Ιατρική Βιολογία

Απολιθωμένη φάλαινα με πόδια ανακαλύφθηκε στην έρημο της Αιγύπτου

Ένα άγνωστο ως σήμερα προϊστορικό είδος φάλαινας με τέσσερα πόδια αντιστοιχεί σε ένα κρίσιμο στάδιο της μετάβασης των φαλαινών από την ξηρά στη θάλασσα, ανακοίνωσαν οι ερευνητές που το ανακάλυψαν στην Αίγυπτο.

Το ημι-υδρόβιο κήτος ανήκει στα Protocetidae, μια ομάδα προϊστορικών φαλαινών που αντιστοιχεί περίπου στο μέσο της μετάβασης, αναφέρουν οι ερευνητές στο Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.

Το εντυπωσιακό απολίθωμα, ηλικίας 43 εκατ. ετών, ήρθε στο φως στην κοιλάδα Φαγιούμ της Δυτικής Ερήμου, μια περιοχή που καλυπτόταν κάποτε από θάλασσα και είναι σήμερα γνωστή για τα απολιθώματά της από την εποχή του Ηώκαινου (56 έως 34 εκατομμύρια χρόνια πριν).

Η περιοχή στην οποία ανακαλύφθηκε το απολίθωμα (Gohar A.A. et al.)
Η περιοχή στην οποία ανακαλύφθηκε το απολίθωμα (Gohar A.A. et al.)

Οι αναλύσεις στο Κέντρο Παλαιοντολογίας Σπονδυλωτών στο Πανεπιστήμιο της Μανσούρα έδειξαν ότι το ζώο είχε μήκος τρία μέτρα και βάρος γύρω στα 600 κιλά. Τα αιχμηρά δόντια του μαρτυρούν ότι επρόκειτο για κορυφαίο θηρευτή.

Το νέο είδος ονομάστηκε Phiomicetus anubis, που σημαίνει «Άνουβις της Φαγιούμ». Το μακρόστενο κεφάλι της φάλαινας θύμισε στους ερευνητές τον Άνουβι, τον αιγυπτιακό θεό της μεταθανάτιας ζωής, ο οποίος είχε κεφάλι τσακαλιού.

Απολιθωμένη φάλαινα με πόδια ανακαλύφθηκε στην έρημο της Αιγύπτου

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, το P.anubis είναι η πιο «πρωτόγονη» από τις φάλαινες της ομάδας των Protocetidae στην Αφρική. Οι ανασκαφές στην περιοχή θα μπορούσαν να αποκαλύψουν νέα στοιχεία για τη μετάβαση των φαλαινών από την ξηρά στη θάλασσα, καθώς τα πετρώματα της Φαγιούμ καλύπτουν διάστημα 12 εκατομμυρίων ετών και περιλαμβάνουν απολιθώματα «από ημι-υδρόβιες φάλαινες σαν κροκοδείλους μέχρι γιγάντιες, πλήρως υδρόβιες φάλαινες» είπε ο Μοχάμεντ Σάμεχ της Αιγυπτιακής Υπηρεσίας Περιβαλλοντικών Υποθέσεων, μέλος της συντακτικής ομάδας.

Ο Αbdullah Gohar, ερευνητής στο πανεπιστήμιο El Mansoura, εργάζεται για την συντήρηση του απολιθώματος 43 εκατομμυρίων ετών ενός άγνωστου μέχρι τώρα αμφίβιου τετράποδου είδους φάλαινας.
Ο Αbdullah Gohar, ερευνητής στο πανεπιστήμιο El Mansoura, εργάζεται για την συντήρηση του απολιθώματος 43 εκατομμυρίων ετών ενός άγνωστου μέχρι τώρα αμφίβιου τετράποδου είδους φάλαινας. (Φωτογραφία: Reuters)

 

Τμήματα του απολιθώματος 43 εκατομμυρίων ετών ενός άγνωστου μέχρι τώρα τετράποδου αμφιβίου φάλαινας που ονομάζεται "Phiomicetus Anubis", και ανακαλύφθηκαν στην όαση Fayum στη Δυτική Έρημο της Αιγύπτου.
Τμήματα του απολιθώματος 43 εκατομμυρίων ετών ενός άγνωστου μέχρι τώρα τετράποδου αμφιβίου φάλαινας που ονομάζεται “Phiomicetus Anubis”, και ανακαλύφθηκαν στην όαση Fayum στη Δυτική Έρημο της Αιγύπτου. (Φωτογραφία: Reuters)

«Το Phiomicetus anubis αποτελεί μια ανακάλυψη ενός νέου βασικού είδους φάλαινας, τόσο κρίσιμη για την αιγυπτιακή και αφρικάνικη παλαιοντολογία» δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Abdullah Gohar, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Παραμένει ασαφές γιατί κάποια ημι-υδρόβια και πλήρως υδρόβια ήδη ζούσαν ταυτόχρονα στην ίδια περιοχή, επισήμανε ο Χεσάμ Σελάμ του Πανεπιστημίου της Μανσούρα, ιδρυτής του Κέντρου Παλαιοντολογίας Σπονδυλωτών.

Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση εδώ.

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagram, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή:  in.grNews247

Σχετικές αναρτήσεις

Σημάδια του καρκίνου που μπορούν να εντοπιστούν χρόνια πριν από τα συμπτώματα;

e-enimerosi

Η μικροχειρουργική σε λεπτές επεμβάσεις.

e-enimerosi

EE: Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκριση νέο αντιβιοτικό για ανθεκτικές λοιμώξεις.

e-enimerosi