Ιατρική Βιολογία

Μια σύντομη ιστορία για τους δεινοσαύρους.

Οι δεινόσαυροι ήταν μια επιτυχημένη ομάδα ζώων που εμφανίστηκε πριν από 240 εκατομμύρια έως 230 εκατομμύρια χρόνια και ήρθε να κυβερνήσει τον κόσμο μέχρι περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν ένας γίγαντας αστεροειδής χτύπησε στη Γη. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι δεινόσαυροι εξελίχθηκαν από μια ομάδα πλασμάτων κυρίως σκύλων και αλόγων στα πιο τεράστια θηρία που υπήρχαν ποτέ στη στεριά.

Μερικοί δεινόσαυροι που τρώνε κρέας συρρικνώθηκαν με τον καιρό και εξελίχθηκαν σε πουλιά. Έτσι, υπό αυτή την έννοια, μόνο οι δεινόσαυροι που δεν ανήκαν στα πτηνά εξαφανίστηκαν. (Για τους σκοπούς αυτού του άρθρου, οι “δεινόσαυροι” θα αναφέρονται σε δεινόσαυρους που δεν ανήκουν στα πτηνά, εκτός εάν αναφέρεται διαφορετικά.)

Κατά τη διάρκεια περίπου 174 εκατομμυρίων ετών που υπήρχαν δεινόσαυροι, ο κόσμος άλλαξε πολύ. Όταν οι δεινόσαυροι εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην περίοδο της Τριασίας (πριν από 252 εκατομμύρια έως 201 εκατομμύρια χρόνια), περιπλανήθηκαν στην υπερκείμενη περιοχή της Pangea. Αλλά μέχρι τη στιγμή που ο αστεροειδής χτύπησε στο τέλος της κρητιδικής περιόδου (145 εκατομμύρια έως 66 εκατομμύρια χρόνια πριν), οι ηπείροι βρίσκονταν περίπου στο ίδιο μέρος που είναι σήμερα.

Τα παλαιότερα ξεκάθαρα απολιθώματα δεινοσαύρων, που χρονολογούνται πριν από περίπου 231 εκατομμύρια χρόνια, προέρχονται από το επαρχιακό πάρκο Ischigualasto στη βορειοδυτική Αργεντινή και περιλαμβάνουν τα γένη HerrerasaurusEoraptor και Eodromaeus. Οι επιστήμονες εξακολουθούν να συζητούν εάν το Nyasasaurus, ένα γένος που βρέθηκε στην Τανζανία που χρονολογείται πριν από περίπου 240 εκατομμύρια χρόνια, είναι επίσης πρώιμος δεινόσαυρος ή δεινόσαυρος, μια ομάδα που περιλαμβάνει δεινόσαυρους και τους στενούς συγγενείς τους, δήλωσε ο Steve Brusatte, παλαιοντολόγος στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργο στη Σκωτία.

Κάθε φορά που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά, η μοναδική ανατομία των δεινοσαύρων τους ξεχώριζε από άλλες ομάδες ζώων. Οι δεινόσαυροι είναι αρχαιοσαύροι, ένα clade (διαφορετικές ομάδες ζώων που μοιράζονται έναν κοινό πρόγονο) που περιλαμβάνει κροκοδείλιαπτερόσαυρους, δεινόσαυρους και πουλιά. Οι αρχαιοσαύροι εμφανίστηκαν μετά την εξαφάνιση του Περμανίου περίπου πριν από 252 εκατομμύρια χρόνια. Με την πάροδο του χρόνου, ορισμένοι αρχαιοσαύροι, συμπεριλαμβανομένων των δεινοσαύρων, προσάρμοσαν μια όρθια στάση, που σημαίνει ότι είχαν πόδια κάτω από το σώμα τους και όχι έξω από τις πλευρές τους.

“Η κατάκλιση είναι πολύ καλή και καλή για ψυχρόαιμους παίκτες που δεν χρειάζεται να κινούνται πολύ γρήγορα. Ωστόσο, το να πιέζεις τα άκρα σου κάτω από το σώμα σου, ανοίγει έναν νέο κόσμο δυνατοτήτων”, έγραψε ο Brusatte στο ” The Rise and Fall of the Δεινόσαυροι: Μια νέα ιστορία ενός χαμένου κόσμου “(William Morrow, 2018). Καθώς εξελίχθηκε η εξέλιξη των αρχαιοσαύρων, οι δεινόσαυροι απέκτησαν μεγάλες ουρές, μυς μεγάλων ποδιών και επιπλέον οστά ισχίου που τους επέτρεψαν να κινηθούν γρήγορα και αποτελεσματικά.

Οι δεινόσαυροι ήταν πιθανότατα θερμοί. Η μοναδική ανατομία τους, όπως οι δυνατοί λαιμοί και η όρθια στάση τους, τους έδωσαν πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες ομάδες ζώων. (εικόνα: UNM Biology)
Μερικοί δεινόσαυροι εξελίχθηκαν σε δεινόσαυρους. Οι διαφορές μεταξύ των δύο είναι μικρές, αλλά η ανατομία των δεινοσαύρων προσέφερε αυξημένα οφέλη, συμπεριλαμβανομένων των βραχιόνων που θα μπορούσαν να κινούνται μέσα και έξω, των σπονδύλων του λαιμού που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ισχυρότερους μύες από πριν και μια άρθρωση όπου το οστό του μηρού συναντά τη λεκάνη.

Αυτή η μοναδική ανατομία βοήθησε τους δεινόσαυρους να γίνουν επιτυχημένοι. Έχοντας μια όρθια στάση απελευθέρωσε επίσης τα χέρια, επιτρέποντας σε δεινόσαυρους όπως οι ιγκουοντόντες να πιάσουν κλαδιά και σαρκοφάγους δεινόσαυρους να νύσουν και να σκοτώσουν το θήραμα, σημείωσε ο Γκρέγκορι Έρικσον, παλαιοβιολόγος στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. Τελικά, έχοντας ελεύθερα όπλα “επέτρεψε να γλιστρήσει και να πετάξει στα πουλιά”, είπε.

Επιπλέον, οι δεινόσαυροι ήταν πιθανότατα ζεστοί, σύμφωνα με έρευνα σχετικά με τους ρυθμούς ανάπτυξής τους . «Όταν γίνεσαι θερμόαιμο ζώο, μπορείς να χειριστείς όλο το 24ωρο». “Δεν είσαι στις ιδιοτροπίες του περιβάλλοντος από την άποψη της δραστηριότητας.”

Αρχικά, οι δεινόσαυροι δεν ήταν τόσο διαφορετικοί όσο οι κροκόδειλοι που έμεναν παράλληλα, σημείωσε ο Brusatte. Στην πραγματικότητα, οι δεινόσαυροι “δεν έγιναν πολύ επιτυχημένοι αμέσως. Οι κροκοδείες κυβέρνησαν τον Τριασικό, στη συνέχεια το τέλος της τριασικής εξαφάνισης και οι δεινόσαυροι επέζησαν και ανέλαβαν.”

Η clade Dinosauria (που σημαίνει “φοβερή σαύρα” στα ελληνικά) δημιουργήθηκε το 1842 από τον Άγγλο παλαιοντολόγο Richard Owen, ο οποίος περιελάμβανε τον θερμοπόδαλο Megalosaurus, τον μακρύ λαιμό sauropodomorph Cetiosaurus και τον ορνιθισκό Iguanodon ως το πρώτο γνωστό είδος στο clade, σύμφωνα με το βιβλίο ” Dinosaurs Rediscovered ” (Thames & Hudson, 2019).

Κάθε ένας από αυτούς τους δεινόσαυρους, αποδεικνύεται, αντιπροσωπεύει μία από τις τρεις μεγάλες ομάδες δεινοσαύρων.

ΤΥΠΟΙ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΩΝ

Από το 2021, υπήρχαν 1.545 επιστημονικά περιγραφόμενα είδη δεινοσαύρων, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων παλαιοβιολογίας. Περίπου 50 προηγουμένως άγνωστα είδη περιγράφονται κάθε χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει περίπου ένα νέο είδος που περιγράφεται κάθε εβδομάδα, είπε ο Brusatte.

Όλοι αυτοί οι δεινόσαυροι εντάσσονται σε μία από τις τρεις ομάδες: Ornithischia, Sauropodomorpha και Theropoda.

Οι δεινόσαυροι Ornithischia περιλαμβάνουν ράμφοι φυτοφάγοι, όπως Στεγόσαυρος, δεινόσαυροι με πάπιες (που ονομάζονται επίσης hadrosaurs), καθώς και κέρατα δεινόσαυρους όπως Triceratops και θωρακισμένους δεινόσαυρους όπως ο Ankylosaurus. Μερικοί ορνιθίσχοι περπατούσαν με τέσσερα πόδια, ενώ άλλοι περπατούσαν με δύο πόδια.

Οι δεινόσαυροι Sauropodomorpha ήταν με μακρύ λαιμό, κοιλιακοί δεινόσαυροι που είχαν μικροσκοπικά κεφάλια και άκρα σαν στήλες. Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει sauropods (όπως Diplodocus ), τα μικρότερα προηγούμενα (συμπεριλαμβανομένου του Chromogisaurus ) και πολύ μεγάλα sauropods γνωστά ως titanosaurs (όπως το Dreadnoughtus και το Argentinosaurus ), τα οποία συγκαταλέγονται στα μεγαλύτερα χερσαία ζώα που υπήρξαν ποτέ.

Μια σκηνή ζωής από 232 εκατομμύρια χρόνια πριν, κατά τη διάρκεια του Καρδιακού Πλούβιου Επεισόδου, μετά την οποία ανέλαβαν οι δεινόσαυροι. Ένας μεγάλος αρχαόσαυρος, γνωστός ως rauisuchian, κρύβεται στο παρασκήνιο, ενώ δύο είδη δεινοσαύρων στέκονται στο προσκήνιο, και μερικοί ρινοσαύροι κάθονται στα κούτσουρα στα αριστερά. Με βάση δεδομένα από τον σχηματισμό Ischigualasto στην Αργεντινή.(εικόνα: © Davide Bonadonna)

Το Theropoda είναι μια ομάδα δεινοσαύρων που τρώνε κρέας, αν και μερικοί (όπως το Chilesaurus diegosuarezi ) άλλαξαν τη διατροφή τους σε φυτοφάγα ή παμφάγα. Τα Theropods περιλαμβάνουν Tyrannosaurus rex και Velociraptor, καθώς και πουλιά, τα οποία εξελίχθηκαν από μικρά θερμοπόδια.

Λοιπόν, πώς σχετίζονται αυτές οι ομάδες; Είναι για συζήτηση. Οι Ορνιθισσικοί δεινόσαυροι έχουν ένα οστό ηβικής στο πίσω μέρος, κερδίζοντας τους το όνομα των δεινοσαύρων. (Ωστόσο, δεν είναι οι πρόγονοι των πουλιών, είναι τα theropods.) Εν τω μεταξύ, τα theropods και τα sauropodomorphs έχουν σαουρίσκια ή “ερπετά ισχία”, τα οποία παρατηρούνται επίσης σε μοντέρνους κροκόδειλους και σαύρες, σύμφωνα με το βιβλίο “Dinosaurs Rediscovered”.

Ιστορικά, θεωρήθηκε ότι τα ερπετά και τα σαροποπόμορφα ήταν πιο στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους παρά με ορνιθίσκια. Ωστόσο, μια μελέτη του 2017 στο περιοδικό Nature ξεριζώθηκε το οικογενειακό δέντρο δεινοσαύρων, υποδηλώνοντας ότι οι ορνιθίσχοι και τα θερμοπόδατα είχαν στενότερη σχέση, με βάση αναλύσεις 74 ειδών δεινοσαύρων. Λίγο αργότερα, μια άλλη μελέτη του 2017 στο περιοδικό Nature διαπίστωσε ότι κανένα οικογενειακό δέντρο, καθώς και ένα τρίτο που σπάνια θεωρείται, δεν είναι στατιστικά σημαντικό από το άλλο, που σημαίνει ότι όλα τα προτεινόμενα οικογενειακά δέντρα είναι εξίσου εύλογα έως ότου προκύψουν περισσότερα στοιχεία.

ΠΟΤΕ ΖΟΥΣΑΝ ΟΙ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΙ;

Οι δεινόσαυροι έζησαν κατά το μεγαλύτερο μέρος της Μεσοζωικής εποχής, μια γεωλογική εποχή που διήρκεσε από 252 εκατομμύρια έως 66 εκατομμύρια χρόνια πριν. Η μεσοζωική εποχή περιλαμβάνει τις τριασικές, ιουρασικές και κρητιδικές περιόδους.

