Ειδήσεις και Νέα

Μ.Θεοδωράκης: «Έτσι θέλω να μείνω στη μνήμη των απογόνων μας» /video

Τα λόγια και η τελευταία επίσκεψη στα πατρογονικά του

Οκτώβριος 2017, ο Μίκης Θεοδωράκης με ψυχή παιδιού επιστρέφει στο πατρικό του, τον Γαλατά Χανίων.

Δυστυχώς δεν θα ζήσει να δει το σπίτι του πατέρα του, μουσείο. Ο ίδιος εξάλλου έλεγε πως ένας θνητός δεν αντέχει να σηκώσει στην πλάτη του, το  βάρος της αγάπης του κόσμου.

Έτσι είχε πει όταν τιμήθηκε από τον δήμο Χανίων με την ονοματοδοσία του θεάτρου στο παλιό λιμάνι της πόλης.

«Για τον λόγο αυτό προσκάλεσα τις ιερές σκιές των προγόνων μου, για να μοιραστούμε το ασήκωτο βάρος της αγάπης, γιατί τέτοια δώρα μπορεί να τα κάνει μόνο μια μεγάλη αγάπη, απέναντι στην οποία το μεγάλο μου ευχαριστώ είναι φτωχό. Σας ευχαριστώ».

Ο κορυφαίος Έλληνας μουσουργός  αφιέρωσε το θέατρο, στους αγώνες για  την ελευθέρια και στην αφοσίωση του στην τέχνη και την μουσική. Σεμνός,  ταπεινός με ένα μεγαλείο τέχνης και πνεύματος, φυλαγμένο μέσα του και δοσμένο μέσα από τα τραγούδια του σε όλη την οικουμένη.

«Τούτη τη στιγμή η σκέψη μου, πάει στους κοντινούς μου προγόνους. Στον παππού μου τον Μιχάλη και τον πατέρα μου τον Γιώργο. Αυτοί οι δύο, φύτευσαν βαθιά μέσα στην καρδιά μου, τις δύο μεγάλες ιδέες που καθόρισαν την ζωή μου, την Ελλάδα και την Κρήτη.

Στην τελευταία του ομιλία στα Χανιά, στο κατάμεστο από κόσμο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», είχε πει πώς αυτά τα δύο σύμβολα που ταυτίζονται με την ελευθερία, οδήγησαν τα βήματα του στον κακοτράχαλο δρόμο της νεότερης ιστορίας. Την Κρήτη ωστόσο την κουβαλούσε μέσα του.

«Αν ήμουν τράγος οι πρώτοι θα έβαζαν στο ένα μου κέρατο το τουφέκι και ο δεύτερος την κρητική λύρα. Μουσικός και βραχάτης, επαναστάτης και μουσικός έτσι θέλω να μείνω στη μνήμη των προγόνων μας».

Ο Οικουμενικός Μίκης Θεοδωράκης που σφράγισε μια εποχή και καθόρισε την μουσική της πορεία δεν ξεχνούσε ποτέ τους αγώνες των προγόνων του.

«Λίγα μέτρα πιο μακριά από αυτό το υπέροχο θέατρο, ήταν το μαγαζί του φραγκοράφτη του παππού μου απέναντι από το δικηγορικό γραφείο του Ελευθερίου Βενιζέλου. Μπροστά μας είναι το λιμάνι με το καράβι που πήρε εθελοντές στους βαλκανικούς πολέμου».

Τότε ήταν που ο πατέρας του Γιώργης Θεοδωράκης πότισε με το αίμα του τα χώματα της Ηπείρου, γεγονός που τον σημάδεψε και τον καθόρισε.

«Αυτή η ιστορία με το αίμα, με έχτισε για να γίνω αυτό που είμαι, γιατί συμβολίζει τη θυσία που οφείλουμε να κάνουμε αν θέλουμε να είμαστε όρθιοι μέσα σε μια πατρίδα ελεύθερη ανεξάρτητη και περήφανη».

Αγωνιστής μέχρι τέλους και οραματιστής μια Ελλάδας ελεύθερης, διέγραψε μια πορεία σχεδόν ενός αιώνα. Στο τελευταίο ταξίδι έφυγε όπως ήθελε, ελεύθερος με προορισμό τη γη που ανήκε, αφήνοντας μια μεγάλη παρακαταθήκη στις γενιές του σήμερα και του αύριο.

Καλό ταξίδι Μίκη των Ελλήνων των μεγάλων τραγουδιών και επαναστάσεων.

Σήμερα η τελετή αποχαιρετισμού

Ολοκληρώνεται σήμερα Τετάρτη το τριήμερο λαϊκό προσκύνημα για τον Μίκη Θεοδωράκη στη Μητρόπολη Αθηνών. Στις 15:00 θα ακολουθήσει η  τελετή αποχαιρετισμού, όπου θα εκφωνηθούν επικήδειοι. Θα μιλήσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

 Ο Μίκης θα ταφεί  όπως επιθυμούσε

Με τιμές που του αρμόζουν και σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία θα τελεστεί αύριο στον Γαλατά η εξόδιος ακολουθία και η ταφή του παγκοσμίου φήμης μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Η Κρήτη θα ανοίξει την αγκαλιά της για να δεχτεί για πάντα τον οικουμενικό μουσουργό, που σφράγισε με την τέχνη του, τη στάση ζωής του και τον λόγο του μια ολόκληρη εποχή. Με τις δικαστικές διαδικασίες σχετικά με τον τόπο και τα διαδικαστικά του τελετουργικού της ταφής να παίρνουν τέλος, χθες το πρωί ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη κ. Γιώργος Αγοραστάκης ανακοίνωσαν το τελικό πρόγραμμα υποδοχής.

Μετά την ολοκλήρωση του λαϊκού προσκυνήματος στη Μητρόπολη Αθηνών σήμερα Τετάρτη, η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα ταξιδέψει στα Χανιά, στον τόπο που ξεκίνησε την πορεία του στην τέχνη. Στις 7:30 αύριο το πρωί, στο λιμάνι της Σούδας θα πραγματοποιηθεί η υποδοχή της σορού του εμβληματικού μουσικοσυνθέτη. Θα ακολουθήσει αυτοκινητοπομπή μέχρι την πλατεία Δημοτικής Αγοράς των Χανίων και στη συνέχεια θα συνοδευτεί μέχρι τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα μέχρι τις 12 το μεσημέρι.

Από τη Μητρόπολη των Χανίων θα σχηματιστεί ξανά αυτοκινητοπομπή μέχρι τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στον Γαλατά, όπου σε στενό οικογενειακό κύκλο στη 1 το μεσημέρι θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία. Στη συνέχεια, με πεζή συνοδεία, ο κορυφαίος μουσουργός, ο ασυμβίβαστος Έλληνας, θα οδηγηθεί στην τελευταία του κατοικία. Στο κοιμητήριο του χωριού θα γραφτεί η τελευταία σελίδα της ζωής μιας μυθικής προσωπικότητας. Ο Μίκης Θεοδωράκης θα αναπαυτεί στο μνήμα που ο ίδιος είχε μεριμνήσει να κατασκευαστεί πριν από μερικά χρόνια, κοντά στους γονείς του και τον αδελφό του, ενώ επιθυμία του ίδιου είναι να ταφεί εκεί και η σύζυγός του Μυρτώ, όταν φύγει από τη ζωή και εφόσον το θέλει κι εκείνη.

Ο πρόεδρος του Παγκήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη κ. Γιώργος Αγοραστάκης κάλεσε όλους «για μια πάνδημη κηδεία, όπως ταιριάζει στον “Ουρανομίκη” μας, που θα μείνει για πάντα στην Κρήτη».

Ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «η τιμή, η ευθύνη, η θεσμική και ηθική υποχρέωση που απορρέουν από την εκφρασμένη επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη θα γίνει απόλυτα σεβαστή από όλους και θα μπορέσουμε να τιμήσουμε τον μεγάλο αυτό μουσικοσυνθέτη».

«Ιερό καθήκον να φέρω εις πέρας όσα του υποσχέθηκα»

Λίγες ώρες μετά την τελική έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου για τα ασφαλιστικά μέτρα σε σχέση με το τελετουργικό της ταφής, ο κ. Αγοραστάκης υποστήριξε πως ο Μίκης Θεοδωράκης τού έκανε τη μεγαλύτερη τιμή της ζωής του, ζητώντας να εκτελέσει την τελευταία του επιθυμία, δηλαδή τη διεξαγωγή της κηδείας του όπως ο ίδιος είχε λεπτομερώς ορίσει, σύμφωνα με όλους τους αυστηρούς τύπους που απαιτεί ο νόμος.

«Επαναλαμβάνω για ακόμα μία φορά ότι το γραφείο τελετών που όρισα είναι επιλογή του Μίκη Θεοδωράκη, και με το οποίο ο ίδιος συμφώνησε με κάθε λεπτομέρεια το τι πρέπει να κάνει», σημείωσε ο κ. Αγοραστάκης.

Ο ίδιος πρόσθεσε με έμφαση: «Η υλοποίηση της εντολής του αποτελεί για εμένα κάτι πολύ περισσότερο από νομική υποχρέωση: Είναι καθήκον ιερό να φέρω μέχρι τελείας εις πέρας όσα του υποσχέθηκα και δεσμεύτηκα. Τηρώ κατά γράμμα τις εντολές του και τις οδηγίες του, που περιλαμβάνονται στις συμβολαιογραφικές δηλώσεις που έχουν νομίμως συνταχθεί».

Δεν παρέλειψε να σχολιάσει το γεγονός ότι αναγκάστηκε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να τηρηθούν όσα είχε ζητήσει ο Μίκης Θεοδωράκης.

«Δυστυχώς, η τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη δεν έγινε σεβαστή από ορισμένους. Αυτός ήταν και ο μοναδικός λόγος που κατέφυγα στη Δικαιοσύνη: Να διασφαλίσω ότι η κηδεία αλλά και όλο το ενιαίο και αδιαίρετο τελετουργικό που θα προηγηθεί και θα ακολουθήσει θα λάβουν χώρα όπως εκείνος επιθυμούσε και όρισε με τρόπο διαυγή και συμπαγή σαν κρύσταλλο», τόνισε. Έτσι η επιθυμία του θα πραγματοποιηθεί. Η γη της Κρήτης θα ανοίξει την αγκαλιά της, την ώρα που οι μουσικές του θα συνεχίσουν να αντηχούν στα πέρατα της οικουμένης.

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagram, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi

Ισχυρός σεισμός στη Σάμο.

e-enimerosi