Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Το δίκτυο τηλεσκοπίου Event Horizon καταφέρνει να συλλάβει μια ακτίνα υψηλής ενέργειας από έναν μακρινό γαλαξία.

Γεμίζει το άλμπουμ φωτογραφιών του τηλεσκοπικού δικτύου που ονομάζεται Event Horizon Telescope 5 (EHT). Το 2019, η συνεργασία EHT έκανε πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο: Ήταν η πρώτη που φωτογραφήθηκε μια μαύρη τρύπα. Τώρα αυτό το άλμπουμ φωτογραφιών μεγαλώνει. Οι ερευνητές παρουσιάζουν την καταγραφή τους για το κέντρο του ραδιο γαλαξία Centaurus A στο περιοδικό Nature Astronomy. Δείχνει λεπτομέρειες για το τζετ υψηλής ενέργειας που πυροβολεί η μαύρη τρύπα στο διάστημα εκεί.

Στο κέντρο του ραδιο γαλαξία Κένταυρος Α υπάρχει μια μαύρη τρύπα συμπεριλαμβανομένου ενός πίδακα

Η μαύρη τρύπα στην καρδιά του ραδιοφωνικού γαλαξία Centaurus A είναι 55 εκατομμύρια ηλιακές μάζες μεταξύ της πλέον διάσημης μαύρης τρύπας του M87 και της δικής μας υπερμεγέθης μαύρης τρύπας Sagittarius A * στο κέντρο του Γαλαξία μας. Το βραβείο Νόμπελ Φυσικής του 2020 απονεμήθηκε για την ανακάλυψή του . Ωστόσο, ο Τοξότης Α * έχει συγκριτικά χαμηλά τέσσερα εκατομμύρια ηλιακές μάζες. Είναι αρκετά ήσυχο γύρω του.

Ο Κενταύρος Α, ωστόσο, είναι ενεργός. Ή για να το θέσω με άλλο τρόπο: υπάρχουν πολλά που συμβαίνουν στο περιβάλλον του. Προσελκύει τεράστιες ποσότητες αερίου και σκόνης, οι περισσότερες από τις οποίες τελικά θα βυθιστούν στη μαύρη τρύπα. Ωστόσο, ορισμένα πράγματα δεν είναι. Αυτό το υλικό πετάγεται έξω από την άμεση γειτνίαση με τη μαύρη τρύπα στο διάστημα. Σχηματίζει τεράστια πίδακες υψηλής ενέργειας. Ωστόσο, οι ακριβείς μηχανισμοί με τους οποίους σχηματίζονται αυτά τα τζετ δεν είναι ακόμη γνωστοί.

Το εικονικό γιγαντιαίο τηλεσκόπιο Event Horizon Telescope παρέχει πληροφορίες για το Centaurus A.

Η ηχογράφηση που παρουσιάζει η ομάδα του Μάικλ Τζάνσεν από το Ινστιτούτο Ραδιοαστρονομίας Max Planck στη Βόννη δείχνει τώρα λεπτομέρειες αυτού του τζετ για πρώτη φορά σε εξαιρετικά υψηλή ανάλυση με τάξη λιγότερο από μια ημέρα φωτός. Μια ημέρα φωτός είναι μια προδιαγραφή μήκους και περιγράφει την απόσταση που ταξιδεύει το φως σε κενό εντός μιας ημέρας. Για παράδειγμα, το διαστημικό σκάφος Voyager 1 της NASA το έφερε τώρα σε απόσταση από τη Γη σχεδόν μιας ημέρας φωτός κατά τη διάρκεια του ασύγκριτα πιο αργού, δεκαετούς ταξιδιού του. Αυτό ακούγεται σαν μεγάλη απόσταση, και είναι – μέχρι να συνειδητοποιήσετε ότι ο Centaurus A απέχει περίπου δώδεκα εκατομμύρια έτη φωτός και οι ερευνητές έχουν επιτύχει έναν παράγοντα μεγέθυνσης ενός δισεκατομμυρίου.

Δείτε μέσα
Εσωτερική εμφάνιση | Η υψηλότερη ανάλυση του jet Centaurus-A μέχρι στιγμής. Μέση: Η νέα εικόνα που δημιουργήθηκε από το EHT με ζουμ 16x σε σύγκριση με την εικόνα TANAMI. Δεξιά: το τζετ M87 ως σύγκριση.

Τέτοιες παρατηρήσεις σε τόσο υψηλή ανάλυση είναι δυνατές μόνο εάν οι αστρονόμοι χρησιμοποιούν την τεχνική της Ινδομετρίας Πολύ Μακράς Βάσης (VLBI). Τα τηλεσκόπια σε όλο τον κόσμο συνδέονται μεταξύ τους, έτσι ώστε τελικά ένα είδος εικονικού ραδιοτηλεσκοπίου τόσο μεγάλο όσο η γη δημιουργείται. Η εικόνα της μαύρης τρύπας στο κέντρο του M87 δημιουργήθηκε επίσης με αυτόν τον τρόπο. Στην παρούσα υπόθεση, ο Μάικλ Τζάνσεν και οι συνεργάτες του έβγαλαν μια φωτογραφία σε μήκος κύματος 1,3 χιλιοστά, οπότε η προκύπτουσα εικόνα είναι μονόχρωμη.

Η μαύρη τρύπα στο Centaurus A πυροβολεί ένα τεράστιο τζετ στο διάστημα

Ο πίδακας που μπορεί να φανεί πάνω του δείχνει μια ετερογενή δομή. Δεν είναι μια ομαλή, τεράστια δέσμη σωματιδίων που εισχωρεί στον γαλαξία. Αντ ‘αυτού, είναι ελαφρύτερο γύρω από τις άκρες παρά στο κέντρο. Δεδομένου ότι οι ερευνητές δεν καταλαβαίνουν ακόμη πώς σχηματίζονται πίδακες κοντά στις μαύρες τρύπες, κάνουν με διάφορα μοντέλα σχηματισμού πίδακες. Οι γνώσεις που διατίθενται τώρα μπορούν να εξαλείψουν μοντέλα που δεν μπορούν να περιγράψουν αυτά τα ελαφρύτερα άκρα και πιο σκούρα τώρα κέντρα.

Επιπλέον, το αεριωθούμενο αεροπλάνο από το κέντρο του Κενταύρου Α βοηθά στην παροχή μιας περαιτέρω γνώσης, καθώς φαίνεται ότι συμπεριφέρεται κατ ‘αρχήν παρόμοιο με τα αεροπλάνα άλλων μαύρων οπών. Οι μαύρες τρύπες διατίθενται σε όλα τα δυνατά μεγέθη, από αστρικές μαύρες τρύπες με λίγες ηλιακές μάζες έως τις πραγματικές διαστάσεις τεράτων μάζας των 6,5 δισεκατομμυρίων ηλιακών μαζών στο κέντρο του M87. Ωστόσο, από φυσική άποψη, είναι αρκετά απλά αντικείμενα που πρέπει να συμπεριφέρονται παρόμοια – ανεξάρτητα από το αν είναι μαζικά τέρατα, μεσαίας τάξης ή μικροσκοπικά. Η μαύρη τρύπα στο Centaurus A με 55 εκατομμύρια ηλιακές μάζες και το μέγεθος του jet υψηλής ενέργειας επιβεβαιώνει αυτή την υπόθεση ξανά.

Όχι ένα στιγμιότυπο: Η συνεργασία EHT στοχεύει επίσης τη μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία μας

Το ερώτημα παραμένει: εάν οι ερευνητές κατόρθωσαν να τραβήξουν μια φωτογραφία του αεριωθούμενου αεροπλάνου τόσο καλά, γιατί δεν πήραν μια φωτογραφία τη σκιά της μαύρης τρύπας; Δυστυχώς, το μήκος κύματος που χρησιμοποιείται για αυτό δεν είναι κατάλληλο. Εξαρτάται από το μέγεθος της μαύρης τρύπας καθώς και από το περιβάλλον της, το μήκος κύματος ή τη συχνότητα που πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να ρίξετε μια ματιά στο κέντρο. Προκειμένου να διεισδύσουν στον ορίζοντα γεγονότων της μαύρης τρύπας του Κενταύρου Α, οι ερευνητές θα έπρεπε να κάνουν παρατηρήσεις στην περιοχή terahertz. Αυτό θα ήταν δυνατό μόνο με την τοποθέτηση κατάλληλων τηλεσκοπίων πάνω από την ενοχλητική γήινη ατμόσφαιρα, η οποία θα ήταν μια ακόμη πιο περίπλοκη επιχείρηση από τη σύνδεση οκτώ τηλεσκοπίων παγκοσμίως ταυτόχρονα για να σχηματίσει ένα τεράστιο εικονικό τηλεσκόπιο.

Οι εκστρατείες παρατήρησης της συνεργασίας EHT πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 2017. Οι παρατηρήσεις των κέντρων M87 και Centaurus A προέρχονται επίσης από αυτό το έτος. Φυσικά, η μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία μας Ο Τοξότης Α* ήταν επίσης στην κορυφή της λίστας. Έκτοτε, έχουν πραγματοποιηθεί περαιτέρω εκστρατείες και η αξιολόγηση δεδομένων είναι εξαιρετικά περίπλοκη. Μπορεί να χρειαστεί λίγη ώρα, αλλά θα ακολουθήσουν περισσότερες ηχογραφήσεις για το άλμπουμ φωτογραφιών.

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagram, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Ταξιδεύοντας στην εκπαίδευση του μέλλοντος.

e-enimerosi

Ζωντανά η έκλειψη Ηλίου.

e-enimerosi

Η έκλειψη ηλίου της 8ης Απριλίου θα φέρει περίεργες εικόνες, ήχους και συναισθήματα.

e-enimerosi