Περιβάλλον

Οι πόλοι της γης μετακινήθηκαν 4 μέτρα από το 1980

Κάθε χρόνο, καθώς η Γη συνεχίζει να θερμαίνεται, εκατοντάδες δισεκατομμύρια τόνοι πάγου λιώνουν στους ωκεανούς – και αυτό δεν είναι χωρίς συνέπειες. Από το 1980, κάθε πόλος έχει κινηθεί περίπου 4 μέτρα, σύμφωνα με νέα μελέτη. Και η μετατόπιση επιταχύνεται.

Μοιάζει με το εφέ πεταλούδας. Η τήξη των παγετώνων λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η οποία αλλάζει την κατανομή των μαζών νερού στην επιφάνεια του πλανήτη μας, άλλαξε τον άξονα περιστροφής της Γης από τη δεκαετία του 1990, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Μια μικρή υπενθύμιση της αστρονομίας: εκτός από την περιστροφή γύρω από τον Ήλιο, η Γη περιστρέφεται γύρω από τον άξονα των γεωγραφικών πόλων, μια φανταστική γραμμή που συνδέει τον Βόρειο Πόλο με τον Νότιο Πόλο. Αυτοί οι πόλοι είναι κινητοί επειδή φαινόμενα όπως ρεύματα ωκεανών, μάγμα μέσα στη Γη και άλλοι παράγοντες συμβάλλουν στον εκτοπισμό τους.

Από το 2002, οι ερευνητές μελετούν την προέλευση της πολικής μετατόπισης χρησιμοποιώντας δεδομένα από τους δορυφόρους Gravity Recovery and Climate Experiment (GRACE) και έχουν συνδέσει την τήξη των παγετώνων και την εντατική άντληση υπόγειων υδάτων για τη γεωργία με τις κινήσεις των πόλων. Αλλά μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό ” Geophysical Research Letters ” εξηγεί τις αλλαγές στους πόλους που σημειώθηκαν τη δεκαετία του ’90, προτού υπάρξουν δορυφορικά δεδομένα.

4 μέτρα σε τριάντα χρόνια

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από το 1980, κάθε πόλος έχει κινηθεί περίπου 4 μέτρα. Και το 1995, η κατεύθυνση της πολικής μετατόπισης μετατοπίστηκε απότομα προς νότο προς ανατολικά, λέει η μελέτη των επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών. Η μετατόπιση ήταν επίσης πολύ ταχύτερη από εκείνη την ημερομηνία, καθώς η μέση ταχύτητά της μεταξύ 1995 και 2020 έχει αυξηθεί δεκαεπτά φορές σε σύγκριση με εκείνη που καταγράφηκε μεταξύ 1981 και 1995. Και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αλλαγής στην τροχιά προκλήθηκε από την τήξη του πάγου που ρέει στους ωκεανούς . Αυτή η κίνηση, ωστόσο, δεν είναι αρκετά μεγάλη για να επηρεάσει την καθημερινή μας ζωή.

“Η ταχύτερη τήξη του πάγου υπό την επίδραση της υπερθέρμανσης του πλανήτη ήταν η πιο πιθανή αιτία της αλλαγής στην κατεύθυνση της πολικής μετατόπισης στη δεκαετία του 1990″, δήλωσε ο Shanshan Deng, συγγραφέας και ερευνητής του Ινστιτούτου Γεωγραφικών Επιστημών και Φυσικών Πόροι της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών. Ένα φαινόμενο που πρέπει να παρατηρηθεί καθώς ο λιώσιμος πάγος έχει αυξηθεί ταχύτερα τις τελευταίες δύο δεκαετίες, από περίπου 760 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως τη δεκαετία του 1990 σε περισσότερους από 1,2 τρισεκατομμύρια τόνους ετησίως τη δεκαετία του 2010.

Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα. Ακολουθήστε μας και στο Google news.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Το ένα δέκατο των παγετώνων της Ελβετίας έλιωσε σε μια διετία.

e-enimerosi

2,50 δισεκατομμύρια κυβικά νερού, περίπου, κατέβασε συνολικά ο Ποταμός Πηνειός κατά την διάρκεια της κακοκαιρίας Daniel.

e-enimerosi

Νέα μελέτη για το κλίμα. Έξι από τα εννέα όρια ξεπεράστηκαν αλλά μια τιμή δίνει ελπίδα για τη γη.

e-enimerosi

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies