Περιβάλλον

Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Tα κριτήρια του νέου προγράμματος, πότε ανοίγει η πλατφόρμα για εκταμιεύσεις τρέχοντος

Κοντά στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ μαζί με τη μόχλευση θα είναι το ποσό που θα διατεθεί για το επόμενο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων «Εξοικονομώ – Αυτονομώ». Η χρονική προτεραιότητα δε θα αποτελεί για πρώτη φορά κριτήριο στη διαδικασία εισδοχής των αιτήσεων των ενδιαφερομένων και στο νεο πρόγραμμα θα αντικατασταθεί από ένα μίγμα, ενεργειακών, εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων.

Βασική προϋπόθεση υπαγωγής θα είναι για πρώτη φορά και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, η οποία θα είναι υποχρεωτική για την υποβολή της αίτησης και η έκδοσή της θα επιδοτείται.

Αυτό επεσήμανε η γενική γραμματέας Ενέργειας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας στο συνέδριο που διοργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) για την Πράσινη Συμφωνία.

Το προσεχές διάστημα αναμένεται να υπάρξει προδημοσίευση του σχετικού οδηγού για το νέο πρόγραμμα, στο οποίο, σύμφωνα με την κυρία Σδούκου «επαναπροσδιορίζονται οι επιδοτήσεις, αναδιαρθρώνονται οι <κόφτες> ώστε να μπουν στο πρόγραμμα και να επωφεληθούν περισσότεροι. Δεν <κλειδώνω> το budget, αλλά στόχος μας είναι να εντάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες κατοικίες και να πέσει στην αγορά μαζί με τη μόχλευση ποσό κοντά στο 1 δισεκ. Ευρώ» είπε χαρακτηριστικά.

Για την αξιολόγηση και την κατάταξη των αιτήσεων θα δημιουργηθεί ειδικό σύστημα κατάταξης με φθίνουσα σειρά προτεραιότητας τη γνωστή διαδικασία της συγκριτικής αξιολόγησης.

Τα κριτήρια του προγράμματος

Τα κριτήρια, βάσει των οποίων θα γίνεται η αξιολόγηση και θα προκύψουν οι ωφελούμενοι του προγράμματος είναι:

  • Η υποχρέωση ενεργειακής αναβάθμισης κατά 3 κλάσεις, η οποία παραμένει.
  • Η ανηγμένη εξοικονόμηση ενέργειας.
  • Οι βαθμοημέρες, οι οποίες αποτελούν ένα συνδυασμό των βαθμών και του αριθμού των ημερών κατά τις οποίες η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλότερη ή υψηλότερη από μια βασική θερμοκρασία άνεσης.
  • Η ενεργειακή κλάση του κτιρίου προ της ένταξης στο πρόγραμμα.
  • Η παλαιότητα της κατασκευής.
  • Το εισόδημα

Στα κοινωνικά κριτήρια θα υπάρξει μοριοδότηση για νοικοκυριά, στα οποία ζουν:

  • Μακροχρόνια άνεργοι
  • Άτομα με ειδικές ανάγκες
  • Εξαρτώμενα μέλη
  • Μονογονεικές οικογένειες

Κάθε κριτήριο – όπως εξήγησε η Γενική Γραμματέας θα έχει συγκεκριμένη βαρύτητα για τη διαμόρφωση της τελικής βαθμολογίας. Η εισαγωγή εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων τεκμηριώνεται και από το γεγονός ότι στα δύο προηγούμενα προγράμματα το 61,8% των αιτούντων προέρχονταν από τις δύο πρώτες εισοδηματικές κατηγορίες, αλλά μόλις το 10% στην πρώτη κατηγορία των πλέον οικονομικά αδύναμων.

Στις αλλαγές που έχουν αποφασιστεί και είναι άμεσα συνυφασμένες με τα κριτήρια είναι ο διαμοιρασμός των πόρων να γίνεται στο νέο πρόγραμμα ανά νομό και όχι ανά Περιφέρεια, όπως συνέβαινε έως τώρα. Κι αυτό για να έχει ένα νόημα το κριτήριο των βαθμοημερών στην προτεραιοποίηση των αιτήσεων καθώς συχνά ακόμα και εντός του ίδιου νομού οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι εντελώς διαφορετικες (π.χ. στο Πήλιο και το Βόλο), πόσο μάλλον σε επίπεδο Περιφέρειας.

Η απήχηση των τριών κύκλων έως τώρα

Αναμφίβολα τα πιο δημοφιλή προγράμματα στον κλάδο της ενέργεια είναι αυτά της εξοικονόμησης, όπως καταδεικνύουν τόσο τα στοιχεία της συμμετοχής των πολιτών όσο και των χρημάτων που δαπανώνται.

Βάσει των επίσημων στοιχεία, τα οποία παρουσίασε η κυρία Σδούκου στο Συνέδριο, με το κλείσιμο των δύο παρεμβάσεων εξοικονομώ κατ΄οίκον και του εξοικονομώ – αυτονομώ θα έχουν πέσει στην αγορά 1.821.300.000 ευρώ, ποσό το οποίο αναλύεται σε 560, 353 και 908 εκατομμύρια ευρώ ανά κύκλο.

Συνολικά θα έχουν ωφεληθεί περίπου 100.000 κατοικίες (38.000 στον α΄κύκλο, 21.600 στο β΄και 39.272 στο αυτονομώ), ενώ θα έχουν εξοικονομηθεί και από τις τρεις παρεμβάσεις 2,799 δισ κιλοβατώρες.

Αναφορικά με την πορεία των απορροφήσεων τα στοιχεία δείχνουν ότι ολοκληρώνεται για τον α΄ κύκλο έχοντας φτάσει στο 92% των πόρων. Από τον β΄ κύκλο έχει απορροφηθεί περίπου το 50% των πόρων με 11.360 εκταμιεύσεις από σύνολο 21.600 υπαγωγών. Οι καθυστερήσεις οφείλονται στο γεγονός ότι οι εργασίες συνέπεσαν με την πανδημία, πρόβλημα γνωστό στο υπουργείο, το οποίο γι΄αυτό το λόγο αναμένεται να ανακοινώσει παράταση 6 μηνών για την υποβολή της ολοκλήρωσης καθώς η συγκεκριμένη προθεσμία λήγει στις 30 Ιουνίου, δηλαδή αύριο.

Όσο για το τρέχον πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» υπεβλήθησαν συνολικά 40.000 αιτήσεις μαζί με τις πολυκατοικίες, εκ των οποίων οι 33.288 έχουν ήδη υπαχθεί και έχουν ξεκινήσει εργασίες, ενώ για τις υπόλοιπες θα υπάρξει σύντομα συνεδρίαση της επιτροπής για την έγκρισή τους, όπως σημείωσε η κυρία Σδούκου.

Η συνολική ωφέλιμη επιφάνεια των κατοικιών που αναβαθμίζεται ξεπερνά 3,5 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα, ενώ ο μέσος όρος επιδότησης είναι περίπου στο 75%, δηλαδή αυξημένος κατά 30% σε σχέση με τον β΄ κύκλο.

Η συντριπτική πλειονότητα των αιτήσεων περίπου 7.000 και 23.000 αντίστοιχα, αφορούν σε κτίρια που είναι ενεργειακής κλάσης ζ΄ και η΄, «δείγμα της ανάγκης που υπάρχει για άμεση ενεργειακή αναβάθμιση».

Η απόσβεση της συνολικής επένδυσης εκτιμάται στα 10,3 χρόνια, ωστόσο για τον ωφελούμενο η απόσβεση της ίδιας συμμετοχής υπολογίζεται ότι μπορεί να επιτευχθεί σε λίγο παραπάνω από δύο χρόνια.

Σε επίπεδο πολυκατοικιών, οι αιτήσεις έφτασαν μόλις τις 1.000 «και δεν είναι το νούμερο που θα θέλαμε να έχουμε» είπε η γ.γ. Αλεξάνδρα Σδούκου.

Ως προς το είδος των παρεμβάσεων, οι παρεμβάσεις σε κουφώματα και θερμομονώσεις ήταν οι πιο «ακριβές» και το ζεστό νερό χρήσης αποτέλεσε την πιο αποδοτική επένδυση βάσει συσχετισμού κόστους και εξοικονόμησης ενέργειας.

Την Πέμπτη αναμένεται να λειτουργήσει το πληροφοριακό σύστημα ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις εκταμιεύσεις, με τη διαδικασία απλοποιημένη και συντομότερη αφού έχουν προηγηθεί αλλαγές κυρίως στο σύστημα ελέγχου πληρότητας με στόχο να μην πηγαινοέρχονται οι αιτήσεις στους συμβούλους μελετητές.

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

ΣΟΣ για τους κοραλλιογενείς υφάλους.

e-enimerosi

Στην 6η θέση στην Ευρώπη με την μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση η Ελλάδα!

e-enimerosi

Ευρωκοινοβούλιο: Αλλάζουν τα πάντα στα κτίρια εντός ΕΕ.

e-enimerosi