Διασπορά

Nέα Υόρκη: Συγκέντρωσαν 8,5 εκατ. δολάρια για τον Άγιο Νικόλαο μέσα σε δύο μήνες

Λίγους μήνες πριν την θλιβερή επέτειο των 20 ετών από το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου στην Νέα Υόρκη, ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός με την επωνυμία «The Friends of St. Nicholas» (Οι φίλοι του Αγίου Νικολάου), που σκοπός του είναι η αποπεράτωση νέου ορθόδοξου ιερού ναού του Αγίου Νικολάου στο σημείο μηδέν κι ενός εθνικού ηρώου, συγκέντρωσε ένα σημαντικότατο ποσό από δωρεές.

Συγκεκριμένα, «οι Φίλοι του Αγίου Νικολάου» κατάφεραν να συγκεντρώσουν 8,5 εκατομμύρια δολάρια (6.973.867,50 ευρώ) μέσα σε δυο μήνες, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό για την εκπλήρωση του στόχου τους σε 95 εκατ. δολάρια! Μάλιστα, ανάμεσα στις δωρεές υπήρχαν και 25 των 100.000 δολαρίων!

Γι’ αυτό τον λόγο, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος συναντήθηκε με τους εκπροσώπους του ΜΚΟ. Η χρηματοδότηση ξεπέρασε την περσινή, με 55 εκατομμύρια να συγκεντρώνονται μέχρι τον Ιανουάριο του 2020 και 8,5 εκατ. μέσα σε μόλις δύο μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 ο ελληνορθόδοξος ναός του αγίου Νικολάου, που βρισκόταν στην οδό Liberty απέναντι από τον Νότιο Πύργο του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου, καταστράφηκε ολοσχερώς. Ήταν το μόνο κτήριο που καταστράφηκε από την επίθεση και δεν ανήκε στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

Όσον αφορά τα εξαιρετικά νέα από τους Φίλους του Αγίου Νικολάου, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής στη συνάντηση τόνισε:

«Ως κοινωνία, μπορούμε να είμαστε περήφανοι για την γενναιοδωρία και την αφοσίωση των ευεργετών και υποστηρικτών του Αγίου Νικολάου. Ακόμα και εν μέσω πανδημίας, οι ελληνορθόδοξοι  συγκεντρώθηκαν από όλη την Αμερική για να «αναστήσουν» τον ναό και το ηρώο.

Τώρα βρισκόμαστε στη γραμμή τερματισμού, καθώς πλησιάζουμε σε ένα οδυνηρό, αλλά και ένα σημαντικό ορόσημο. Πρώτον, αυτή η 11η Σεπτεμβρίου 2021 σηματοδοτεί την 20ή επέτειο της 11/9 και δεύτερον, ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την αφιέρωση του ναού στα Θυρανοίξια στις 2 Νοεμβρίου 2021, την 30η επέτειο της Ενθρόνισης του Παναγιωτάτου».

Σε δήλωση που εξέδωσαν «οι Φίλοι του Αγίου Νικολάου», ο Πρόεδρος Ντένις Μεχιέλ και ο Αντιπρόεδρος Μιχαήλ Ψαρός, μαζί με τον Αντιπρόεδρο του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Φίλων του Αγίου Νικολάου, Τζον Κατσιματίδη, ανέφεραν:

«Η ευγνωμοσύνη μας στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και σε όσους είχαν το όραμα να υποστηρίξουν το Ιερό είναι τόση που πραγματικά δεν μπορεί να εκφραστεί. Ο εναγκαλισμός αυτής της ιερής ευθύνης για την ανοικοδόμηση του μοναδικού οίκου λατρείας που είχαμε και καταστράφηκε στις 11/9 θα αποτελέσει μια κληρονομιά για αιώνες. Με την ηγεσία του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου και με την καθοδήγηση του πατέρα Αλέξανδρου Καρλούτσου, έχουμε συγκεντρώσει επιπλέον 55 εκατομμύρια δολάρια από τον Ιανουάριο του 2020 – και το κάναμε κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας. Αυτό είναι το σταθερό και διαρκές θεμέλιο για τον Άγιο Νικόλαο».

Η κατασκευή του Εθνικού Ιερού συνεχίζεται και το εξωτερικό του αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2021. Η Εκκλησία θα ανοίξει πλήρως την Άνοιξη του 2022.

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή: orthodoxianewsagency.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Τρεις υποψήφιοι ευρωβουλευτές μιλάνε στο ευρωπαϊκό ίδρυμα ελληνισμού για τις επερχόμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Οι Έλληνες τη Μαριούπολης στον απόδημο παλμό. ”Άδικος ο πόλεμος΄΄. Βίντεο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Οι Ελληνίδες σολίστ, η Ελένη Χαραλάμπους και η Ελλάδα-Αγγελίνα Παύλου σε ρεσιτάλ στην Αυστρία με έργα διακεκριμένων Ελλήνων συνθετών.

e-enimerosi