Ιατρική Βιολογία

Το νέο ανθρώπινο είδος “Dragon man” μπορεί να είναι ο στενότερος συγγενής μας

Το κρανίο ενός αρχαίου ανθρώπου που ανακαλύφθηκε στη βορειοανατολική Κίνα μπορεί να ανήκει σε ένα άγνωστο στο παρελθόν ανθρώπινο είδος που οι επιστήμονες ονόμασαν Homo longi ή “Dragon Man”, αναφέρουν τρεις νέες μελέτες.

Το καλά διατηρημένο κρανίο του Dragon Man είναι το μεγαλύτερο κρανίο του Homo που έχει καταγραφεί. Μια ανάλυση του κρανίου αποκάλυψε ότι ο άνθρωπος του Δράκου μπορεί να είναι το πιο γνωστό είδος που σχετίζεται με τον Homo sapiens, ακόμη πιο κοντά από τους Νεάντερταλ, οι οποίοι θεωρούσαν από καιρό ότι ήταν η στενότερη σχέση μας, σύμφωνα με τη μελέτη.

“Ήμουν έκπληκτος από την προκύπτουσα φυλογενότητα [ανάλυση οικογενειακού δέντρου] που τη συνδέει με τον H. sapiens αντί για τον H. neanderthalensis, αλλά τα συμπεράσματά μας βασίζονται στην ανάλυση μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων”, συν-ερευνητής της μελέτης ο Chris Stringer, μια έρευνα στο Κέντρο Έρευνας για την Ανθρώπινη Εξέλιξη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο.

Ωστόσο, αυτή η ερμηνεία είναι συζητήσιμη, φαίνεται πιθανό ότι αυτό το κρανίο ανήκει στη μυστηριώδη γενεαλογία του Denisovan, σύμφωνα με τρεις επιστήμονες που ειδικεύονται στην ανθρώπινη εξέλιξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας Κινέζος ανακάλυψε το 1933 στην πόλη Harbin, στο Heilongjiang, στη βορειότερη επαρχία της Κίνας. Ωστόσο, ο άντρας (που διατηρείται ανώνυμος) εργάστηκε ως εργολάβος εργασίας για τους Ιάπωνες εισβολείς και επέλεξε να μην παραδώσει το κρανίο. Αντ ‘αυτού, το έθαψε σε ένα εγκαταλελειμμένο πηγάδι, μια παραδοσιακή κινεζική μέθοδο απόκρυψης θησαυρών», έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη. Το κρανίο παρέμεινε εκεί για 85 χρόνια, επιβιώνοντας από την Ιαπωνική εισβολή, τον εμφύλιο πόλεμο, το κομμουνιστικό κίνημα και την Πολιτιστική Επανάσταση, ανέφεραν οι ερευνητές. Πριν πεθάνει ο άντρας, είπε στην οικογένειά του, η οποία ανέκτησε το απολιθωμένο το 2018 και αργότερα το έδωσε στο Μουσείο Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου Hebei GEO.

Η ερευνητική ομάδα δεν είχε δει ποτέ ένα κρανίο σαν αυτό στο παρελθόν. “Το κεφάλι του ήταν τεράστιο – που περιείχε μεγάλο εγκέφαλο – με μακρύ, χαμηλό σχήμα και μαζική ράχη στα φρύδια”, είπε ο Stringer. “Το πρόσωπο, η μύτη και τα σαγόνια του ήταν πολύ φαρδιά και είχε μεγάλα μάτια. Αλλά το πρόσωπό του ήταν χαμηλό σε ύψος, με ευαίσθητα ζυγωματικά, και ήταν κρυμμένο πίσω από το εγκεφάλου, όπως σε έναν σύγχρονο άνθρωπο.”

Οι επιστήμονες βρήκαν ελαφρές εκδορές στην κορυφή του ανθρώπου του Δράκου που θα μπορούσαν να επουλωθούν οι πληγές, “αλλά δεν έχουμε αποδείξεις για την αιτία του θανάτου”, δήλωσε ο Stringer. Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι το κρανίο πιθανότατα ανήκε σε ένα αρσενικό άτομο που πέθανε σε ηλικία περίπου 50 ετών.

Ο δράκος ( Homo longi ) είχε ένα τεράστιο κεφάλι και ένα τεράστιο φρύδι. (εικόνα: Chuang Zhao)

 

Μοναδικό κρανίο

Μια ανάλυση του κρανίου αποκάλυψε «τυπικά αρχαϊκά ανθρώπινα χαρακτηριστικά», αλλά βρήκε επίσης «έναν μωσαϊκό συνδυασμό πρωτόγονων και παραγώγων χαρακτήρων που ξεχωρίζει από όλα τα άλλα προηγούμενα ονόματα ειδών Homo », συν-ερευνητής της μελέτης Qiang Ji, καθηγητής παλαιοντολογίας του Hebei GEO University.

Όταν μελετούσαν το κρανίο, οι ερευνητές εξέτασαν λεπτομερώς το σχήμα του, αναλύοντας περισσότερα από 600 χαρακτηριστικά, είπε ο Stringer. Στη συνέχεια, η ομάδα “χρησιμοποίησε έναν πολύ ισχυρό υπολογιστή για να φτιάξει γενεολογικά δέντρα που σχετίζονται με άλλα [πρώιμα ανθρώπινα] απολιθώματα. Μετά από πολλά εκατομμύρια διαδικασίες οικοδόμησης γενεολογικών δέντρων, φτάσαμε στα πιο παράλογα γενεολογικά δέντρα.”

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το κρανίο και μερικά άλλα απολιθώματα από την Κίνα σχηματίζουν μια τρίτη γενιά ανθρώπων που ζούσαν παράλληλα με τους Νεάντερταλ και τον H. sapiens , δήλωσε ο Stringer. Το οικογενειακό δέντρο έδειξε ότι το πρόσφατα περιγραφόμενο H. longi σχετίζεται στενότερα με το H. sapiens από το Neanderthals, πρόσθεσε. Με άλλα λόγια, ο H. longi “μοιράστηκε μαζί μας έναν πιο πρόσφατο κοινό πρόγονο από ό, τι οι Νεάντερταλ», είπε. Αυτό θα έκανε τον άνδρα του Δράκου αδελφό είδος του H. sapiens, εξήγησε.

Η ανάλυση του οικογενειακού δέντρου αποκάλυψε μια άλλη βόμβα: Ο κοινός πρόγονος που μοιράζονται οι άνθρωποι με τους Νεάντερταλ πιθανότατα ζούσαν πριν από περισσότερο από 1 εκατομμύριο χρόνια, δηλαδή περίπου 400.000 χρόνια νωρίτερα από ό, τι νόμιζαν οι επιστήμονες, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ένα νεόκτιστο οικογενειακό δέντρο που δείχνει το κρανίο του Χάρμπιν (Δράκος άνθρωπος, με κίτρινο χρώμα) σε μια νέα γενιά πρώιμων ανθρώπων. (εικόνα: Ni et al.)

Ωρα και μέρος

Ο άντρας που ανακάλυψε το κρανίο το βρήκε ενώ εργαζόταν στη γέφυρα Dongjiang στο Χάρμπιν. Για να επαληθεύσουν αυτόν τον ισχυρισμό, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια σειρά γεωχημικών αναλύσεων – εξέτασαν τον φθορισμό ακτίνων Χ (XRF), τα στοιχεία σπάνιων γαιών (REE) και τα ισότοπα στροντίου (μια παραλλαγή του στροντίου) – για να διερευνήσουν το μοναδικό χημικό μακιγιάζ του κρανίου. Τα αποτελέσματα υποστήριξαν τον ισχυρισμό. Η χημική σύνθεση του ανθρώπινου κρανίου ήταν παρόμοια με εκείνη των απολιθωμάτων ανθρώπων και άλλων θηλαστικών που βρέθηκαν στην περιοχή του Χάρμπιν που χρονολογούνται από τη μέση εποχή του Πλειστόκαινου (2,5 εκατομμύρια έως 11.700 χρόνια πριν) με την εποχή του  Ολοκαίνου (11.700 χρόνια πριν). Η βρωμιά χτυπήθηκε στη ρινική κοιλότητα του κρανίου ακόμη και είχε αντίστοιχες συνθέσεις ισότοπων στροντίου με έναν πυρήνα ιζήματος που είχε τρυπηθεί κοντά στη γέφυρα Dongjiang, βρήκαν οι ερευνητές.

