μην διακινδυνεύσει η κυβέρνηση τυχόν νέα έξαρση των κρουσμάτων, που ήδη ασκεί μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία της Αττικής, αλλά και σημαντική σε αυτά της υπόλοιπης Ελλάδας.

Μέχρι τα μέσα Μαΐου με τρία «όπλα»

Τα βασικά «εργαλεία» που θα αξιοποιηθούν μέχρι τα μέσα Μαϊου για να γίνει εφικτό τότε το οριστικό άνοιγμα των δραστηριοτήτων είναι τρία: Η επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμών, με την σχετική πλατφόρμα να έχει ανοίξει μέχρι το τέλος Απριλίου για όλους άνω των 50 ετών, η προμήθεια εκατομμυρίων self test και βέβαια η καλοκαιρία.

Έρχεται το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Σήμερα, το 7% των Ελλήνων έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις και το 14% τουλάχιστον με μία δόση. Αύριο, Τετάρτη, αναμένεται να παραληφθούν οι πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson και οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο θα ξεκινήσουν την προσεχή Δευτέρα, 19 Απριλίου.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή 16 Απριλίου θα ξεκινήσει σταδιακά το κλείσιμο ραντεβού για εμβολιασμό από την ομάδα πολιτών με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, έτσι ώστε να μπορούν να εμβολιάζονται οι ηλικίες από 18-59, που αριθμούν συνολικά 800.000 πολίτες.

Ακολούθως, την Τετάρτη 21 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί και οι πολίτες ηλικίας 55-59 ετών και το Σάββατο 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι πολίτες που ανήκουν στην αμέσως επόμενη ηλικιακή ομάδα, 50-54 ετών.

10 εκατομμύρια επιπλέον self test

Στο κομμάτι των αυτοδιαγνωστικών τεστ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι στο δεύτερο διαγωνισμό για την προμήθεια δέκα εκατομμυρίων επιπλέον self test συμμετέχουν πολλές περισσότερες εταιρείες απ’ όσες συμμετείχαν στον πρώτο διαγωνισμό και ανακοίνωσε ότι το μέτρο αυτό θα επεκταθεί στο τέλος αυτής της εβδομάδας στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, στις μεταφορές και σε εργαζόμενους οι οποίοι μεταφέρουν φαγητό. Μόνο μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, όπως δήλωσε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, θα διατεθούν αθροιστικά μέσω των φαρμακείων δωρεάν τεστ σε περίπου 900.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Έτσι, με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, με τα self test να συμβάλουν στον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού και με τον εμβολιασμό να προχωρά ταχύτερα, μέχρι τα μέσα Μαΐου υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο βάσιμη πλέον προσδοκία ότι η πανδημία θα έχει υποχωρήσει σημαντικά και όλες οι οικονομικές δραστηριότητες θα μπορούν να ανοίξουν, με τρόπο οργανωμένο και με υποχρέωση για τήρηση όλων των κανόνων προστασίας της δημόσιας υγείας.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

«Είναι η γεωπολιτική, ηλίθιε».

e-enimerosi

Το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ.

e-enimerosi

ΣΥΡΙΖΑ: Οι 35 υποψήφιοι ευρωβουλευτές από τον προκριματικό.

e-enimerosi