Εκκλησία

Κωνσταντίνου και Ελένης: Η μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας – Το έθιμο με τα Αναστενάρια. 21 Μαΐου

Στις 21 Μαΐου είναι η εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Ως γενέτειρα πόλη του Μεγάλου Κωνσταντίνου αναφέρεται τόσο η Ταρσός της Κιλικίας όσο και το Δρέπανο της Βιθυνίας. Ωστόσο η άποψη που επικρατεί φέρει τον Μέγα Κωνσταντίνο να έχει γεννηθεί στη Ναϊσό της Άνω Μοισίας (σημερινή Νις της Σερβίας).

Τι είναι τα Αναστενάρια

Κάθε χρόνο, εκατοντάδες επισκέπτες μαζεύονται για να συναντήσουν από κοντά τους διάσημους αναστενάρηδες, τους ανθρώπους που χορεύουν στα κάρβουνα κρατώντας τις εικόνες των Αγίων.

Τα «Αναστενάρια» λάμβαναν χώρα στη βορειοανατολική Θράκη, με επίκεντρο της εκδήλωσης τα χωριά Κωστί και Μπροντίβο.

Με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923, οι κάτοικοι της περιοχής αυτής εγκαταστάθηκαν σε διάφορες περιοχές του ελλαδικού χώρου και κυρίως στη Μακεδονία, όπου μαζί με τα άλλα έθιμά τους μετέφεραν και τα Αναστενάρια.

Οι Αναστενάρηδες προσάρμοσαν το έθιμο, που έλκει την καταγωγή του στην Αρχαιότητα, ανάλογα με τις κατά τόπους ιδιαιτερότητες.

Κάθε χρόνο στη γιορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης αναβιώνει στην πόλη του Λαγκαδά για τρεις ημέρες, το έθιμο της πυροβασίας, τα Αναστενάρια.

Παράλληλα, στο νομό Σερρών οι τόποι όπου τελούνται σήμερα τα αναστενάρια είναι η Αγία Ελένη και η Κερκίνη.

Η πυροβασία ή ακαϊα αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό του εθίμου που διανθίζεται από ενδιαφέρουσες μυσταγωγίες και ιεροπραξίες όπως, η τελετουργική θυσία των ζώων και η έκσταση των πιστών, με την αδιάλειπτη παρουσία της μουσικής και οργάνων.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή: ekklisiaonline.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Άγιος Ιωάννης ο Σιναΐτης ο συγγραφέας της Κλίμακος

Δημήτρης Λίτσας

Προς ιστορική απόφαση για καθιέρωση κοινού Πάσχα από Ορθόδοξους και Καθολικούς.

e-enimerosi

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως απλά και θεολογικά.

Δημήτρης Λίτσας