Η ομάδα χρονολόγησε επίσης το κρανίο κοιτάζοντας την περιφερειακή στρατογραφία (στρώματα βράχου) και προσδιορίζοντας το κρανίο που προήλθε πιθανότατα από τον Άνω Huangshan Formation, ο οποίος χρονολογείται μεταξύ 309.000 και 138.000 ετών πριν. Οι ερευνητές μπόρεσαν να περιορίσουν αυτό το χρονικό παράθυρο λαμβάνοντας μικροσκοπικά δείγματα από το κρανίο για να εξετάσουν τον ρυθμό αποσύνθεσης του ραδιενεργού στοιχείου ουρανίου, μια μέθοδο που αποκάλυψε ότι το κρανίο είναι τουλάχιστον 146.000 ετών, που χρονολογείται στη μέση εποχή του Πλειστόκαινου.

Δεδομένου αυτού του χρονικού πλαισίου, είναι πιθανό άλλα ανθρώπινα είδη, συμπεριλαμβανομένου του H. sapiens , να αλληλεπιδράσουν με τον H. longi , ανέφεραν οι ερευνητές. Στη μέση Πλειστόκαινο, ο Χάρμπιν ήταν μια δασική πεδιάδα. «Όπως και ο Homo sapiens, κυνηγούσαν θηλαστικά και πουλιά, μαζεύτηκαν φρούτα και λαχανικά, και μάλιστα έπιαναν ακόμη και ψάρια», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Xijun Ni, καθηγητής της πρωτολογίας και της παλαιοανθρωπολογίας στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών και στο Πανεπιστήμιο Hebei GEO. Με βάση το μεγάλο μέγεθος του ανθρώπου Dragon, καθώς και την τοποθεσία του στη βορειοανατολική Κίνα, οι ερευνητές πρότειναν ότι ο H. longi θα μπορούσε να επιβιώσει σε σκληρά και κρύα περιβάλλοντα, τα οποία τους βοήθησαν να μεταναστεύσουν στην Ασία.

Αυτός ο χάρτης δείχνει πού βρέθηκαν τα λείψανα του ανθρώπου του Δράκου και οι σχέσεις του, καθώς και άλλα πρώιμα ανθρώπινα είδη. (εικόνα: Ni et al.)

Είναι ο Δράκος άνθρωπος πραγματικά Denisovan;

Οι ανατομικές αναλύσεις της μελέτης είναι «καλοδουλεμένες» και «εντυπωσιακές», αλλά τα συμπεράσματα είναι «πολύ τολμηρά» , δήλωσαν τρεις επιστήμονες που ειδικεύονται στην ανθρώπινη εξέλιξη, οι οποίοι δεν συμμετείχαν στη μελέτη.

Είναι πιθανό ότι το κρανίο είναι απολίθωμα Denisovan, είπε και τα τρία. Πολλοί πιστεύουν ότι οι Denisovans “εξελίχθηκαν από μια προγονική μορφή που ονομάζεται Homo heidelbergensis / rhodesiensis που διασκορπίστηκε από την Αφρική περίπου 600.000 χρόνια πριν στην Ευρασία. Στην Ευρώπη, ο Homo Heidelbergensis εξελίχθηκε σε Neanderthals και στην Ασία σε Denisovans,” Silvana Condemi, παλαιοανθρωπολόγος στο Aix-Marseille. Το πανεπιστήμιο της Μασσαλίας, στη Γαλλία.

Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι Denisovans είναι επίσης γνωστοί από την Ασία και ότι η χρονική περίοδος που ο Denisovans και το κρανίο του Χάρμπιν υπήρχαν αλληλεπικαλύπτονται, είναι πολύ πιθανό ότι ο Dragon άνθρωπος είναι Denisovan, είπε.

“Έχω διαβάσει προσεκτικά την ανατομική και φυλογενετική μελέτη”, δήλωσε ο Κοντέμι. “Τα δημοσιευμένα δεδομένα με οδηγούν να θεωρήσω αυτό το απολίθωμα ως ένα συγκεκριμένο απολίθωμα που θα μπορούσε να είναι ένα Denisovan.”

Μια σειρά κρανίων (αριστερά προς τα δεξιά) που δείχνει τον Πεκίνου Man, τον Maba, τον Jinniushan, τον Dali και το κρανίο του Χάρμπιν. (εικόνα: Kai Geng)

Ο Antonio Rosas, παλαιοβιολόγος στο Εθνικό Μουσείο Φυσικών Επιστημών στην Ισπανία, συμφώνησε ότι το κρανίο πιθανότατα ανήκει σε Denisovan. Πρόσθεσε ότι οι συγγραφείς μπορεί να έχουν δώσει πολύ βάρος σε ορισμένα εξελιγμένα χαρακτηριστικά του προσώπου στο κρανίο. “Αυτά τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του προσώπου μπορεί, στην πραγματικότητα, να είναι πρωτόγονα χαρακτηριστικά που κληρονομούνται από έναν κοινό πρόγονο”, δήλωσε ο Rosas. “Ως αποτέλεσμα … το κρανίο του Χάρμπιν θα μπορούσε να συσχετιστεί είτε με τη σύγχρονη ανθρώπινη clade είτε με τη νεάντερταλ clade.” (Ένα clade περιλαμβάνει είδη που μοιράζονται έναν κοινό πρόγονο.)

Μια επιπλέον τρισδιάστατη δοκιμή, γνωστή ως γεωμετρική μορφομετρική ανάλυση, θα μπορούσε να ρίξει φως στην ταυτότητα του κρανίου, δήλωσε ο Fernando Ramirez Rozzi, διευθυντής έρευνας που ειδικεύεται στην ανθρώπινη εξέλιξη στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας του Παρισιού στο Γαλλία. Αυτή η ανάλυση επιτρέπει στους επιστήμονες να συγκρίνουν εκατοντάδες γνωρίσματα ταυτόχρονα και να καθορίζουν ποια χαρακτηριστικά είναι πιο σημαντικά για τη διάκριση μιας νέας ομάδας.

Ενώ υπάρχουν πολύτιμα λίγα παραμένει Denisovan γνωστά στους επιστήμονες, θα ήταν δυνατόν να συγκρίνουμε το δόντι από το κρανίο του Harbin με αυτά που αποδίδονται στον Denisovans, πρόσθεσε ο Ramirez Rozzi.

Ωστόσο, οι ερευνητές της μελέτης δήλωσαν ότι θεωρούσαν ότι το κρανίο ήταν Denisovan. “Νομίζω ότι ο Χάρμπιν θα μπορούσε σίγουρα να είναι ένας Denisovan, που προτείνεται από τον πολύ μεγάλο γομφίο με ριζωμένες ρίζες, και τη στενή φυλογενετική σχέση με το σιαγόνα Xiahe [στο βόρειο Θιβέτ], το οποίο θα μπορούσε να είναι Denisovan,” είπε ο Stringer. “Αλλά έως ότου έχουμε ένα πλήρες γονιδίωμα Denisovan με ένα πλήρες κρανίο (ή καλύτερα ακόμα, έναν πλήρη σκελετό!), Δεν μπορούμε να επιλύσουμε σωστά αυτήν την ερώτηση, μιλάμε μόνο για πιθανότητες.”

Οι τρεις μελέτες δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή (25 Ιουνίου) στο περιοδικό The Innovation.

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Σημάδια του καρκίνου που μπορούν να εντοπιστούν χρόνια πριν από τα συμπτώματα;

e-enimerosi

Η μικροχειρουργική σε λεπτές επεμβάσεις.

e-enimerosi

EE: Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκριση νέο αντιβιοτικό για ανθεκτικές λοιμώξεις.

e-enimerosi