Οι δεινόσαυροι προέκυψαν από μικρούς προγόνους δεινοσαύρων στην Τριαδική περίοδο, όταν το κλίμα ήταν σκληρό και ξηρό. Αντιμετωπίζουν «ανταγωνισμό από τους αρχαιοσαύρους κροκοδείλια για δεκάδες εκατομμύρια χρόνια, [αλλά] τελικά επικράτησαν όταν η Pangea άρχισε να χωρίζει», δήλωσε ο Brusatte στο Live Science. Αυτή τη στιγμή, ηφαίστεια ξέσπασαν κατά μήκος των ρωγμών της υπερκείμενης, προκαλώντας υπερθέρμανση του πλανήτη και μαζική εξαφάνιση, είπε.

Κατά τη διάρκεια της ιουρασικής περιόδου (201 εκατομμύρια έως 145 εκατομμύρια χρόνια πριν), οι δεινόσαυροι αυξήθηκαν στην κυριαρχία και μερικοί αυξήθηκαν σε τεράστια μεγέθη. Για παράδειγμα, το Vouivria damparisensis, ο πρώτος τιτανόσαυρος, χρονολογείται πριν από 160 εκατομμύρια χρόνια. Ζύγιζε περίπου 33.000 λίβρες. (15.000 κιλά) και έχει μήκος μεγαλύτερη από 50 πόδια (15 μέτρα). Οι εικονικοί δεινόσαυροι αυτής της περιόδου περιλαμβάνουν τους Brontosaurus , Brachiosaurus , Diplodocus και Stegosaurus . Κατά τη διάρκεια του Jurassic, τα ανθισμένα φυτά εξελίχθηκαν και εμφανίστηκαν για πρώτη φορά πουλιά, συμπεριλαμβανομένου του Archeopteryx. Υπήρχε «μια μικρή εξαφάνιση στο τέλος του Jurassic για το οποίο δεν γνωρίζουμε ακόμη λίγα πράγματα», είπε ο Brusatte.

Στην Κρητιδική περίοδο, η κυριαρχία των δεινοσαύρων συνεχίστηκε καθώς οι ηπείροι απομακρύνθηκαν πιο μακριά. Διάσημοι δεινόσαυροι από αυτήν την περίοδο περιλαμβάνουν τους T. rex , Triceratops , Spinosaurus και Velociraptor . Οι μεγαλύτεροι δεινόσαυροι που έχουν καταγραφεί, συμπεριλαμβανομένου του Argentinosaurus , χρονολογούνται από τους Κρητιδικούς. Η κρητιδική περίοδος έληξε με το γεγονός εξαφάνισης του κρητιδικού-τριτογενούς (K-Pg), όταν ένας αστεροειδής πλάτους 6 μιλίων (10 χιλιόμετρα) συγκρούστηκε με τη Γη, αφήνοντας έναν κρατήρα πρόσκρουσης με διάμετρο μεγαλύτερη από 110 μίλια (180 χλμ.) Στο Γιουκατάν Η χερσόνησος αυτού που είναι τώρα Μεξικό.

Η περιοχή κρούσης, γνωστή ως ο κρατήρας Chicxulub (CHEEK-sheh-loob), έχει στοιχεία “σοκαρισμένου χαλαζία” και μικρών γυάλινων σφαιρών γνωστών ως τεκτίτες, που σχηματίζονται όταν ο βράχος εξατμίζεται γρήγορα και ψύχεται – γεωλογικές ενδείξεις ότι ένας διαστημικός βράχος χτύπησε εκεί με απίστευτη δύναμη, ο Betsy Kruk, ένας συνεργάτης παλαιοντολόγος με την Paleo Solutions, μια παλαιοντολογική εταιρεία συμβούλων που εδρεύει στην Καλιφόρνια. Χημικές αναλύσεις από τον ιζηματογενή βράχο στο Chicxulub έλιωσαν και αναμίχθηκαν μαζί σε θερμοκρασίες ισοδύναμες με μια αστεροειδή απεργία περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια πριν, πρόσθεσε.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΣ; Ο ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΣ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΣ;

