Περιβάλλον

Το «Εξοικονομώ» και η «ενεργειακή φτώχεια»

Στη Βίβλο το γνωμικό «ο προλαβών τον Κύριον είδε» είχε την εφαρμογή του στην περίφημη «Κολυμβήθρα του Σιλωάμ», όπου θεραπευόταν μόνον όποιος προλάβαινε να πέσει πρώτος στα νερά της όταν τα τάρασσε ο άγγελος, μια φορά τον χρόνο.

Στη σημερινή πεζή μας πραγματικότητα η καλύτερη εφαρμογή του βρίσκεται στη διαδικασία υπαγωγής των ενδιαφερομένων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» που είναι και η μόνη ουσιαστική βοήθεια της πολιτείας στους ιδιοκτήτες, στον «Γολγοθά» της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων τους, όπου κερδίζει όποιος κάνει ταχύτερη πληκτρολόγηση των σχετικών στοιχείων στην πλατφόρμα…

Παράλληλα από την Ευρωπαϊκή Ενωση πυκνώνουν τα μηνύματα προς τα κράτη – μέλη να κατευθύνουν τις επιδοτήσεις τους προς την αντιμετώπιση του επικίνδυνα αυξανόμενου κοινωνικού φαινομένου της «ενεργειακής φτώχειας» (fuel poverty), που χτυπά τα φτωχά νοικοκυριά.

Αποψή μας είναι ότι η επιδότηση του «Εξοικονομώ» πρέπει να κατευθυνθεί όχι εκεί που υπάρχει η μεγαλύτερη ταχύτητα πληκτρολόγησης, αλλά η μεγαλύτερη ανάγκη για ενεργειακή αναβάθμιση. Και αυτή υπάρχει εκεί όπου υπάρχει η μεγαλύτερη φτώχεια, όπου το πρώτο σκαλοπάτι της είναι η «ενεργειακή φτώχεια».

Ποια είναι σήμερα τα πιο φτωχά νοικοκυριά; Αυτά που στεγάζονται σε ιδιόκτητες κατοικίες; Οχι, προφανώς αυτά που στεγάζονται στις παλαιές ενοικιαζόμενες κατοικίες των πλέον υποβαθμισμένων περιοχών. Αυτά τα νοικοκυριά κρυώνουν περισσότερο από τα άλλα τον χειμώνα και ζεσταίνονται περισσότερο το καλοκαίρι. Και δυστυχώς σε αυτά τα σπίτια χωρίς καμιά μόνωση το κόστος για θέρμανση είναι αβάσταχτο, για αυτό και οι κάτοικοί τους είναι τα πρώτα και μόνιμα θύματα της «ενεργειακής φτώχειας».

Τα σπίτια στα οποία κατοικούν τα νοικοκυριά αυτά έχουν κύριο χαρακτηριστικό τους ότι ανήκουν σε ιδιοκτήτες που βρίσκονται σε παρόμοια οικονομική και κοινωνική κατάσταση με τους ενοικιαστές τους, και που σήμερα, λόγω ΕΝΦΙΑ και Covid, έχουν ελάχιστη ή μηδενική δυνατότητα χρηματοδότησης της ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών των ενοικιαστών τους, χωρίς την οποία απειλούνται με πλήρη απαξίωσή τους.

Σήμερα που το ΥΠΕΝ ετοιμάζει τη θέσπιση κριτηρίων επιλογής, ας μην ψάχνει για άλλο ασφαλέστερο και αποτελεσματικότερο κριτήριο. Ουσιαστική αντιμετώπιση της «ενεργειακής φτώχειας» μπορεί να υπάρξει μόνον αν στο «Εξοικονομώ» προταχθεί το συνδυαστικό κριτήριο προτίμησης της ανακαίνισης των παλαιών σπιτιών που ανήκουν σε οικονομικά ασθενείς εκμισθωτές και που αποτελούν την κύρια κατοικία οικονομικά ευάλωτων οικογενειών ενοικιαστών. Το κόστος της πλήρους επιδότησης της θερμομόνωσής τους και εκσυγχρονισμού των θερμαντικών συστημάτων τους άλλωστε θα ισοσκελιστεί για το κράτος από το ότι μετά από αυτό οι κάτοικοί τους δεν θα χρειάζονται επίδομα θέρμανσης…

*Ο Στράτος Ι. Παραδιάς είναι δικηγόρος Α.Π., πρόεδρος ΠΟΜΙΔΑ-UIPI

Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα. Ακολουθήστε μας και στο Google news.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

ΣΟΣ για τους κοραλλιογενείς υφάλους.

e-enimerosi

Στην 6η θέση στην Ευρώπη με την μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση η Ελλάδα!

e-enimerosi

Ευρωκοινοβούλιο: Αλλάζουν τα πάντα στα κτίρια εντός ΕΕ.

e-enimerosi