Ιστορία Πολιτισμός

Ανέστης Βλάχος: Το ατύχημα στο μάτι, η κουμπαριά με τον Νίκο Ξανθόπουλο και η αδελφική φιλία με Λαμπέτη και Χορν

Ανέστης Βλάχος: Χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως ο «κακός» του ελληνικού κινηματογράφου καθώς οι ρόλοι που ενσάρκωνε και το αστείρευτο ταλέντο έκαναν τον θεατή να πιστέψει ότι και στην προσωπική του ζωή είναι ο ίδιος χαρακτήρας.

Όταν, όμως, κάποιος συναντούσε τον Ανέστη Βλάχο από κοντά, δεν χρειαζόταν πολλή ώρα για να διαπιστώσει ότι ο αγαπημένος ηθοποιός είχε καρδιά μικρού παιδιού.

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα Τρίτη (24/8) σε ηλικία 87 ετών. Νοσηλευόταν από τις 27 Ιουλίου στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Την είδηση έκανε γνωστή ο γιος του ηθοποιού.

Οι σταθμοί της ζωής του και η αγάπη του για τις ταινίες

Ο Ανέστης Βλάχος γεννήθηκε στην Προσοτσάνη Δράμας στις 7 Φεβρουαρίου 1934 από πολύ φτωχούς γονείς, οι οποίοι ήταν γεωργοί στο επάγγελμα. Ο παππούς του, Φίλιππος, ήταν Μακεδονομάχος (σύνδεσμος του Παύλου Μελά) και ο πατέρας του, Ηρακλής, σκοτώθηκε στο Αλβανικό μέτωπο το 1940. Ο Ανέστης τελείωσε τις πρώτες τάξεις του δημοτικού στο ορφανοτροφείο Δράμας και το 1946 ήρθε στην Αθήνα μαζί με τη μητέρα του. Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα (Καλλιθέα) το 1946. Σπούδασε στη σχολή Σταυράκου και παράλληλα δούλευε στην οικοδομή, όπου έχασε το μάτι του, όταν τραυματίστηκε σοβαρά από μια πρόκα. Η Έλλη Λαμπέτη και ο Δημήτρης Χορν, που τότε ήταν ζευγάρι, τον φρόντισαν σαν αδέρφια.

Τελευταία του θεατρική παράσταση ήταν στο θέατρο Ορφέας με το έργο «Οίκος ευγηρίας», με συμπρωταγωνιστές τους Νίκο Βανδώρο, Μαρία Ιωαννίδου, Τρύφωνα Καρατζά, Καίτη Φίνου, Τιτίκα Σαριγκούλη, Σπύρο Μπιμπίλα και πολλούς άλλους.

«Τόσα χρόνια δεν έκανα θέατρο, γιατί δούλευα στον κινηματογράφο,, τον οποίο αγαπούσα πολύ. Έκανα πάνω από 180 ταινίες, με απορρόφησε το σινεμά. Έχω τιμητική σύνταξη χάρη στα βραβεία που έχω κερδίσει. Τώρα λοιπόν στα γεράματα μου έκαναν πρόταση να παίξω σε αυτό το έργο, το οποίο έχει να κάνει με μια κοινωνία απόστρατων ηθοποιών. Η ιστορία μας διαδραματίζεται μέσα σε ένα νοσοκομείο, όπου άνθρωποι που βρίσκονται στη “δύση” τους ανοίγουν την καρδιά τους, λένε τα προβλήματά τους. Ευχαριστήθηκα πολύ με αυτή τη συνεργασία, γιατί τους ήξερα ως ηθοποιούς, όμως δεν είχα συνεργαστεί μαζί τους. Θα δείτε μια παράσταση ανθρώπινη και θα καταλάβετε ότι και οι ηλικιωμένοι έχουν ψυχή», είχε δηλώσει στην τελευταία του συνέντευξη στην Espresso.

Η κουμπαριά με τον Νίκο Ξανθόπουλο και το περιστατικό στην πλατεία Βικτωρίας

Οι δυο άντρες επισφράγισαν την φιλία τους με κουμπαριά. Ο Νίκος Ξανθόπουλος πάντρεψε τον Ανέστη Βλάχο και βάφτισε τον γιο του Ηρακλή. Ο Ανέστης Βλάχος πάντα είχε ένα νοσταλγικό βλέμμα, όταν αναφερόταν στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο και ειδικά στον κουμπάρο του, Νίκο Ξανθόπουλο. «Κάποτε πίναμε τον καφέ μας με τον Νίκο εδώ στην πλατεία Βικτωρίας. Κάποια στιγμή περνάνε δύο γυναίκες, οι οποίες αρχίζουν τραγικά να πιάνουν τα μαλλιά τους και να του λένε “Νίκο, πώς κάθεσαι δίπλα του”. Οπότε γυρίζει ο Νίκος και τους λέει “Τι λέτε, κυρίες μου, ο Ανέστης είναι το κουμπαράκι μου, το φιλαράκι μου, τον αγαπώ” κι εκείνες του φώναζαν “φύγε, φύγε θα σε σκοτώσει”. Αυτό είναι αληθινό! Χτυπιόντουσαν! Επειδή καθόμουν δίπλα του θεωρούσαν πως θα του κάνω κακό. Ενώ με τον Νίκο είμαστε κουμπάροι, με έχει στεφανώσει και είμαστε φίλοι χρόνια», είχε πει στην ίδια συνέντευξη ο Ανέστης Βλάχος.

ο Νίκος Ξανθόπουλος ήταν πολύ συγκινημένος με την απώλειά του, γράφοντας στον λογαριασμό του στο Facebook: «Εγώ δεν είχα αδερφό, εσύ ήσουν ο αδερφός μου… Καλό σου ταξίδι ΑΝΕΣΤΗ. Σε λίγο έρχομαι κι εγώ…»

Η σχέση ζωής με Λαμπέτη και Χορν

Ο Ανέστης Βλάχος μιλούσε και για άλλη μια μεγάλη φιλία, σχεδόν αδερφική. Το θρυλικό ζευγάρι του ελληνικού σινεμά, η Ελλη Λαμπέτη και ο Δημήτρης Χορν, ήταν εκείνοι που του στάθηκαν μετά το ατύχημα που είχε, με αποτέλεσμα να χάσει το μάτι του. Αν και σπάνια μιλούσε για εκείνη την περιπέτειά του, θυμόταν: «Μετά το “Κορίτσι με τα μαύρα”, όταν χτύπησα κι είχα προβλήματα, η Λαμπέτη και ο Χορν μου στάθηκαν σαν αδέρφια. Δεν θα το ξεχάσω μέχρι να πεθάνω, γιατί λίγοι άνθρωποι έχουν τέτοια ψυχή. Οταν βλέπω ταινίες τους συγκινούμαι πολύ και κλαίω», έλεγε ο Ανέστης Βλάχος.

Τα βραβεία του ήταν πολλά και σημαντικά

  • Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης – Τιμητική διάκριση για την προσφορά του στον Ελληνικό Κινηματογράφο.
  • Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης – Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία του Θέου Δήμου «Κιέριον».
  • Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονικής – Τιμητική Διάκριση για την ερμηνεία του στην ταινια του Πάνου Γλυκοφρύδη «Λάμψη στα μάτια».
  • Διεθνές Φεστιβάλ Τυνησίας – Τιμητική Διάκριση για την ερμηνεία του στην ταινία του Κώστα Μανουσάκη «Ο Φόβος».
  • Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου – Χρυσή Άρκτος για την ερμηνεία του στην ταινία του Κώστα Μανουσάκη «Ο Φόβος».

Ο Ανέστης Βλάχος ήταν έντονα πολιτικοποιημένος. Ασχολήθηκε και με την πολιτική, ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Υπήρξε αντιδήμαρχος Αθηναίων για δυο τετραετίες. Η κηδεία του Ανέστη Βλάχο θα γίνει στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών την Παρασκευή στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagram, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Τζόνσον: Αν επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα το Βρετανικό Μουσείο θα απογυμνωθεί.

e-enimerosi

Η μάχη του Λεβιδίου.

Δημήτρης Λίτσας

Έλληνας αρχαιολόγος του Κέιμπριτζ έχει σώσει 1.700 αρχαιότητες σε 18 χρόνια.

e-enimerosi