Το λιονταράκι που βαφτίστηκε «Σπάρτη» από τους επιστήμονες, εντοπίστηκε κουλουριασμένο -γι’αυτό και εξήχθη το συμπέρασμα πως κοιμόταν- κάτω από το μονίμως παγωμένο υπέδαφος. Και παρότι πέθανε πριν από 28.000 χρόνια, το δέρμα, τα δόντια, τα νύχια, τα όργανα είναι μουμιοποιημένα και άθικτα, σε σημείο «τα νύχια του να αποτελούν κίνδυνο για τους επιστήμονες που το μελετούν» αναφέρει χαρακτηριστικά το CNN.
Η Σπάρτη ανακαλύφθηκε σε απόσταση 15 μέτρων από ένα άλλο λιοντάρι, τον Μπόρις.
![]() |
Η παλαιοντολόγος δρ. Βικτόρια Χέριτατζ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου εξετάζει το 28.000 χρόνων λιονταράκι – Πηγή φωτογραφίας: Love Dalén |
Αρχικά, η πρώτη εικασία των επιστημόνων ήταν πως τα δύο λιονταράκια ήταν αδέρφια. Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στην επιθεώρηση MDPI, τα δύο αιλουροειδή έζησαν με διαφορά 15.000 χρόνων.
Σύμφωνα με τη μέθοδο χρoνολόγησης άνθρακα, ο Μπόρις είναι 43.448 χρόνων!
![]() |
Η έρευνα έδειξε πως η Σπάρτη ήταν θηλυκό λιοντάρι και 15.000 χρόνια νεότερη από τον Μπόρις που βρέθηκε 15 μέτρα μακριά της – Πηγή φωτογραφίας: Love Dalén |
«Είναι καταπληκτικό. Ξέρεις πως ίσως βρεις κάτι, όμως αυτό έμοιαζε σαν να πέθανε προχθές» αναφέρει ο Λοβ Νταλέν, καθηγητής εξελικτικής γενετικής στο Κέντρο Παλαιογενετικής της Στοκχόλμης.
Τα εξωπραγματικά καλά συντηρημένα αυτά ευρήματα θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να μελετήσουν το DNA τους, δίνοντας περαιτέρω απαντήσεις για τα χαρακτηριστικά και τη ζωή τού εξαφανισμένου είδους των λιονταριών των σπηλαίων.
Δείτε τη σχετική δημοσίευση εδώ.
Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebook, twitter, instagram, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.
πηγή: με πληροφορίες από CNN/Euronews