Άμυνα

Επίδειξη Δ.Ε.Π: μια πιο προσεκτική προσέγγιση

Η πρώτη επίδειξη επιχειρησιακών δυνατοτήτων της ΔΕΠ, έλαβε χώρα την Τρίτη 29 Ιουνίου και αποτέλεσε την απόδειξη της ορθότητας της δημιουργίας της, της ενότητας σκέψεως και δράσεως του προσωπικού της, καθώς και την υπόσχεση ότι από τη ΔΕΠ έχουμε πολλά να δούμε ακόμη.

Τα αντικείμενα που παρουσιάστηκαν ήταν τα κάτωθι (αντιγράφουμε από τη σελίδα του ΓΕΕΘΑ):

 • Διείσδυση από αέρα με άλματα στατικού ιμάντα και Ελεύθερης πτώσης, στην ξηρά και στη θάλασσα.
 • Διείσδυση βατραχανθρώπων με χρήση συσκευών κλειστού κυκλώματος.
 • Τερματική καθοδήγηση πυρών Α/Φ F-16 και Ε/Π APACHE, από προσωπικό JTAC, με χρήση καταδείκτη LASER.
 • Αεροκίνηση και διείσδυση με μέθοδο FAST ROPE.
 • Αεροκίνηση και αποβίβαση οχημάτων μάχης FLYER και μηχανών ΤΤ, από Ε/Π CH 47 D.
 • Ανεφοδιασμός από αέρα με ρίψη εφοδίων με τη μέθοδο CDS από Α/Φ C-130.
 • Θαλάσσια διείσδυση με χρήση αερόστρωμνου τύπου ZUBR του ΠΝ και αποβίβαση προσωπικού με χρήση Λέμβων – Jet ski.
 • Μη συναινετική νηοψία (Maritime Interdiction Operation), με χρήση σκαφών Ειδικών Επιχειρήσεων MK – V και μέθοδο FAST ROPE από Ε/Π AEGEAN HAWK.
 • Διακομιδή τραυματία, με χρήση Ε/Π NH-90 διαμόρφωσης MEDEVAC.
 • Μεταφορά ακινητοποιημένου οχήματος HUMΜER από Ε/Π CH-47D ως εξωτερικό φορτίο.
 • Διείσδυση τμήματος με τη μέθοδο HELO CASTING και αποχώρησή του με την ίδια τεχνική.
 • Απαγκίστρωση προσωπικού από τη θάλασσα με τη μέθοδο SPIES, με Ε/Π CH-47D.
 • Ανακατάληψη Α/Δ με χρήση οχημάτων μάχης HUMMER – VBL.
 • Ανακατάληψη βραχονησίδας από προσωπικό Μοιρών Αμφιβίων Καταδρομών.
Η ελεύθερη πτώση αποτελεί έναν από τους τρόπους διείσδυσης – προσέγγισης των Ειδικών Τμημάτων στην περιοχή του Στόχου. Προ καιρού είχε δει το φως της δημοσιότητας είδηση που ανέφερε πως προχωρεί η εγκατάσταση αεροσήραγγας (windtunnel) για εκπαίδευση των αλεξιπτωτιστών. Είθε η υλοποίησή της να είναι ταχεία.

Συμμετείχε προσωπικό από το σύνολο των Μονάδων της ΔΕΠ δηλαδή Μονάδες Αλεξιπτωτιστών, Πεζοναυτών, Αμφιβίων Καταδρομών, το Τμήμα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων, η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης, η Μοίρα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων, το 865 Τάγμα Εναερίου Εφοδιασμού καθώς και μέσα και από τους τρείς Κλάδους των ΕΔ, ήτοι 2 Α/Φ F-16, 2 ΕΕ/Π AH – 64, 2 Ε/Π UH-1H, 1 Ε/Π NH-90, 3 Ε/Π CH 47 D, 1 Ε/Π AEGEAN HAWK, 1 ΠΤΜ (ZUBR), 2 Σκάφη Ειδικών Επιχειρήσεων MK-V, αριθμό ελαστικών λέμβων, Jet Ski, Οχήματα Μάχης τύπου HUMMER – VBL και μηχανές ΤΤ.

Με μια γρήγορη  μελέτη των επιχειρησιακών αντικειμένων που παρουσιάστηκαν καθώς και των μέσων τα οποία χρησιμοποιήθηκαν, αυτό που μπορούμε να πούμε ότι το ΓΕΕΘΑ με τη συγκεκριμένη επίδειξη παρουσίασε τα αντικείμενα επί των οποίων τόσα χρόνια εκπαιδεύονταν οι μονάδες που πλέον απαρτίζουν τη ΔΕΠ και αποτελούν μόνο την απαρχή των νέων Αποστολών που αυτή θα κληθεί να αναλάβει.

Με απέραντη αγάπη προς τη νέα Διοίκηση, θα θέλαμε να παρουσιάσουμε κάποιες παρατηρήσεις και προτάσεις οι οποίες ίσως θα μπορούσαν να υιοθετηθούν από την Ηγεσία.

 • Όλα τα αντικείμενα που παρουσιάστηκαν ήταν επιθετικής φύσεως γεγονός που μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Οι Δυνάμεις Ειδικού Πολέμου, είναι εξ’ ορισμού δυνάμεις επιθετικές και μόνο έτσι πρέπει να χρησιμοποιούνται. Άρα λοιπόν, υποθέτουμε πως από το φάκελο Αποστολών των Μονάδων θα αφαιρεθούν όλες οι αμυντικού τύπου αποστολές. Αυτό είναι θεμελιώδες, και θα πρέπει κάποια στιγμή να υλοποιηθεί. Οποιαδήποτε σκέψη για αμυντικογενή χρησιμοποίηση τέτοιων δυνάμεων θα πρέπει να κατακεραυνώνεται. Αυτός άλλωστε είναι κι ένας από τις βασικότερες αιτίες δημιουργίας της ΔΕΠ.
Η συγκεκριμένη φωτογραφία θυμίζει αντίστοιχες του Discovery Channel με τα λιοντάρια να κυνηγούν το θήραμα και απεικονίζει ακριβώς αυτό που προαναφέρθηκε. Αποστολές επιθετικής φύσεως.
Ωστόσο, θα πρέπει να συνταχθεί μελέτη σχετικά με τον οπλισμό των MARK με τηλεχειριζόμενους πύργους οπλισμού.
 • Τα μέσα κατάδειξης στόχων επ’ ωφελείας της Πολεμικής Αεροπορίας και της Αεροπορίας Στρατού, θα πρέπει να ανανεωθούν και να πληθύνουν. Εδώ θα σημειώσουμε πως θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να βλέπαμε στην επίδειξη και καθοδήγηση κατευθυνομένων βλημάτων πυροβολικού από στελέχη της ΔΕΠ. Επίσης, θα χαιρόμασταν να βλέπαμε και πυρά από Kiowa. Ειδικά στο θαλασσοχερσαίο (όρο που πρώτος χρησιμοποίησε ο καθηγητής κ. Κώστας Γρίβας) του Αιγαίου και ίσως αργότερα του Ιονίου, αλλά και της Κύπρου, οι JTACs θα διαδραματίσουν πολύ σημαντικό ρόλο και στο κομμάτι της μετάδοσης της τακτικής εικόνας, αλλά και στοχοποίησης. Δηλαδή η ΔΕΠ, θα μπορεί με τα κατάλληλα μέσα να αποτελέσει τα μάτια των τριών κλάδων. Αυτό ακριβώς θα μπορέσει να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα χτιστεί ίσως η είσοδος της Πατρίδας μας στα δόγματα A2/AD. Το παράδοξο είναι πως στη DEFEA δεν παρουσιάστηκε ελληνικής κατασκευής καταδείκτης laser.
 • Κατά την αεροκίνηση και διείσδυση με μέθοδο FAST ROPE, θα θέλαμε να δούμε ασφάλιση του σημείου από ζεύγη μαχητών τα οποία αφέθηκαν από μικρότερα και πιο ευέλικτα ΕΠ.
(Πηγή: ΣΔΒ @ 2021)
Poster που απεικονίζει τα ιπτάμενα μέσα του 160 SOAR. Τα μικρά MH-6 είναι βασικό asset.
 • Στο σενάριο ανακατάληψης / κατάληψης ΑΔ είναι απαραίτητο να ενταχθούν  οχήματα που να φέρουν όπλα καμπύλης τροχιάς. Να θυμίσουμε ότι οι Μονάδες της ΔΕΠ διαθέτουν όλμους των 60 χιλ τύπου commando, αλλά και πολυβομβιδοβόλα GMG. Θα ήταν καλό, τέτοιου είδους οπλικά συστήματα να τα βλέπαμε επί ελαφρών οχημάτων που θα εξέρχονταν από τα Chinook. Γιατί όχι να βλέπαμε και πυροβόλα M-114 επί Hummer, να μεταφέρονται εξωτερικά από ΕΠ. Γενικά, παρατηρείται μια εμμονή των τμημάτων της ΔΕΠ στη χρήση του πολυβόλου των 0,50’ ως το βαρύτερο οπλικό σύστημα το οποίο φέρουν τα μέσα. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αλλάξει, καθότι μετά την κατάληψη ενός ΑΔ θα πρέπει να αναμένεται αντεπίθεση των εχθρικών δυνάμεων.

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagram, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

F-35: Ολοκλήρωση δοκιμών Joint Simulation Environment προς πλήρη παραγωγή.

e-enimerosi

Καθελκύστηκε η Ελληνική Φρεγάτα FDI HN ΚΙΜΟΝ (F106). Βίντεο.

e-enimerosi

«Blue Flag»: Έτοιμες οι ελληνικές «οχιές» για την κορυφαία ισραηλινή άσκηση.

e-enimerosi

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies