Ειδήσεις και Νέα

Ξεκινούν οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Πρώτα οι υγειονομικοί και τα γηροκομεία, ακολουθούν εκπαιδευτικοί και ένστολοι

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα βασίζονται στο πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής και θα αφορούν κατηγορίες εργαζομένων που ο εμβολιασμός τους είναι απαραίτητος για να εμποδιστεί η διασπορά του ιού.

Σύμφωνα με το Mega, οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν εντός του Ιουλίου από τους εργαζομένους στα γηροκομεία και θα συνεχιστούν τον Αύγουστο με όλο το προσωπικό στα νοσοκομεία.

Όπως ανέφερε ο ΣΚΑΪ, κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ότι όσοι επιμείνουν να μην εμβολιαστούν, δεν θα απολυθούν από τα νοσοκομεία ή τις μονάδες υγείας αλλά θα μεταφερθούν σε θέσεις στις οποίες δεν θα έχουν επαφή με το κοινό.

Στο τραπέζι των συζητήσεων για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς βρίσκονται επίσης οι εκπαιδευτικοί, ωστόσο μια τέτοια απόφαση δεν αποτελεί προτεραιότητα και εκτιμάται ότι θα ληφθεί σε συνάρτηση και με την πορεία της πανδημίας περί τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.

Επόμενοι στη λίστα θα είναι οι ένστολοι (και οι φαντάροι) και οι αθλητές επαγγελματικών και ερασιτεχνικών σωματείων.

Η νομοθετική βάση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υπάρχει και είναι ο νόμος 4675/20 που προβλέπει την επιβολή της υποχρεωτικότητας κατ’ εξαίρεση και υπό όρους. Σε περίπτωση άρνησης των εργαζομένων, θα υπάρχει το ενδεχόμενο είτε της μετακίνησης και της μετάθεσης του προσωπικού σε πόστα μακριά από επαφή με πολίτες, είτε άλλες ρυθμίσεις όπως η αναστολή εργασίας.

Δημοσκόπηση Pulse: Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού το 65% των Ελλήνων

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά του κορονοϊού τάσσεται το 65% των Ελλήνων για ομάδες εργαζόμενων που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, όπως στην εκπαίδευση, την εστίαση και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Αναλυτικά, στην ερώτηση για το αν θα ήταν καλό να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε κάποιες ομάδες εργαζομένων, σχεδόν οι μισοί (49%) απάντησαν “σίγουρα ναι”, το 16% “μάλλον ναι”, το 19% “σίγουρα όχι”, το 9% “μάλλον όχι”, ενώ το 7% δήλωσε “δεν γνωρίζω/δεν απαντώ”.

Περαιτέρω, υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού τίθενται με συντριπτική πλειοψηφία (71%) οι συνταξιούχοι, ακολουθούν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα σε ποσοτό 45%, οι επιχειρηματίες με 44% και ο ιδιωτικός τομέας με 34%.

Τα ποσοστά των πολιτών που τάσσονται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού είναι υψηλότερα στους πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη ή και τις δύο δόσεις του εμβολίου ή έχουν προγραμματισμένο ραντεβού, ενώ κατά του εν λόγω μέτρου είναι όσοι δεν έχουν προγραμματισμένο ραντεβού.

Αναλυτικά, για όσους έχουν κάνει 1 ή 2 δόσεις το 66% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι πρέπει να εμβολιαστούν υποχρεωτικά οι εργαζόμενοι που έρχονται σε επαφή με το κοινίο, για όσους έχουν προγραμματισμένο ραντεβού το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 34%, ενώ αντίθετα το 62% όσων δεν έχουν κλείσει ραντεβού δηλώνουν αντίθετοι με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Γενικότερα, υπέρ του εμβολιασμού κατά του κορoνοϊού τάσσονται περισσότεροι από 7 στους 10 Έλληνες. Aνεξαρτήτως από το πότε θα κάνουν το εμβόλιο, το ποσοστό που έβλεπε με επιφυλακτικότητα τα εμβόλια μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Tο 72% του δείγματος απάντησε ότι θα εμβολιαστεί έναντι 37% τον Νοέμβριο του 2020, 40% τον Δεκέμβριο του 2020, 49% τον Ιανουάριο του 2021, 56% τον Φεβρουάριο, 57% τον Μάρτιο, 65% τον Απρίλιο και 69% τον Ιούνιο.

Σε ό,τι αφορά εκείνους που εμφανίζονται διστακτικοί για το εμβόλιο και δεν έχουν κάνει ακόμα καμία δόση, σε ερώτηση για το αν θα το κάνουν, ανεξαρτήτως από το πότε, το 36% δήλωσε “σίγουρα όχι”, το 21% “μάλλον όχι”, το 26% “μάλλον ναι” και το 14% μάλλον ναι.

Η έρευνα της Pulse είναι πανελλαδική και έγινε τηλεφωνικά με τη χρήση δομημένου ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου σε δύο φάσεις. Το πρώτο δείγμα αφορούσε σε 1.306 άτομα και πραγματοποιήθηκε το διάστημα 27- 30 Ιουνίου 2021 και το δεύτερο 1.305 άτομα κι έγινε το διάστημα 5-7 Ιουλίου 2021.

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Παναγιώτης Δημητράς: Δεσμεύονται οι λογαριασμοί του – Κακουργήματα και στις ΜΚΟ που διαχειρίζεται

e-enimerosi

Τι ψάχνει ο διευθυντής της CIA στην Αθήνα 11 χρόνια μετά.

e-enimerosi

Επιχείρηση σε όλη την Γερμανία και συλλήψεις ισλαμιστών του ISIS.

e-enimerosi

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies