Πολιτική

Οι 12 μεταρρυθμίσεις-τομή στην αγορά ακινήτων

Οι 12 εν λόγω δράσεις-παρεμβάσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς, όχι μόνο θα συμβάλουν στην ενίσχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους επενδυτές, αλλά και θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία πολλών περιοχών, προκαλώντας άνοδο των τιμών των ακινήτων.

Έντεκα εμβληματικές παρεμβάσεις δρομολογούνται ήδη μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, που αναμένεται να επιλύσουν σημαντικά προβλήματα που ταλανίζουν εδώ και χρόνια την εγχώρια αγορά του real estate και αποτελούσαν τροχοπέδη για την περαιτέρω ανάπτυξή του.

Μία από τις σημαντικές δράσεις που προωθούνται, συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ, είναι η κατάρτιση και η επικύρωση πολεοδομικών σχεδίων, τοπικών και ειδικών, καθώς και η οριοθέτηση περιοχών και ζωνών υποδοχής μεταφοράς συντελεστή δόμησης, η οριοθέτηση οικισμών και τα σχέδια χαρακτηρισμών κοινόχρηστων οδών που θα καλύψουν ολόκληρη τη χώρα, οδηγώντας μέσα στην επόμενη πενταετία στην ολοκλήρωση του πολεοδομικού χάρτη της χώρας (σήμερα καλύπτεται μόλις το 20%). Η μεταρρύθμιση αυτή αναμένεται να διευκολύνει τη νόμιμη δόμηση, λύνοντας ένα από τα μεγάλα προβλήματα που διαχρονικά καθυστερούν και εμποδίζουν την προσέλκυση επενδύσεων και τη φιλική προς το περιβάλλον πολεοδομική ανάπτυξη.

Οι 12 μεταρρυθμίσεις-τομή στην αγορά ακνήτων

H ανάπλαση των πρώην Βασιλικών Κτημάτων Τατοΐου, προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, προβλέπει την ανακαίνιση των ιστορικών κτιρίων (42 κτίρια) και των υποδομών του κτήματος και ανάπτυξη περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών στο δάσος του Τατοΐου. Στόχος η απόδοση του ανακαινισμένου κτήματος στους κατοίκους του λεκανοπεδίου για επαφή με τη φύση και ψυχαγωγία και η δημιουργία ενός νέου πόλου έλξης για τον εισερχόμενο τουρισμό στην Αττική.

Προς την ίδια κατεύθυνση αναμένεται να συμβάλει και η ανακαίνιση του ΟΑΚΑ, της μεγαλύτερης αθλητικής εγκατάστασης της χώρας, ώστε να γίνει πόλος έλξης δραστηριοτήτων και ψυχαγωγίας των κατοίκων του λεκανοπεδίου της Αθήνας. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 43 εκατ. ευρώ και αναμένεται να επιδράσει θετικά στην αγορά ακινήτων των όμορων περιοχών.

Νέα πνοή στην κτηματαγορά τόσο της Αττικής όσο και της Θεσσαλονίκης αναμένεται να δώσει το πρόγραμμα αναδάσωσης 16.500 εκταρίων (165.000 στρέμματα), με έμφαση σε περιαστικές περιοχές. Το έργο στοχεύει στην αποκατάσταση καμένων περιοχών αλλά και την ποιοτική διαφοροποίηση των νέων αναδασωμένων εκτάσεων με νέες ποικιλίες, ανθεκτικότερες στις θερινές πυρκαγιές. Στο ίδιο σχέδιο εντάσσονται, ως ειδικότερα έργα, η ολοκληρωμένη παρέμβαση στην περιοχή της Πάρνηθας και αντίστοιχη στη Θεσσαλονίκη. Στόχος η αναβάθμιση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν την κτηματαγορά είναι η έλλειψη επεξεργασίας λυμάτων, με πολλές περιοχές ακόμα και σήμερα να μη διαθέτουν αποχετευτικό σύστημα.

Μέσω της νέας παρέμβασης που προωθείται από το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπεται η δημιουργία υποδομών επεξεργασίας αστικών λυμάτων σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων σε τουριστικά και περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές (παραλιακά μέτωπα Κορινθίας, δυτικό παραλιακό μέτωπο Βόλου, περιοχή Μόρνου, οικισμοί σε Ιωάννινα, Πέλλα, Κερατέα, οικισμοί σε νησιά όπως Κρήτη, Κέρκυρα, Σκύρος, Σκόπελος κ.ά.).

