Διασπορά

Επέκταση της υπηρεσίας myConsulLive.gov.gr για την διευκόλυνση της καθημερινότητας των περισσότερων Ελλήνων του εξωτερικού και των ομογενών.

Σε κοινό Δελτίο Τύπου προχώρησαν τα δύο υπουργεία, των Εξωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την υπηρεσία myConsulLive. Σε επιπλέον 21 Πρεσβείες και προξενικές Αρχές και σε 15 χώρες προστίθενται η νέα υπηρεσία.

Υπάρχει ψήφισμα στο avaaz με το αν είστε ευχαριστημένοι από την εξυπηρέτηση των Ελληνικών προξενείων, ψηφίστε όλοι, το αποτέλεσμα θα κοινοποιηθεί στον κ. Κώστα Βλάση υφυπουργό Εξωτερικών, με αρμοδιότητα στα θέματα του Απόδημου Ελληνισμού.

Είστε ευχαριστημένοι με την εξυπηρέτηση των ελληνικών προξενείων;
Το ψήφισμα εδώ.

Υπενθυμίζουμε πως η σελίδα μας είχε έρθει σε επικοινωνία με το υπουργείο εξωτερικών για τα προβλήματα των προξενείων, με αφορμή την περίπτωση του άτυχου Διονύση Αγγελάκου.

Να σας υπενθυμίσουμε πως ο άτυχος Έλληνας βρέθηκε νεκρός στην πόλη Ντάρμσταντ κοντά στην Φρανκφούρτη, οι Γερμανικές αρχές προσπάθησαν να έρθουν σε επικοινωνία με το προξενείο της Φρανκφούρτης, τηλεφωνικά και ηλεκτρονικά χωρίς αποτέλεσμα. Έτσι οι Γερμανικές αρχές μετά από κάποιο διάστημα τον αποτέφρωσαν.

Η σελίδα μετέφερε στο υπουργείο τα προβλήματα των προξενείων στο εξωτερικό, καθώς δέχτηκε πληθώρα μηνυμάτων για την μη εξυπηρέτηση αλλά και την κακή λειτουργία αυτών.

Η ενημέρωση που λάβαμε από το υπουργείο ήταν εξής:

Οι νέες συνθήκες που έχουν προκύψει από την πανδημία covid-19 αλλά και την εγκατάσταση μεγάλου αριθμού Ελλήνων στη Γερμανία, έχουν αυξήσει κατακόρυφα τον όγκο εργασίας στα Προξενεία μας στη Γερμανία. Επίσης, λόγω των περιοριστικών μέτρων υφίσταται κώλυμα να εξυπηρετηθούν οι Έλληνες πολίτες σε ταυτόχρονα ραντεβού και τα τηλεφωνικά κέντρα παρουσιάζουν αντικειμενική αδυναμία να εξυπηρετούν τον τεράστιο όγκο τηλεφωνικών κλήσεων. Ωστόσο έχουν προβεί σε σημαντικά μέτρα της λειτουργίας τους.

  • Το Γενικό Προξενείο Μονάχου έχει αυξήσει τον αριθμό των υπαλλήλων αλλά και τον αριθμό των διαθέσιμων τηλεφωνικών γραμμών από μία σε τρεις. Έχει ενεργοποιήσει την εφαρμογή ” My ConsulLive” και τη δυνατότητα εξυπηρέτησης πελατών μέσω Skype, ενώ έχει αυξήσει τους υπαλλήλους στο Τμήμα Έκδοσης διαβατηρίων από δύο σε τρεις. Επιπρόσθετα, απαντά χωρίς καθυστέρηση σε ηλεκτρονικά μηνύματα και ετοιμάζει νέους χώρους αναμονής.
  • Το προξενικό γραφείο Βερολίνου έχει διευρύνει το ωράριο υποδοχής κοινού, ενώ εξυπηρετεί πολλούς Έλληνες και σε έκτακτα ραντεβού για επείγουσες περιπτώσεις. Επίσης στο άμεσο μέλλον προβλέπεται η θέση σε λειτουργία της εφαρμογής ” My ConsulLive”, μέσω της οποίας πολλές προξενικές πράξεις θα μπορούν να διεκπεραιώνονται εξ αποστάσεως.
    Κάθε περίπτωση μη αποδεκτής συμπεριφοράς, θα διερευνηθεί περαιτέρω.

Όποιος έχει προβλήματα με τα προξενεία μπορεί να στέλνει μηνύματα στο email της σελίδας μας e.enimerosi20@gmail.com

Εδώ ολόκληρη η ανακοίνωση των δύο υπουργείων για το myConsulLive:

Στην περαιτέρω επέκταση του myConsulLive με την προσθήκη 21 επιπλέον Πρεσβειών και προξενικών Αρχών σε 15 χώρες προχωρούν τα Υπουργεία Εξωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Με τον τρόπο αυτό, οι Έλληνες πολίτες και οι ομογενείς που κατοικούν στις περιοχές αυτές θα έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετούνται για μια σειρά από υπηρεσίες χωρίς φυσική παρουσία, μέσω βιντεοκλήσης.

Συγκεκριμένα, στο myConsulLive εντάσσονται:

  • Οι Πρεσβείες της Ελλάδας σε Άγκυρα, Βέρνη, Βερολίνο, Δουβλίνο, Λευκωσία Μαδρίτη, Μπουένος Άιρες, Οττάβα, Ρώμη, Τίρανα, Χάγη
  • Τα Γενικά Προξενεία σε Άγιο Παύλο, Αργυρόκαστρο, Γενεύη, Γιοχάνεσμπουργκ, Κορυτσά, Μόσχα, Νοβοροσσίσκ και Σμύρνη
  • Τα Προξενεία σε Ατλάντα και Κέηπ Τάουν.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά επέκταση της λειτουργίας του myConsulLive. Η υπηρεσία ξεκίνησε να εφαρμόζεται πιλοτικά τον Δεκέμβριο του 2020 με την συνεργασία των Υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, ενώ ο σχεδιασμός έγινε από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στα πρότυπα των αντίστοιχων υπηρεσιών ψηφιακών ραντεβού που παρέχουν τα ΚΕΠ, ο ΟΑΕΔ και η ΑΑΔΕ. Πλέον, η δυνατότητα εξυπηρέτησης με ψηφιακό ραντεβού διατίθεται συνολικά από 42 Πρεσβείες και προξενικές Αρχές σε 20 χώρες. Σύντομα, τέλος, θα έχει επεκταθεί στο σύνολο των Πρεσβειών και προξενικών Αρχών που διαθέτει η Ελλάδα.

Η πλατφόρμα του myConsulLive λειτουργεί για τις ακόλουθες διαδικασίες:

  • Έκδοση Πιστοποιητικού Μονίμου Κατοίκου Εξωτερικού
  • Βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης ή γέννησης
  • Βεβαίωση διαμονής
  • Αντίγραφα ή αποσπάσματα ληξιαρχικών πράξεων
  • Δήλωση δικαιούχου σύνταξης
  • Υποβολή αιτήσεων ή δηλώσεων στην Προξενική Αρχή.

Υπενθυμίζεται ότι τα ραντεβού προγραμματίζονται για συγκεκριμένη ημέρα και ώρα στο myConsulLive.gov.gr. Για την αυθεντικοποίηση στην πλατφόρμα είναι απαραίτητοι οι κωδικοί Taxisnet, ενώ κατά την έναρξη της βιντεοκλήσης ο ενδιαφερόμενος ταυτοποιείται με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.

Το δελτίο τύπου εδώ.

Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα. Ακολουθήστε μας και στο Google news.

Σχετικές αναρτήσεις

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Η φωνή του Μπελέρη στον Απόδημο παλμό.

Χρήστος Μουρτζούκος

Τρεις υποψήφιοι ευρωβουλευτές μιλάνε στο ευρωπαϊκό ίδρυμα ελληνισμού για τις επερχόμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου.