Κοινωνία Κόσμος

Επιθέση αυτοκτονίας στην Καμπούλ.

Αξιωματούχος των Ταλιμπάν λέει ότι μεταξύ των νεκρών, υπάρχουν παιδιά, και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν από εκρήξεις στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο ισχυρές εκρήξεις έξω από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, εν μέσω μιας τεράστιας και χαοτικής προσπάθειας εκκένωσης από το Αφγανιστάν.

Μια «σύνθετη επίθεση» την Πέμπτη στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν προκάλεσε πλήθος αμερικανικών και αμάχων, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Πληγωμένες γυναίκες φτάνουν στο νοσοκομείο για θεραπεία μετά από δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ [Wakil Kohsar/AFP]
Αξιωματούχος των Ταλιμπάν και Ρώσοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις εκρήξεις. Ο αξιωματούχος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι μεταξύ των νεκρών υπάρχουν παιδιά και ότι αρκετοί άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις εκρήξεις.

Το κεντρικό νοσοκομείο έκτακτης ανάγκης της πόλης ανέφερε στο Twitter ότι τουλάχιστον 60 τραυματίες μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις τους μέχρι στιγμής.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι είπε ότι η μία έκρηξη σημειώθηκε κοντά στην πύλη του Αββαίου του αεροδρομίου και η άλλη κοντά στο κοντινό ξενοδοχείο Baron. Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον μία από τις εκρήξεις φαίνεται να ήταν από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας.

Σύμφωνα με τους New York Times περισσότεροι από 40 άνθρωποι νεκροί και σχεδόν 120 τραυματίες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η έκρηξη στην Πύλη του Αβαείου ήταν αποτέλεσμα μιας πολύπλοκης επίθεσης που είχε ως αποτέλεσμα έναν αριθμό αμερικανικών και αμάχων θανάτων», ανέφερε ο Κίρμπι στο Twitter. «Μπορούμε επίσης να επιβεβαιώσουμε τουλάχιστον μία ακόμη έκρηξη στο ή κοντά στο ξενοδοχείο Baron, σε μικρή απόσταση από την Πύλη του Αββαίου».

Ιατρικό και νοσοκομειακό προσωπικό φέρνει έναν τραυματία σε φορείο για θεραπεία στην Καμπούλ [Wakil Kohsar/AFP]

Πηγές είπαν στο Al Jazeera ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι περίμεναν έξω από την Πύλη του Αβαείου νωρίτερα την ίδια μέρα. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν αφού Αμερικανοί αξιωματούχοι και σύμμαχοι είχαν προειδοποιήσει τον κόσμο να μην έρθει στην περιοχή γύρω από το Hamid Karzai International λόγω της απειλής επίθεσης.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ακράδαντα ότι η θυγατρική του Αφγανιστάν του ISIL (ISIS), γνωστή ως επαρχία Khorasan του Ισλαμικού Κράτους, ISKP (ISIS-K), ήταν πίσω από την επίθεση, δήλωσε πηγή εξοικειωμένη με τις ενημερώσεις του Κογκρέσου για το Αφγανιστάν.

Μια δεύτερη πηγή της αμερικανικής κυβέρνησης εξοικειωμένη με τις υπηρεσίες πληροφοριών είπε ότι ενώ η αμερικανική κυβέρνηση εξακολουθεί να ερευνά, η επίθεση στο αεροδρόμιο έχει «όλα τα χαρακτηριστικά» μιας επίθεσης ISKP.

Το ISKP αντιτίθεται στις ΗΠΑ και τους Ταλιμπάν.

Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δύο βομβιστές αυτοκτονίας και ένοπλοι είχαν στόχο πλήθη που μαζεύονταν κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Υπήρχαν χαοτικές σκηνές έξω από το Νοσοκομείο Επειγόντων Περιστατικών καθώς δεκάδες αυτοκίνητα και ασθενοφόρα έφεραν τραυματίες, συμπεριλαμβανομένων ηλικιωμένων και παιδιών.

Τα μέλη της οικογένειας που αναζητούσαν πληροφορίες για τους συγγενείς τους που φέρεται να τραυματίστηκαν στις εκρήξεις περίμεναν με αγωνία έξω από το νοσοκομείο.

Το Επείγον Νοσοκομείο ανέφερε στο Twitter ότι τουλάχιστον 60 τραυματίες έχουν μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις τους μέχρι τώρα [Wakil Kohsar/AFP]

Οι συνομιλίες με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς λεωφορεία με Γάλλους πολίτες και άτομα που η Γαλλία θέλει να προστατεύσει βρίσκονται στην είσοδο του αεροδρομίου της Καμπούλ, δήλωσε την Πέμπτη ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κατά την επίσκεψή του στην Ιρλανδία.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Micheal Martin, ο Macron είπε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η Γαλλία θα είναι επιτυχής στην εκκένωση ανθρώπων από τη χώρα.

Η έκρηξη σηματοδοτεί την πρώτη παρόμοια επίθεση στη χώρα από τότε που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο της Καμπούλ πριν από 10 ημέρες και πριν η ομάδα ανακοινώσει πλήρως τη νέα της κυβέρνηση.

Θα αφεθούν τώρα να τείνουν σε τυχόν θύματα με όποιον πόρο διαθέτουν αυτήν τη στιγμή, καθώς μεγάλο μέρος των αφγανικών δυνάμεων Εθνικής Ασφάλειας έμεινε χωρίς δουλειά ή άμεσες εντολές από τότε που ο πρόεδρος Ασράφ Γκανί έφυγε από τη χώρα στις 15 Αυγούστου.

Εκδόθηκαν προειδοποιήσεις

Αρκετές χώρες προέτρεψαν τους πολίτες να αποφύγουν το αεροδρόμιο νωρίτερα την ίδια μέρα, με μία να λέει ότι υπάρχει κίνδυνος βομβαρδισμού. Αλλά λίγες μέρες – ή ακόμη και ώρες για ορισμένα κράτη – πριν τελειώσει η προσπάθεια εκκένωσης, λίγοι φάνηκαν να άκουσαν το κάλεσμα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, προέκυψαν προειδοποιήσεις από τις δυτικές πρωτεύουσες για μια απειλή από την θυγατρική της οργάνωσης ISIL στο Αφγανιστάν, η οποία πιθανότατα έχει αυξήσει τις τάξεις της με την απελευθέρωση των φυλακισμένων από τους Ταλιμπάν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας τους σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο υπουργός των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων Τζέιμς Χίππεϊ δήλωσε στο BBC νωρίς την Πέμπτη ότι υπήρχε «πολύ, πολύ αξιόπιστη αναφορά για επικείμενη επίθεση» στο αεροδρόμιο, πιθανώς μέσα σε «ώρες».

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρου είπε ότι η χώρα του είχε λάβει πληροφορίες από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες σχετικά με την «απειλή αυτοκτονικών επιθέσεων στη μάζα των ανθρώπων».

Ο εν ενεργεία πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Καμπούλ, Ρος Γουίλσον, είπε ότι η απειλή για την ασφάλεια στο αεροδρόμιο της Καμπούλ κατά τη διάρκεια της νύχτας θεωρήθηκε «σαφώς αξιόπιστη, επικείμενη και επιτακτική».

Λίγο αργότερα, αναφέρθηκε η έκρηξη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για την έκρηξη, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Ουίλσον είπε επίσης ότι παραμένουν «ασφαλείς τρόποι» για τους Αμερικανούς να φτάσουν στο αεροδρόμιο, αλλά «αναμφίβολα θα υπάρχουν» Αφγανοί που είχαν συνεργαστεί με ή για τις ΗΠΑ στο Αφγανιστάν που δεν θα μπορούν να βγουν πριν τελειώσει η εκκένωση.

Αργά την Τετάρτη, η αμερικανική πρεσβεία προειδοποίησε τους πολίτες σε τρεις πύλες του αεροδρομίου να φύγουν αμέσως λόγω ενός απροσδιόριστου κινδύνου ασφαλείας. Η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νέα Ζηλανδία συμβούλεψαν επίσης τους πολίτες τους την Πέμπτη να μην πάνε στο αεροδρόμιο, με τον υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας να λέει ότι υπάρχει «πολύ υψηλός κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης».

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ αρνήθηκε ότι οποιαδήποτε επίθεση ήταν επικείμενη μετά από αυτές τις προειδοποιήσεις.

Νωρίτερα την Πέμπτη, οι Ταλιμπάν ψέκασαν με κανόνι νερού τους συγκεντρωμένους σε μια πύλη του αεροδρομίου για να προσπαθήσουν να διώξουν το πλήθος, καθώς κάποιος εκτόξευσε δακρυγόνα από αλλού.

Αφγανιστάν

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagram, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία.

e-enimerosi

Σίδνεϊ: Επίθεση σε εμπορικό κέντρο, πληροφορίες για έξι νεκρούς.

e-enimerosi

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε εκδήλωση για το Ραμαζάνι στη Φιλαδέλφεια – Αναφορές για θύματα

e-enimerosi