Μερικοί δεινόσαυροι ήταν τεράστιοι, αλλά άλλοι ήταν pipsqueaks. Ο μικρότερος δεινόσαυρος είναι ο δεινόσαυρος των πτηνών που ζει σήμερα: το κολίβριο μελισσών ( Mellisuga helenae ) από την Κούβα, το οποίο έχει μήκος μόλις 5 εκατοστά και ζυγίζει λιγότερο από 2 γραμμάρια. Όσον αφορά τους εξαφανισμένους δεινόσαυρους των πτηνών, υπάρχουν μερικοί διεκδικητές για το μικρότερο θηρίο, συμπεριλαμβανομένου ενός δεινοσαύρου που μοιάζει με ρόπαλο από την Κίνα που ονομάζεται Ambopteryx longibrachium, με μήκος 13 ίντσες (32 cm) και ζύγιζε περίπου 11 ουγκιές (306 g), σύμφωνα με μια μελέτη του 2019 στο περιοδικό Nature.

Οι Τιτανόσαυροι ήταν οι μεγαλύτεροι δεινόσαυροι. Ωστόσο, επειδή οι παλαιοντολόγοι σπάνια βρίσκουν έναν ολόκληρο σκελετό και επειδή οι μαλακοί ιστοί, όπως τα όργανα και οι μύες, σπάνια απολιθώνονται, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η μάζα των δεινοσαύρων. Ωστόσο, οι υποψήφιοι για τον τίτλο του μεγαλύτερου δεινοσαύρου στον κόσμο περιλαμβάνουν τον Argentinosaurus, ο οποίος ζύγιζε έως 110 τόνους (100 μετρικούς τόνους), έναν ανώνυμο τιτάνοσαρο 98 εκατομμυρίων ετών από την Αργεντινή που ζύγιζε 69 τόνους (63 μετρικούς τόνους) και Patagotitan, το οποίο ζύγιζε επίσης 69 τόνους.

Ο μακρύτερος δεινόσαυρος είναι πιθανό Diplodocus ή Mamenchisaurus – μακρύς και λεπτός δεινόσαυρος sauropod που είχαν μήκος περίπου 35 μέτρα. Ο ψηλότερος δεινόσαυρος είναι πιθανότατα ο Giraffatitan, ένας δεινόσαυρος σαουρόποδων ύψους 40 μέτρων από τον ύστερο Jurassic, περίπου 150 εκατομμύρια χρόνια πριν, ο οποίος ζούσε στην Τανζανία.

Ο μεγαλύτερος δεινόσαυρος της Αυστραλίας καταγράφεται στο Outback
Ο μεγαλύτερος δεινόσαυρος που βρέθηκε ποτέ στην Αυστραλία είναι όσο ένα γήπεδο μπάσκετ.

ΟΙ ΠΤΕΡΟΣΑΥΡΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΙ

Πολλά εκπληκτικά ζώα έζησαν κατά την εποχή των δεινοσαύρων και μερικά συγχέονται με τους δεινόσαυρους. Η πιο συνηθισμένη εσφαλμένη αντίληψη είναι να ονομάζουμε δεινόσαυρους πτερόσαυρων: Δεν είναι. Οι Πτερόσαυροι είναι φτερωτά ερπετά και αρχαιοσαύροι, που σημαίνει ότι είναι συγγενείς δεινοσαύρων, αλλά δεν είναι δεινόσαυροι.

Η σειρά Crocodilia περιλαμβάνει εξαφανισμένους και ζωντανούς κροκόδειλους και τους στενούς συγγενείς τους. Οι κροκοδείλοι είναι αρχαιοσαύροι, αλλά δεν είναι δεινόσαυροι. Οι ζωντανοί κροκόδειλοι και τα πτηνά (που είναι δεινόσαυροι) είναι τα μόνα επιζώντα μέλη της ομάδας της Αρκοσαυρίας.

Οι Μεσοζωικοί ωκεανοί είναι γεμάτοι θαλάσσια ζωή, συμπεριλαμβανομένων των αρπακτικών ερπετών που είναι γνωστά ως mosasaurs (όπως Mosasaurus ), plesiosaurs και ichthyosaurs. Ωστόσο, κανένα από αυτά τα ερπετά δεν είναι δεινόσαυροι.

ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΙ ΕΙΧΑΝ ΦΤΕΡΑ;

Ναι, μερικοί δεινόσαυροι φάνηκαν φτερά, όπως και οι απόγονοί τους. Τα φτερά δεν απολιθώνονται καλά, αλλά μερικά αξιοσημείωτα απολιθώματα, ειδικά εκείνα από την επαρχία Λιαονίνγκ στην Κίνα που θάφτηκαν μετά την ηφαιστειακή έκρηξη, έχουν διατηρήσει φτερά. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα: Zhenyuanlong suniYutyrannus huali και Jianianhualong tengi.

