Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Το νέο ηλεκτρονικό βιβλίο Hubble Focus της NASA παρέχει την πρώτη θέση σε έναν ουρανό γεμάτο αστέρια

«Το Χαμπλ έχει καθαρίσει τους ουρανούς για περισσότερα από 30 χρόνια, αποκαλύπτοντας αμέτρητα ουράνια θαύματα», δήλωσε η Τζένιφερ Γουίσμαν, ανώτερος επιστήμονας του διαστημικού τηλεσκοπίου Χαμπλ. “Σε αυτό το νέο ηλεκτρονικό βιβλίο, οι αναγνώστες μεταφέρονται σε όλο τον χώρο και το χρόνο για να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά στις εκπληκτικές και χαοτικές διεργασίες που υποβάλλονται.

Όπως λαμπρά διαμάντια ενάντια στο μαύρο κενό του διαστήματος, κάθε αστέρι είναι ένα λαμπερό κοσμικό θαύμα. Πολλά αστέρια κοσμούν τον γαλαξία για δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια χρόνια, προκαλώντας ήρεμες και μάλλον ομαλές ζωές. Το Χαμπλ έχει εντοπίσει ακόμη και μερικά που είναι τόσο παλιά όσο το ίδιο το σύμπαν, παρέχοντας ένα παράθυρο στο μακρινό παρελθόν.

Η αποστολή έχει εντοπίσει νέα αστέρια που πιο πρόσφατα ξέσπασαν στη ζωή από στροβιλισμένα σύννεφα αερίου και σκόνη σε όλο τον γαλαξία. Και έχει δείξει ότι μερικά από αυτά τα νεογέννητα αστέρια είναι δακτυλιωμένα με σκονισμένα συντρίμμια, από τα οποία σχηματίζονται πλανήτες.

Τα αστέρια ζουν τόσο μεγάλες σε σύγκριση με τις ανθρώπινες ζωές που φαίνεται ότι υπάρχουν εκτός χρόνου, άνοσο από τις επιπτώσεις της γήρανσης. Αλλά τα αστέρια δεν είναι για πάντα, ακριβώς όπως καινούργιες εκρήγνυνται τακτικά στη ζωή, ορισμένοι εξαντλούνται καθημερινά από καύσιμα. Το Χαμπλ έχει τεκμηριώσει το θάνατο των αστεριών για να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τον ρόλο που διαδραματίζουν στην κοσμική εξέλιξη.

Είτε ένα μικρό αστέρι πέφτει απαλά από τα εξωτερικά του στρώματα ή ένα τεράστιο αστέρι εκτοξεύει υλικό σε μια σουπερνόβα, οι θάνατοι των αστεριών σπέρνουν το σύμπαν με νέα στοιχεία. Το εξερχόμενο υλικό μπορεί να ανακυκλωθεί σε νεότερες γενιές αστεριών, πλανητών και ίσως ζωντανών όντων.

«Όταν κοιτάζουμε τα αστέρια σε όλο το σύμπαν, βλέπουμε ένα ευρύ φάσμα φαινομένων», δήλωσε ο Ken Carpenter, επιστήμονας του έργου του Hubble. «Η μελέτη τους συνεχίζει να μας βοηθά να κατανοήσουμε το σύμπαν και τη θέση μας μέσα σε αυτό».

Το Χαμπλ έχει εντοπίσει αμέτρητα αστέρια που περιφέρονται στον γαλαξία μόνα ή σε ζευγάρια, αλλά μερικές φορές τεράστιες ομάδες αστεριών γεννιούνται σε ένα γιγαντιαίο σκουπίδια δεκάδων έως εκατομμυρίων αστεριών που συγκρατούνται από τη βαρύτητα. Μελετώντας αυτές τις συστάδες αστεριών, το Χαμπλ μας προσφέρει νέες γνώσεις για την αστρική και ακόμη και τη γαλαξιακή εξέλιξη.

Μια τέτοια ανακάλυψη αποκάλυψε ότι τα αστέρια συσσωρεύτηκαν κοντά στο κέντρο του οικιακού γαλαξία μας, ο Γαλαξίας, μπορεί να μην προέρχονται από εδώ. Αντ ‘αυτού, ο γαλαξίας μας μπορεί να έχει κανιβαλωμένους μικρότερους γαλαξίες που πέρασαν πολύ κοντά για να ξεφύγουν από τη βαρυτική λαβή του Γαλαξία μας.

Το Χαμπλ χρησιμοποίησε επίσης συστάδες αστεριών για να ζυγίσει τον γαλαξία μας για να προσδιορίσει πόση μάζα είναι κλειδωμένη σε σκοτεινή ύλη. Αλλά τα αστέρια σε συστάδες δεν είναι τα μόνα που μπορούν να προσφέρουν κοσμικές ενδείξεις.

Μέσα από την εξερεύνηση των αστεριών, το Χαμπλ έχει εντοπίσει πολλές πτυχές της εξέλιξης του σύμπαντος, αποκαλύπτοντας στοιχεία για το παρελθόν και το παρόν, ενώ οι μελλοντικές παρατηρήσεις του Χαμπλ μπορεί να προσφέρουν συμβουλές για την απόλυτη μοίρα του.

«Το Χαμπλ θα συνεχίσει να μας βοηθά να μάθουμε περισσότερα για το σύμπαν για τα επόμενα χρόνια», είπε ο Wiseman. «Η κατανόηση της δυναμικής των αστεριών είναι το κλειδί για την αποκάλυψη πολλών κοσμικών μυστηρίων».

Ως η τρίτη δόση μιας σειράς, αυτό το ηλεκτρονικό βιβλίο βασίζεται στον πλούτο των πληροφοριών που μοιράστηκαν σε προηγούμενες αποδόσεις, οι οποίες επικεντρώθηκαν στο ηλιακό σύστημα και στους γαλαξίες. Οι προσεχείς εκδόσεις θα μεγεθύνουν άλλα κοσμικά θέματα, όπως εξωπλανήτες – κόσμους που περιβάλλουν μακρινά αστέρια.

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Οι δορυφόροι της Κίνας, Tiandu-1 και 2 δοκιμάζουν σεληνιακές επικοινωνίες και τεχνολογία πλοήγησης.

e-enimerosi

Ταξιδεύοντας στην εκπαίδευση του μέλλοντος.

e-enimerosi

Ζωντανά η έκλειψη Ηλίου.

e-enimerosi