Ιστορία Πολιτισμός

Σπουδαία αρχαιοελληνική ανακάλυψη σε κάστρο κοντά στο Τεπελένι

Σε μια σπουδαία ανακάλυψη προχώρησε άθελά του ένας Αλβανός αγρότης στο χωριό Τουράν στο Τεπελένι και συγκεκριμένα στο κάστρο του. Την στιγμή που όργωνε την γη με το τρακτέρ του, ανακάλυψε μια επιτύμβια στήλη, καθώς και άλλα αρχαία αγγεία, μαζί και νομίσματα τα οποία σίγουρα αποτελούν κομμάτια ανεκτίμητης ιστορικής αξίας.

Το εν λόγω φρούριο βρίσκεται πολύ μακριά από το χωριό προς την κατεύθυνση του Τεπελενίου, κτισμένο σε έναν βραχώδη λόφο περίπου 300 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η περίμετρος του είναι περίπου 430 μ., ενώ η έκτασή του είναι περίπου μισό εκτάριο. Επίσης τα πέτρινα τείχη του έχουν πάχος 1,6-1,8 μ. και ενισχύονται από τρεις πύργους.

Επίσης το κάστρο επισκέφθηκε και περιγράφει για πρώτη φορά ο Πουκεβίλ, οι σκέψεις του οποίου βρίσκονται στο έργο του “Voyage de la Grece” (Ταξίδι στην Ελλάδα), που δημοσιεύτηκε στο Παρίσι το 1817 και σύμφωνα με τον ίδιο το φρούριο χτίστηκε από τους Λατίνους.

Ακόμη, αρχαιολογικά ευρήματα όπως κεραμικά υλικά, πήλινα σκεύη, μεταλλικά μέρη κ.λπ. αποδεικνύουν ότι χτίστηκε στην περίοδο της ύστερης αρχαιότητας, ενώ οι Αλβανοί αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι χτίστηκε μεταξύ του 4ου και του 6ου αιώνα μ.Χ. αιώνα.

Εκτός των παραπάνω, στο φως ήρθε και το πέτρινο επάνω μέρος μιας σαρκοφάγου καλοδιατηρημένης, όπου σε μια από τις πλευρές της είναι λαξευμένες ανάγλυφες δύο μορφές ανθρώπων που στέκονται ο ένας δίπλα στον άλλον. Πάνω από τις κεφαλές των μορφών υπάρχει μια επιγραφή που γράφει στην ελληνική γλώσσα «XAIPE Λ EONTICICKOCET», ενώ σε μία από τις γωνίες του πλαισίου βρίσκεται το γράμμα «Κ, ενώ σε άλλο σημείο φαίνεται η ανάγλυφη επιγραφή: «KOCMI ΛΛ A, A Λ EZANDROI XAIRE», που οι αρχαιολόγοι ανάγουν στην ελληνιστική περίοδο.

Τέλος μια ιστορική αναφορά πιθανολογεί πως το κάστρο ανεγέρθηκε για να ανακόψει τις βαρβαρικές επιδρομές στα Βαλκάνια τον 3ο και 4ο αιώνα μ.Χ.

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagram, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Τζόνσον: Αν επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα το Βρετανικό Μουσείο θα απογυμνωθεί.

e-enimerosi

Η μάχη του Λεβιδίου.

Δημήτρης Λίτσας

Έλληνας αρχαιολόγος του Κέιμπριτζ έχει σώσει 1.700 αρχαιότητες σε 18 χρόνια.

e-enimerosi