Διασπορά

Οι μέρες μου με τους Εύζωνες: Εμπειρίες ενός Ελληνοαυστραλού φωτογράφου

Φέτος, και στο πλαίσιο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, οι φωτογραφίες του ομογενή έχουν ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις της Αυστραλίας και η έκθεσή του θα ταξιδέψει στην Κύπρο, στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

Κύρια Σημεία

  • Η φωτογραφική συλλογή «The Evzones Collection» του Νίκου Μπουρδανιώτη παρουσιάζει ένα ζωντανό κομμάτι της ελληνικής ιστορίας και παράδοσης
  • Ο πατέρας του μετανάστευσε από το Αίγιο της Πελοποννήσου και η μητέρα του έχει μικρασιατική καταγωγή
  • Το ενδιαφέρον του κ. Μπουρδανιώτη για τους Εύζωνες ξεκίνησε το 2016

Ο Νίκος Μπουρδιανιώτης γεννήθηκε στην Κουηνσλάνδη από γονείς μετανάστες. Ο πατέρας του μετανάστευσε από το Αίγιο της Πελοποννήσου στην επαρχιακή πόλη Wollongong της Νέας Νότιας Ουαλίας.

From the opening of the exhibition in Melbourne, March 2021.

From the opening of the exhibition in Melbourne, March 2021.
George Karantonis

«Ο πατέρας μου έφτασε στο Wollongong μόνο με μα βαλίτσα, τίποτε άλλο», λέει ο κ. Μπουρδανιώτης στο SBS Greek.

Η μητέρα του έχει μικρασιατική καταγωγή και γεννήθηκε στην πόλη Bundaberg της Κουηνσλάνδης.

Η όμορφη περιπέτειά του με το επάγγελμα του φωτογράφου ξεκίνησε το έτος 2000, στη διάρκεια καλοκαιρινών διακοπών στα Κύθηρα με οικογένεια και φίλους.

Ήταν το πρώτο νησί που επισκέφτηκε στην Ελλάδα στο οποίο και έμελλε να γνωρίζει την μελλοντική σύζυγό του, Ειρήνη. Από τότε μέχρι σήμερα έχει επισκεφτεί το νησί 16 φορές.

L: Nick Bourdaniotis, Bishop Ezekiel, Tony Tsourdalakis, Consul General of Greece Emmanuel Kakavelakis, Oakleigh Grammar Principal Mark Robertson.

L: Nick Bourdaniotis, Bishop Ezekiel, Tony Tsourdalakis, Consul General of Greece Emmanuel Kakavelakis, Oakleigh Grammar Principal Mark Robertson.
George Karantonis

Δουλεύοντας με τους Εύζωνες 

Το ενδιαφέρον του κ. Μπουρδανιώτη για τους Εύζωνες ξεκίνησε το 2016.

Όταν μέλη της Ελληνικής Προεδρικής Φρουράς έφτασαν στην Αυστραλία για να παρελάσουν στους δρόμους του Σύδνεϋ για την Ημέρα των Anzacs.

Ο ομογενής φωτογράφος είχε ήδη αποθανατίσει σημαντικές εκδηλώσεις για την Ιερά Αρχιεπισκοπή της Αυστραλίας, για το Ανοικτό Πρωτάθλημα Αντισφαίρισης της Μελβούρνης (Australian Open) και του ζητήθηκε να πράξει το ίδιο για την Προεδρική Φρουρά.

From Melbourne’s opening hosted by Oakleigh Grammar.

From Melbourne’s opening hosted by Oakleigh Grammar.
George Karantonis

«Ενημερώθηκα ότι οι Εύζωνες θα βρεθούν στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα του Σύδνεϋ».

«Εκείνο το απόγευμα, τράβηξα μερικές ωραίες φωτογραφίες, τις ανέβασα στη σελίδα του ναού στο Facebook και έγιναν viral».

Και από κει ξεκινά, το ταξίδι του κ. Μπουρδανιώτη με τους Εύζωνες.

Το Hellenic Club of Sydney τού τηλεφώνησε και του ζήτησε να ταξιδέψει μαζί τους. Βρέθηκε στην Ελλάδα και του φωτογράφησε.

Το 2017 του δόθηκε μια ακόμη ευκαιρία 

Ο παραγωγός της τηλεοπτικής εκπομπής “My Greek Odyssey” Πίτερ Μανέας, ζήτησε από τον κ. Μπουρδανιώτη να γυρίσουν μαζί τον πρώτο κύκλο της σειράς.

Έτσι, ο φωτογράφος ταξίδεψε στην Ελλάδα και πέντε ώρες μετά την άφιξή του στην Αθήνα, βρισκόταν στην Ακρόπολη με τους Ευζώνες. Εκεί του φωτογράφησε με το φως της ανατολής του ηλίου.

Eirini Alliyannis, Nick Bourdaniotis, George Karantonis.

Eirini Alliyannis, Nick Bourdaniotis, George Karantonis.
George Karantonis/Kostas Deves

Τα μέλη της Προεδρικής Φρουράς ήταν άνετα μπροστά στην επαγγελματική του κάμερα.

«Αδιαφορούσαν όταν ήμουν εκεί. Όταν φορούν τη στολή τους, είναι εντελώς άλλοι άνθρωποι».

Η ιδέα της έκθεσης ξεκίνησε το 2019 όταν ήρθε σε επαφή με τον φωτογράφο Γιώργο Καραντώνη από το πρακτορείο “Image Smart” και με την φωτογράφο και τον κινηματογραφίστρια Ειρήνη Αλληγιάννη, που είναι η επιμελήτρια της έκθεσης.

Paul Mavroudis, ath the opening hosted by Melbourne's Oakleigh Grammar.

Paul Mavroudis, ath the opening hosted by Melbourne’s Oakleigh Grammar.
SBS Greek / Panos Apostolou

Στα σχέδια του Ελληνοαυστραλού φωτογράφου είναι να ταξιδέψει στις Αμερική, στη Θεσσαλονίκη και στα ελληνοτουρκικά σύνορα για να φωτογραφίσει τους Εύζωνες.

Μετά την Αδελαΐδα και τη Μελβούρνη, η έκθεση θα ταξιδέψει και σε άλλες αυστραλιανές πόλεις, προτού μεταφερθεί στην Κύπρο και, ίσως και στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Οι Έλληνες τη Μαριούπολης στον απόδημο παλμό. ”Άδικος ο πόλεμος΄΄. Βίντεο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Οι Ελληνίδες σολίστ, η Ελένη Χαραλάμπους και η Ελλάδα-Αγγελίνα Παύλου σε ρεσιτάλ στην Αυστρία με έργα διακεκριμένων Ελλήνων συνθετών.

e-enimerosi

ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ & ΑΓΓΛΙΚΩΝ!