Δεν είναι σαφές γιατί οι δεινόσαυροι εξελίχθηκαν για πρώτη φορά φτερά, αλλά θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί για τα ακόλουθα: ως μόνωση για να διατηρήσουν τους δεινόσαυρους και τα επωασμένα αυγά τους ζεστά. για προβολή προς χρήση για επικοινωνία μεταξύ δεινοσαύρων, όπως οθόνες ερωτοτροπίας. και για πτήση με ολίσθηση ή με κινητήρα, ο Michael Habib, ερευνητής στο Ινστιτούτο Δεινόσαυρων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της κομητείας του Λος Άντζελες.

Αρχικά, θεωρήθηκε ότι μόνο τα θερμόποδα και οι απόγονοί τους φορούσαν φτερά, αλλά οι ερευνητές βρήκαν επίσης πεταμένα φτερά στον ορνιθισσικό δεινόσαυρο Kulindadromeus zabaikalicus , που υποδηλώνει ότι τα φτερά ήταν πιο διαδεδομένα από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως, σύμφωνα με μια μελέτη του περιοδικού Science του 2014.

Θερμοπόδαλα σε ένα αγχωμένο ιουρασικό οικοσύστημα. (Πιστωτική εικόνα: Brian Engh)

Είναι πιθανό ότι οι πτερόσαυροι είχαν φτερά , σύμφωνα με μια μελέτη του 2018 στο περιοδικό Nature Ecology & Evolution , αλλά πρέπει να βρεθούν και να αναλυθούν περισσότερα φτερά δειγμάτων για να το πω με βεβαιότητα.

Συγκεκριμένα, ακόμη και ο T. rex είχε φτερά . Ωστόσο, οι απεικονίσεις των δεινοσαύρων σπάνια έχουν φτερά στη δημοφιλή κουλτούρα, συμπεριλαμβανομένων των ταινιών “Jurassic Park”. Ο Παλαιοντολόγος Τζακ Χόρνερ, ο οποίος υπηρέτησε ως επιστημονικός σύμβουλος σε μερικές από τις ταινίες του «Jurassic Park», θυμάται να λέει στον σκηνοθέτη Στίβεν Σπίλμπεργκ ότι οι δεινόσαυροι πρέπει να έχουν φτερά.

«Ακόμα και όταν βγήκε το« Jurassic Park »[το 1993], γνωρίζαμε ότι οι Velociraptors έπρεπε να έχουν φτερά, αλλά εκείνη την εποχή, θα ήταν τεχνικά δύσκολο να το κάνουμε, μόνο από άποψη CG [που δημιουργείται από υπολογιστή]. Και ο Στίβεν δεν ήταν πραγματικά πολύ ενθουσιασμένος γι ‘αυτό. Όταν του είπα ότι πρέπει να είναι πολύχρωμοι και θα πρέπει να είναι φτερά, και είπε, «Οι δεινόσαυροι Feathered Technicolor δεν είναι αρκετά τροματικοί», “.

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΟΙ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΙ;

Μερικοί δεινόσαυροι θα μπορούσαν να πετάξουν, συμπεριλαμβανομένου του αρχαιότερου γνωστού πουλιού – Archeopteryx – που ανακαλύφθηκε στη Γερμανία και χρονολογείται πριν από περίπου 150 εκατομμύρια χρόνια, κατά την ύστερη Jurassic.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τα περισσότερα πουλιά σήμερα, οι εξαφανισμένοι δεινόσαυροι πιθανότατα πέταξαν σε μικρές αποστάσεις. Η έρευνα δείχνει ότι απαιτούνται ισχυροί μύες των ποδιών, μεγάλα φτερά και σχετικά μικρό μέγεθος σώματος για την απογείωση και την πτήση σε αρχαία πουλιά και δεινόσαυρους σαν πουλιά. Η έρευνά του υποδηλώνει ότι οι δεινόσαυροι που μοιάζουν με πουλιά Microraptor , Rahonavis και πέντε γένη πτηνών – Archeopteryx , Sapeornis , Jeholornis , Eoconfuciusornis και Confuciusornis – θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν (χωρίς να τρέχουν) από το έδαφος για να ξεκινήσουν την πτήση.

