Πολιτική

Οι φόβοι και οι προσδοκίες της Ελλάδας από τις επόμενες αποφάσεις της ΕΚΤ

Με το βλέμμα στην μετά τον κορονοϊό εποχή βρίσκεται ήδη η Αθήνα, σε ότι αφορά την συνέχεια στην εξαιρετικά ευνοϊκή νομισματική πολιτική που υιοθέτησε η ΕΚΤ ενάμιση χρόνο νωρίτερα, προκειμένου να εξασφαλίσει άνετες συνθήκες χρηματοδότησης στην Ευρωζώνη τους μήνες της πανδημίας.

Από το ξεκίνημα του έκτακτου προγράμματος αγοράς Ομολόγων (PEPP) το οποίο έφτασε τα 1,85 τρισ. ευρώ, όλοι γνώριζαν ότι κάποια στιγμή- μόλις η κρίση περάσει- θα τερματιστεί. Η Ελλάδα συμμετείχε κατ’ εξαίρεση στο πρόγραμμα με μια “αντισυμβατική” για την ΕΚΤ, ειδική παράγραφο που προστέθηκε στην συμφωνία για το PEPP.

Η συνεδρίαση του συμβουλίου Νομισματικής πολιτικής της Πέμπτης, αναμένεται ότι θα είναι το ίδιο έντονη αν όχι εντονότερη από αυτήν του Ιουλίου. Τα λεγόμενα “γεράκια” του συμβουλίου θα επανέλθουν ζητώντας την άμεση μείωση των αγορών και την προσαρμογή των νομισματικών όρων, στις συνθήκες της ανάκαμψης και του υψηλού πληθωρισμού της Ευρωζώνης. Η πλειοψηφία μαζί με την πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ, είναι βέβαιο ότι ούτε και τώρα θα πάρει μια βιαστική απόφαση. Θα αναγκαστεί όμως να τηρήσει κάποιες ισορροπίες που θα επιβάλλονται από τις συνθήκες. Αυτό που έχει διαρρεύσει μέχρι στιγμής είναι ότι οριστικές αποφάσεις σε αυτήν την συνεδρίαση, δεν θα υπάρξουν. Το πιο πιθανό είναι να μετατεθούν για το Δεκέμβριο, ώστε να υπάρχει μια καλύτερη εικόνα για την εικόνα της πανδημίας και την επίδραση της στην ανάκαμψη της Ευρωζώνης.

Εκείνο που θα είναι σημαντικό είναι η εκδήλωση των προθέσεων της ΕΚΤ για τα χρονικά ορόσημα που έχουν τεθεί από την περασμένη άνοιξη. Θα τελειώσει το PEPP τον Μάρτιο, θα έχει κάποια συνέχεια; Και τελικά θα υπάρξει κάποια ειδική μέριμνα, όπως ψιθυρίζεται για την μόνη χώρα του Ευρώ που δεν θα μπορέσει- τουλάχιστον με τις παρούσες συνθήκες – να συμμετέχει όπως και οι υπόλοιπες στην ποσοτική χαλάρωση (QE) που κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστεί μετά το τέλος του PEPP;

Ο σχεδιασμός της Αθήνας

Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα είναι απαραίτητες καθώς η Αθήνα θέλει να έχει τα όπλα να αντιμετωπίσει όχι αυτό καθ’ αυτό το τέλος του PEPP, αλλά το κλίμα που θα δημιουργηθεί για τα ελληνικά ομόλογα αμέσως μετά. Στην κατεύθυνση αυτή έκανε και το πείραμα με την διπλή επανέκδοση του 5ετούς και του 30ετούς μέσα στην εβδομάδα, σε ένα κύμα φημολογιών περί περιορισμού ( tapering ) του PEPP και ανησυχίας για τον αυξανόμενο πληθωρισμό των ΗΠΑ, που έστειλε σε ανοδική πορεία τις αποδόσεις των ομολόγων σε Αμερική και Ευρώπη. Το πείραμα πέτυχε καθώς οι αγορές έδωσαν άλλη μια φορά ψήφο εμπιστοσύνης στους ελληνικούς τίτλους, με ιστορικά χαμηλές αποδόσεις και προσφορές ύψους 18,9 δισ. ευρώ για δύο εκδόσεις συνολικούς ύψους 2,5 δισ. ευρώ .

Τους επόμενους μήνες σχεδιάζεται ένα πρόγραμμα διαχείρισης που θα περιλαμβάνει την αύξηση της ρευστότητας των ελληνικών τίτλων που διαπραγματεύονται στην δευτερογενή αγορά, την αποπληρωμή παλαιότερου ακριβού σήμερα χρέους και την συνεχή παρουσία στις αγορές.

Το κομμάτι που λείπει για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η καλή πορεία των ελληνικών ομολόγων είναι ένα σήμα από την ΕΚΤ, ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ίδια ” βάρκα” με την υπόλοιπη Ευρωζώνη και μετά τα έκτακτα μέτρα. Η επανεπένδυση σε ελληνικούς τίτλους μέχρι και το τέλος του 2023 είναι χρήσιμη αλλά όχι αρκετή. Μια ειδική συνθήκη για την Ελλάδα αντίστοιχη με αυτή του PEPP, που θα επέτρεπε την συμμετοχή της Ελλάδα στο QE θα ήταν το ιδανικό. Καθώς φαίνεται αυτό δεν θα το μάθουμε τώρα, ούτε τον Δεκέμβριο, αλλά μόνο λίγο πριν το τέλος του PEPP.

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagram, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

e-enimerosi

Βουλή: Ο Κωνσταντίνος Φλώρος γρονθοκόπησε τον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης.

e-enimerosi

«Είναι η γεωπολιτική, ηλίθιε».

e-enimerosi