Περιβάλλον

Ένα σκληρό σχέδιο για το κλίμα!

Η Επιτροπή της ΕΕ έχει καταλήξει σε ένα σκληρό σχέδιο για να σταματήσει πιο γρήγορα η κλιματική αλλαγή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε την Τετάρτη μια νέα νομοθεσία για να εκπληρώσει τη δέσμευσή της να μειώσει τις εκπομπές αερίων που προκαλούν υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 55% κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, συμπεριλαμβανομένου ενός αμφιλεγόμενου σχεδίου φορολόγησης ξένων εταιρειών για τη ρύπανση που προκαλούν.

Οι προτάσεις του εκτελεστικού κλάδου της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυμαίνονται από τη σταδιακή κατάργηση των βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων έως το 2035 έως τα νέα εθνικά όρια για τα αέρια από τα κτίρια θέρμανσης.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, κέντρο, και Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Frans Timmermans, αριστερά, μίλησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης ΜΜΕ στα κεντρικά γραφεία της ΕΕ στις Βρυξέλλες, Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκαλύπτει την Τετάρτη σαρώνει νέα νομοθεσία συμβάλει στην εκπλήρωση της δέσμευσής της για μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 55% κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, συμπεριλαμβανομένου ενός αμφιλεγόμενου σχεδίου φορολόγησης ξένων εταιρειών για τη ρύπανση που προκαλούν.  (Φωτογραφία AP / Valeria Mongelli)Θα περιλαμβάνουν ανανέωση του συστήματος εμπορίας εκπομπών του μπλοκ σύμφωνα με το οποίο οι εταιρείες πληρώνουν για διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπουν και εισάγουν φόρους για τα καύσιμα ναυτιλίας και αεροπορίας για πρώτη φορά.

Η νέα νομοθεσία θα περιλαμβάνει περίπου δώδεκα σημαντικές προτάσεις – οι περισσότερες από τις οποίες βασίζονται ήδη σε ισχύ νόμους για την επίτευξη του παλαιού στόχου της ΕΕ για μείωση των εκπομπών αερίου κατά 40% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 – και πρέπει να επικυρωθεί από τα 27 μέλη χώρες και νομοθέτες της ΕΕ.

Οι παγκόσμιοι ηγέτες συμφώνησαν πριν από έξι χρόνια στο Παρίσι να διατηρήσουν την αύξηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου (3,6 βαθμούς Φαρενάιτ), και ιδανικά όχι περισσότερο από 1,5 βαθμούς C (2,7 F) μέχρι τα τέλη του αιώνα. Οι επιστήμονες λένε ότι και οι δύο στόχοι θα χαθούν με μεγάλο περιθώριο, εκτός εάν ληφθούν δραστικά μέτρα για την έναρξη της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η αρχή είναι απλή: η εκπομπή CO2 πρέπει να έχει τιμή. μια τιμή CO2 που ενθαρρύνει τους καταναλωτές, τους παραγωγούς και τους καινοτόμους να επιλέξουν τις καθαρές τεχνολογίες, για να πάνε προς τα καθαρά και βιώσιμα προϊόντα », δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.

Η επιτροπή θέλει να εκμεταλλευτεί τη δημόσια διάθεση για αλλαγή που προκαλείται από την πανδημία COVID-19. Έχει ήδη διοχετεύσει περισσότερο από το ένα τρίτο ενός μαζικού πακέτου ανάκαμψης που στοχεύει στην αναζωογόνηση των ευρωπαϊκών οικονομιών που πλήττονται από τους περιορισμούς του ιού coronavirus σε στόχους με βάση το κλίμα.

Ο στόχος της νομοθεσίας «Fit for 55», λένε αξιωματούχοι της επιτροπής, είναι να απομακρύνουν την ήπειρο από τα ορυκτά καύσιμα και να φροντίζουν καλύτερα το περιβάλλον με τη χάραξη πολιτικής, αντί να αναγκαστούν σε απελπιστικά μέτρα σε κάποιο μελλοντικό κλιματολογικό σημείο, όταν είναι όλα αλλά πολύ αργά.

«Οι ατέρμονες και οι τυφώνες που έχουμε δει τις τελευταίες εβδομάδες είναι μόνο ένα πολύ μικρό παράθυρο για το πώς θα μπορούσε να είναι το μέλλον μας. Αλλά ενεργώντας τώρα, όταν εξακολουθούμε να έχουμε τις επιλογές πολιτικής, μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο », δήλωσε στους δημοσιογράφους ο von der Leyen.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Frans Timmermans είπε ότι, αν δεν ενεργήσει τώρα, «θα αποτύχαμε τα παιδιά και τα εγγόνια μας, τα οποία, κατά τη γνώμη μου, αν δεν το διορθώσουμε, θα πολεμούν πόλεμους για το νερό και τα τρόφιμα».

Λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες, οι προτάσεις θα υπόκεινται σε έντονες πιέσεις από βιομηχανικές και περιβαλλοντικές ομάδες καθώς περνούν από τη νομοθετική διαδικασία τουλάχιστον τον επόμενο χρόνο. Θα συναντηθούν επίσης με αντίσταση λόγω των πολύ διαφορετικών ενεργειακών μιγμάτων στα κράτη μέλη, από την Πολωνία που εξαρτάται από τον άνθρακα έως τη Γαλλία που εξαρτάται από τον πυρηνικό.

Μεταξύ των πιο αμφιλεγόμενων στοιχείων είναι ένα σχέδιο για έναν «Μηχανισμό προσαρμογής συνόρων άνθρακα». Θα επιβάλει δασμούς σε ξένες εταιρείες, και έτσι θα αυξήσει την τιμή ορισμένων αγαθών, ιδίως χάλυβα, αλουμίνιο, σκυρόδεμα και λιπάσματα.

Ο στόχος είναι να μειωθεί η πίεση στους Ευρωπαίους παραγωγούς που μειώνουν τις εκπομπές αλλά αγωνίζονται να ανταγωνιστούν τους εισαγωγείς που δεν έχουν τους ίδιους περιβαλλοντικούς περιορισμούς.

Το ερώτημα είναι πώς η ΕΕ – γνωστή για την ένθερμη υπεράσπισή της στο ανοιχτό εμπόριο – θα διασφαλίσει ότι ο φόρος άνθρακα θα συμμορφώνεται με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και δεν θα θεωρείται προστατευτικό μέτρο.

Μια άλλη ανησυχία είναι η ανάγκη να βοηθηθούν εκείνοι που ενδέχεται να πληγούν από την αύξηση των τιμών της ενέργειας, και η επιτροπή προτείνει τη δημιουργία ενός «ταμείου κοινωνικού κλίματος» αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει εκείνους που ενδέχεται να πληγούν περισσότερο.

“Αυτό το ταμείο θα στηρίξει το εισόδημα και θα υποστηρίξει επενδύσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και για τη μείωση λογαριασμών για ευάλωτα νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις”, δήλωσε ο von der Leyen.

Είναι πιθανό πολλοί να μην μπορούν να αγοράσουν αυτοκίνητα μηδενικών εκπομπών μετά το 2035. Σύμφωνα με το Fit για 55, είναι πιθανή μια δραστική επιτάχυνση των πωλήσεων αυτοκινήτων με μπαταρία, καθώς η ΕΕ στοχεύει σε 100% μείωση των εκπομπών αυτοκινήτων C02. Τα νέα μέτρα θα αρχίσουν να δαγκώνουν τα επόμενα χρόνια, με μείωση κατά 55% των μέσων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στόλου έως το 2030 σε σύγκριση με το 2021.

Ο David McHugh ανέφερε από τη Φρανκφούρτη της Γερμανίας. Οι Frank Jordans στο Βερολίνο συνέβαλαν σε αυτήν την έκθεση.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, κέντρο, μιλά σε συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία της ΕΕ στις Βρυξέλλες, Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκαλύπτει την Τετάρτη σαρώνει νέα νομοθεσία για να βοηθήσει στην εκπλήρωση της δέσμευσής της για μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 55% κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, συμπεριλαμβανομένου ενός αμφιλεγόμενου σχεδίου φορολόγησης ξένων εταιρειών για τη ρύπανση που προκαλούν.  (Φωτογραφία AP / Valeria Mongelli)

ΑΡΧΕΙΟ - Σε αυτήν την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2019, αρχείο φωτογραφιών, ατμός ανεβαίνει από έναν πυρηνικό σταθμό πίσω από έναν παλιό ανεμόμυλο στον ποταμό Scheldt στο Doel του Βελγίου.  Η Ευρωπαϊκή Ένωση την Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021 αποκαλύπτει μια νέα νομοθεσία για να εκπληρώσει τη δέσμευσή της να μειώσει τις εκπομπές αερίων που προκαλούν υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 55% κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, συμπεριλαμβανομένου ενός αμφιλεγόμενου σχεδίου φορολόγησης ξένων επιχειρήσεων για τη ρύπανση που προκαλούν .  (AP Photo / Virginia Mayo, Αρχείο)

ΑΡΧΕΙΟ - Σε αυτήν την Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2019, αρχείο φωτογραφίας, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο χρεώνεται στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Έσσεν για συντονισμό και μηχανοκίνητα σπορ στο Έσσεν της Γερμανίας.  Η Ευρωπαϊκή Ένωση την Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021 αποκαλύπτει μια νέα νομοθεσία για να εκπληρώσει τη δέσμευσή της να μειώσει τις εκπομπές αερίων που προκαλούν υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 55% κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, συμπεριλαμβανομένου ενός αμφιλεγόμενου σχεδίου φορολόγησης ξένων επιχειρήσεων για τη ρύπανση που προκαλούν .  (AP Photo / Martin Meissner, Αρχείο)

Σε αυτήν την Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2020, αρχείο φωτογραφιών, ο ήλιος ανατέλλει πίσω από μια ανεμογεννήτρια στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας.  Η Ευρωπαϊκή Ένωση την Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021 αποκαλύπτει μια νέα νομοθεσία για να εκπληρώσει τη δέσμευσή της να μειώσει τις εκπομπές αερίων που προκαλούν υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 55% κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, συμπεριλαμβανομένου ενός αμφιλεγόμενου σχεδίου φορολόγησης ξένων επιχειρήσεων για τη ρύπανση που προκαλούν .  (AP Photo / Michael Probst, Αρχείο)

ΑΡΧΕΙΟ - Σε αυτήν την Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019, αρχείο φωτογραφιών, τα αυτοκίνητα καθίστανται σε ακινησία κατά την πρωινή ώρα αιχμής σε μια κύρια αρτηρία στην Ευρωπαϊκή Συνοικία των Βρυξελλών.  Η Ευρωπαϊκή Ένωση την Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021 αποκαλύπτει μια νέα νομοθεσία για να εκπληρώσει τη δέσμευσή της να μειώσει τις εκπομπές αερίων που προκαλούν υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 55% κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, συμπεριλαμβανομένου ενός αμφιλεγόμενου σχεδίου φορολόγησης ξένων επιχειρήσεων για τη ρύπανση που προκαλούν .  (AP Photo / Virginia Mayo, Αρχείο)

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

ΣΟΣ για τους κοραλλιογενείς υφάλους.

e-enimerosi

Στην 6η θέση στην Ευρώπη με την μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση η Ελλάδα!

e-enimerosi

Ευρωκοινοβούλιο: Αλλάζουν τα πάντα στα κτίρια εντός ΕΕ.

e-enimerosi