Επίσης προβλέπεται εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων επεξεργασίας αστικών λυμάτων και επανάχρηση του επεξεργασμένου ύδατος σε σημαντικές πόλεις της χώρας (π.χ. Αλιβέρι, Σέρρες, Σιθωνία, Λαμία, Τρίκαλα, Λάρισα, Νάουσα της Πάρου), με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και τη βιώσιμη αστική και τουριστική ανάπτυξη.

Η δημιουργία εθνικού δικτύου με μονοπάτια και διαδρομές πεζοπορίας σε ολόκληρη την Ελλάδα είναι ένα από τα σημαντικά έργα, συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, που θα βελτιώσουν την εικόνα πολλών περιοχών της χώρας.

Σημαντική ώθηση σε πολλές περιοχές από όπου θα διέρχεται αναμένεται να δώσει η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Τρίκαλα – Γρεβενά – Εγνατία Οδός, συνολικού μήκους 70,47 χλμ. Πρόκειται για την κατασκευή του βόρειου τμήματός του, του Ε65, που είναι ένας από τους βασικούς αυτοκινητοδρόμους της χώρας και συνδέει την Κεντρική Ελλάδα με τη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία και φέρνει ταυτόχρονα πιο κοντά ολόκληρη τη νότια Ελλάδα με τα βόρεια σύνορα της χώρας.

Στην ίδια κατεύθυνση αναμένεται να συμβάλει και η επένδυση στην κατασκευή του ΒΟΑΚ, που θα συνδέσει τις 4 μεγάλες πόλεις της Κρήτης, αναβαθμίζοντας τη μεγαλύτερη τουριστική περιοχή της χώρας και εκσυγχρονίζοντας το νησί. Η επένδυση θα βελτιώσει καταλυτικά την οδική ασφάλεια και θα κινητοποιήσει πολλές επιπλέον περιφερειακές επενδύσεις.

Σημαντική ώθηση στο αγοραστικό ενδιαφέρον αναμένεται να δώσει η κατασκευή προαστιακού σιδηροδρόμου στη Δυτική Αττική. Πρόκειται για μια νέα γραμμή, μήκους 36 χλμ., προαστιακού σιδηροδρόμου από τα Άνω Λιόσια μέχρι τα Μέγαρα. Με αυτόν τον τρόπο θα ενωθεί πολύ αποτελεσματικότερα από πλευράς μέσων μαζικής μεταφοράς η Δυτική Αττική με την Αθήνα και την υπόλοιπη Αττική, βελτιώνοντας την ποιότητα των μετακινήσεων των κατοίκων και των εργαζομένων στη Δυτική Αττική και δίνοντας πρόσθετες δυνατότητες ανάπτυξης στις επιχειρήσεις της περιοχής και νέες ευκαιρίες στις δραστηριότητες αλυσίδων εφοδιασμού. Σύμφωνα με στελέχη της κτηματογοράς, πλέον οι περιοχές αυτές έρχονται πολύ κοντά στην Αθήνα και δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναμένεται να τις επιλέξουν ως τόπο μόνιμης κατοικίας.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μπαίνει ο Πειραιάς, που αποκτά ένα νέο τοπόσημο. Πρόκειται για το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, που θα δημιουργηθεί στο λιμάνι και θα βοηθήσει την τουριστική ανάπτυξη της πόλης και της Αττικής.

Επίσης, η επένδυση στην ανάπτυξη και στη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με παρεμβάσεις για τον ορεινό τουρισμό, τον τουρισμό υγείας και ευεξίας (αξιοποίηση ιαματικών πηγών), τον αγροτουρισμό και τη γαστρονομία, την αναβάθμιση των τουριστικών λιμανιών, τον καταδυτικό τουρισμό, την προσβασιμότητα στις παραλίες, αναμένεται να φέρει νέες περιοχές στο προσκήνιο του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Στόχοι η βελτίωση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος, η βελτίωση της απόδοσης των υφιστάμενων τουριστικών επενδύσεων, η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και η προσέλκυση νέων ξένων αγοραστών.

Τέλος, η ψηφιοποίηση καίριων αρχείων σε διάφορους τομείς (Δικαιοσύνη, Πολεοδομίες, Κτηματολόγιο) αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην απλοποίηση των διαδικασιών που σχετίζονται με το ακίνητο, ενώ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης θα προχωρήσει το έργο της ψηφιοποίησης των αρχείων των υποθηκοφυλακείων, γεγονός που αναμένεται να συμβάλει τα μέγιστα στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.

Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα. Ακολουθήστε μας και στο Google news.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

«Είναι η γεωπολιτική, ηλίθιε».

e-enimerosi

Το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ.

e-enimerosi

ΣΥΡΙΖΑ: Οι 35 υποψήφιοι ευρωβουλευτές από τον προκριματικό.

e-enimerosi