Ο δεινόσαυρος Yi qi που μοιάζει με ρόπαλο, που χρονολογείται από την Ιουρασική περίοδο της Κίνας, πιθανότατα θα γλιστρήσει, σύμφωνα με μια μελέτη του 2015 στο περιοδικό Nature.

Αυτή είναι η εντύπωση ενός καλλιτέχνη για τον Zhenyuanlong suni , έναν φτερωτό δεινόσαυρο που είναι στενός ξάδελφος του Velociraptor. Παρά το ότι έχει φτερά σαν πουλιά, πιθανότατα δεν θα μπορούσε να πετάξει, τουλάχιστον να μην χρησιμοποιεί τον ίδιο τύπο ισχυρής μυϊκής πτήσης με τα σύγχρονα πουλιά, λένε οι ερευνητές.(Πιστωτική εικόνα: Chuang Zhao)

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ;

Είναι για συζήτηση πόσο καλά έκαναν οι δεινόσαυροι πριν ο αστεροειδής συντρίψει στη Γη. Μερικές μελέτες δείχνουν ότι στα τέλη της Κρητιδικής, οι εξαφανίσεις δεινοσαύρων αυξάνονταν και η ποικιλομορφία μειώθηκε, ειδικά μεταξύ των φυτοφάγων δεινοσαύρων. Αλλά αυτές οι μελέτες βασίζονται σε ελλιπή ορυκτά δεδομένα και μοντέλα που μπορεί να μην λένε ολόκληρη την ιστορία.

Ακόμα κι αν η ποικιλομορφία των δεινοσαύρων έπεφτε, είναι πιθανό να μπορούσαν να αναπηδήσουν αν δεν είχε χτυπηθεί ο αστεροειδής, δήλωσε ο Brusatte στο Live Science. Οι δεινόσαυροι ζούσαν σε κάθε ήπειρο, συμπεριλαμβανομένης της Ανταρκτικής , και γέμισαν διαφορετικά σκαλοπάτια σε διάφορα οικοσυστήματα, από τον φυτοφάγο μέχρι το σαρκοφάγο. “Οι δεινόσαυροι είχαν βιώσει πολλές αυξήσεις και πτώσεις στην ποικιλομορφία κατά τη διάρκεια της εξελικτικής ιστορίας των 150 εκατομμυρίων ετών”, είπε. Αν δεν είχε συμβεί η μαζική εξαφάνιση, είναι πιθανό “Θα εξακολουθούσαν να ευδοκιμούν σήμερα περισσότερο από τα πουλιά.”

Μετά την σύγκρουση των αστεροειδών, ο μακροχρόνιος πόνος ακολούθησε χάος. Η σύγκρουση προκάλεσε μαζική καταστροφή, όπως ένα κύμα σοκ, παλμό θερμότητας, πυρκαγιές, τσουνάμι (συμπεριλαμβανομένου ενός τσουνάμι με άμεση απόσταση από μίλια ), ηφαιστειακές εκρήξεις, βροχή θανατηφόρου οξέος και σεισμούς. Σκόνη και βρωμιά που ο αστεροειδής ξεκίνησε αιωρείται στον αέρα. “Αυτή η βροχή από καυτή σκόνη αύξησε τις παγκόσμιες θερμοκρασίες για ώρες μετά την επίδραση και μαγείρεψε ζωντανά ζώα που ήταν πολύ μεγάλα για να βρουν καταφύγιο”, σύμφωνα με τον Κρουκ. “Μικρά ζώα που θα μπορούσαν να καταφύγουν υπόγεια, υποβρύχια, ή ίσως σε σπηλιές ή μεγάλους κορμούς δέντρων, μπορεί να κατάφεραν να επιβιώσουν από αυτήν την αρχική έκρηξη θερμότητας.”

Η σκόνη και τα σωματίδια παρέμειναν στον αέρα, μπλοκάροντας τον ήλιο για αρκετά χρόνια μετά και προκαλώντας έναν πυρηνικό χειμώνα που ψύχεται τον πλανήτη και οδήγησε στο θάνατο αμέτρητων φυτών και ζώων, ανέφεραν οι Brusatte και Kruk.

“Μικρότερα, παμφάγα χερσαία ζώα, όπως θηλαστικά, σαύρες, χελώνες ή πουλιά, μπορεί να ήταν σε θέση να επιβιώσουν ως οδοκαθαριστές που τρέφονταν με τα σφάγια νεκρών δεινοσαύρων, μύκητες, ρίζες και αποσυντιθέμενη φυτική ύλη, ενώ μικρότερα ζώα με χαμηλότερο μεταβολισμό ήταν καλύτερα για να περιμένουμε την καταστροφή », είπε ο Kruk. Επιπλέον, ο αστεροειδής κονιοποίησε επίσης πετρώματα πλούσια σε άνθρακα, τα οποία απελευθέρωσαν άνθρακα στην ατμόσφαιρα και οδήγησαν σε “υπερθέρμανση του πλανήτη για μερικές χιλιάδες χρόνια”, μετά το τέλος του πυρηνικού χειμώνα, είπε.

Οι επιστήμονες συνήθιζαν να αναρωτιούνται αν οι ηφαιστειακές εκρήξεις του Deccan παγιδεύουν σε αυτό που είναι τώρα η Ινδία έπαιξαν ρόλο στη μαζική εξαφάνιση. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες “δείχνουν ότι το Deccan πιθανότατα είχε πολύ μικρό αντίκτυπο”, δήλωσε ο Brusatte. Ήταν “πιθανότατα ένας αθώος παρευρισκόμενος” – ο αστεροειδής είναι αυτός που προκάλεσε την εξαφάνιση.

ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΙ;

Στο δημοφιλές franchise της ταινίας “Jurassic Park”, οι επιστήμονες βρίσκουν το DNA δεινοσαύρων που διατηρείται σε ένα αρχαίο κουνούπι που έχει παγιδευτεί σε κεχριμπάρι και στη συνέχεια γεμίζουν τα κενά του DNA με DNA βατράχου. Είναι μια διασκεδαστική πλοκή, αλλά η επιστήμη απέχει πολύ από τον ήχο. Για παράδειγμα, το κεχριμπάρι δεν διατηρεί καλά το DNA και οι βάτραχοι δεν σχετίζονται καθόλου με τους δεινόσαυρους. δεν είναι αρχαιοσαύροι και μια μελέτη του 2017 στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences διαπίστωσε ότι η εξέλιξη του βατράχου ξεκίνησε μετά την πρόσκρουση των αστεροειδών.

Για μυριάδες λόγους, προς το παρόν είναι αδύνατο να επαναφέρετε τους εξαφανισμένους δεινόσαυρους. Ενώ έχουν βρεθεί πρωτεΐνες και αιμοφόρα αγγεία δεινοσαύρων, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει αυστηρά το DNA από έναν εξαφανισμένο δεινόσαυρο. Το DNA αρχίζει να αποσυντίθεται τη στιγμή που ένας οργανισμός πεθαίνει, αλλά τμήματα αυτού μπορούν να διατηρηθούν υπό τις σωστές συνθήκες. Τούτου λεχθέντος, το παλαιότερο DNA που έχει καταγραφεί σε αλληλουχία ανήκει σε ένα μαμούθ περίπου 1 εκατομμυρίου ετών και οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Μερικοί επιστήμονες μελετούν πώς να αναστρέψουν τα πτηνά σε δεινόσαυρους, συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου ” dino-κοτόπουλου “, το οποίο θα είχε επιμηκυνμένη ουρά, δόντια, χέρια και δάχτυλα. Μία ομάδα έδωσε ακόμη και ρύγχους κοτόπουλου με δεινόσαυρους. Ωστόσο, ο «κοτόπουλος» δεν θα ήταν αντίγραφο ενός αρχαίου δεινόσαυρου, αλλά μάλλον ενός πουλιού που μοιάζει με δεινόσαυρος.

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Ιστορική ανακάλυψη στη Νότια Αφρική: Βρέθηκαν τάφοι που χρονολογούνται 100.000 χρόνια πριν από εκείνους του «Homo sapiens».

e-enimerosi

Τι είναι αυτό που μας κάνει ανθρώπους; Ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη γενετική έρευνα στα πρωτεύοντα θηλαστικά.

e-enimerosi

Το χρόνιο στρες μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο έντερο, τώρα οι επιστήμονες ξέρουν γιατί.

e-enimerosi

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies