Εθνικά Θέματα

Υψηλόβαθμη ελληνική αντιπροσωπεία θα παραστεί στα εγκαίνια της νέας στρατιωτικής βάσης της Αιγύπτου

Η κατάσταση στη Λιβύη εξακολουθεί να παραμένει ρευστή, με την Τουρκία να επιχειρεί με ”νύχια και με δόντια” να παραμείνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στη περιοχή, ενώ για το θέμα αποχώρησης των Σύριων μισθοφόρων της φαίνεται ότι θα το πράξει σταδιακά και πάντα σε συνεννόηση με τη Ρωσία, η οποία διατηρεί επίσης μισθοφόρους στην εν λόγω χώρα.

Η σθεναρή τουρκική αντίσταση, για αποχώρηση των Ενόπλων Δυνάμεων της από τη Λιβύη, έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα την Ελλάδα αλλά και την Αίγυπτο, η οποία βλέπει το ”φάντασμα” των αδελφών μουσουλμάνων να αναδύεται στην γειτονική Λιβύη, χάρη στην Τουρκία, η οποία υπενθυμίζουμε ότι παρέχει στέγη και προστασία σε ηγετικά στελέχη της εν λόγω οργάνωσης.

Έτσι, το Κάϊρο προσπαθεί να στείλει μηνύματα, πως οποιαδήποτε προσπάθεια να εδραιωθεί η Μουσουλμανική Αδελφότητα στη Λιβύη, θα αντικρουστεί με κάθε τρόπο και συνέπεια από τους Αιγύπτιους.

Η Αίγυπτος λοιπόν, όπως σας ενημέρωσε πρώτο το Πενταπόσταγμα, ετοιμάζεται να ανακοινώσει τα εγκαίνια μιας νέας στρατιωτικής βάσης, στα σύνορά της με τη Λιβύη, για να αντιμετωπίσει την τουρκική επιρροή στη Λιβύη και να αντιμετωπίσει την άρνηση της Άγκυρας να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Τρίπολη.

Το Σάββατο, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι θα εγκαινιάσει την αεροναυτική στρατιωτική βάση της «Τρίτης Ιουλίου»  στην περιοχή Τζάρτζουμπ, κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη, παρουσία αρκετών Αράβων αξιωματούχων από διαφορετικές περιοχές.

Το σημαντικό όμως είναι αλλού. Στα εγκαίνια θα βρεθεί σύμφωνα με πληροφορίες υψηλόβαθμη ελληνική αντιπροσωπεία.

Επίσης οι Χαφτάρ, Σάλεχ θα βρεθούν στην ίδια εκδήλωση.

Το Κάιρο είχε ανοίξει στο παρελθόν τη στρατιωτική βάση «Bernice» στην Ερυθρά Θάλασσα κοντά στα νότια σύνορα με το Σουδάν για να προστατεύσει και να ασφαλίσει τη ναυσιπλοΐα στο κανάλι του Σουέζ και στο στενό Bab al-Mandab, το οποίο αποτελεί βασικό σημείο εστίασης και άξονα για να κινηθεί προς το Κέρας της Αφρικής, ένας χώρος ανταγωνισμού με ορισμένες εχθρικές περιφερειακές δυνάμεις.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι η νέα βάση, μαζί με την ανατολική βάση Port Said (βορειοανατολικά της Αιγύπτου), αποτελούν σημαντικά κέντρα υποστήριξης των στόλων στην Αίγυπτο όσον αφορά την παροχή όλων των διοικητικών και τεχνικών αναγκών, διοίκησης και ελέγχου, καθώς  και σύνδεσμου με διάφορους κλάδους των ενόπλων δυνάμεων και πολιτικών σωμάτων, ως μέρος των αποστολών των Ενόπλων Δυνάμεων στη Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα.

Η Αίγυπτος επωφελήθηκε σημαντικά από τον εκσυγχρονισμό τα τελευταία χρόνια του στρατιωτικού της χερσαίου, θαλάσσιου και εναέριου οπλοστασίου.

Αυτό επέτρεψε να αναδιοργανώσει τις δυνάμεις του στρατού και να τις αναπτύξει σε διάφορα ζωτικά πεδία, ως μέρος μιας νέας φάσης που συνδέεται με τους αυξανόμενους κινδύνους στην περιοχή του Σινά και στα δυτικά σύνορα με τη Λιβύη.

Σύμφωνα με αναλυτές, το Κάιρο στοχεύει στη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων για την αποφυγή της αποδυνάμωσης των ενόπλων δυνάμεων που συνοδεύεται από τη μεταφορά και την ανάπτυξη τους σε διάφορα μέρη της χώρας.

Η δημιουργία στρατιωτικών βάσεων σε  στρατηγικά σημεία της Αιγυπτιακής επικράτειας, θα επιτρέψει στις Ένοπλες Δυνάμεις την τάχιστη παρέμβαση, καθώς και την πρόληψη και παρακολούθηση αναδυόμενων απειλών.

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

”Το Ν.Δελχί τάσσεται στο πλευρό της Ελλάδας-Η Τουρκία προκαλεί στο Αιγαίο”!

e-enimerosi

Ανάλυση: Κοσσυφοπέδιο, ο τόπος δοκιμασίας του Σερβικού Λαού και του Διεθνούς Δικαίου… Η αναγνώριση από την Ελλάδα θα είναι μαχαίρι στην καρδιά της Κύπρου!

e-enimerosi

Η Άγκυρα: Θέτει θέμα γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, με αφορμή θαλάσσια πάρκα.

e-enimerosi