Κοινωνία Κόσμος

Προγραμματισμένη επίθεση στην συναγωγή στο Hagen:

Στο Χάγκεν συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων ένας 16χρονος Σύριος, για πιθανή προετοιμασία εκρηκτικής επίθεσης στη συναγωγή. Ο πρωθυπουργός Armin Laschet θέλει να διώξει τους ξένους που σχεδιάζουν επιθέσεις.

Οι Ισλαμιστές εξτρεμιστές προφανώς είχαν σχεδιάσει μια επίθεση στη συναγωγή στο Χάγκεν την εβραϊκή γιορτή του Γιομ Κιπούρ. Ένας 16χρονος ύποπτος Σύριος και άλλοι τρεις συνελήφθησαν. Ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Herbert Reul είπε το απόγευμα της Πέμπτης ότι οι αρχές ασφαλείας έλαβαν “μια συγκεκριμένη και πολύ σοβαρή συμβουλή”. “Η αναφορά επέτρεψε να εξαχθούν συγκεκριμένα συμπεράσματα σχετικά με μια κατάσταση απειλής με κίνητρο έναν Ισλαμιστή”. Η λέξη “συγκεκριμένο” σημαίνει ότι οι αρχές ασφαλείας είχαν “σαφή επίγνωση” τόσο για τον προφανώς προγραμματισμένο χρόνο του εγκλήματος, όσο και για τους φερόμενους ως δράστες και για τον στόχο της επίθεσης, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών. Ο Reul δεν είπε από πού προέρχονται οι ενδείξεις. Από κύκλους ασφαλείας ειπώθηκε ότι οι πληροφορίες διαβιβάστηκαν από ξένη μυστική υπηρεσία.

Το βράδυ της Τετάρτης, μετά τις πληροφορίες μέσα και γύρω από τη συναγωγή του Χάγκεν, άρχισαν “άμεσα μέτρα για την πρόληψη του κινδύνου”, δήλωσε ο Ρεούλ. Η εκδήλωση του Γιομ Κιπούρ που είχε προγραμματιστεί για το βράδυ ακυρώθηκε και μια μεγάλη περιοχή του εβραϊκού τόπου λατρείας ασφαλίστηκε  και αναζητήθηκαν εκρηκτικά. Ωστόσο, δεν βρέθηκαν επικίνδυνα αντικείμενα. Ο 16χρονος από το Χάγκεν με συριακή υπηκοότητα αναγνωρίστηκε και συνελήφθη το πρωί της Πέμπτης.  Περισσότερες έρευνες διεξάγονται αυτήν τη στιγμή, δήλωσε ο Ρεούλ το απόγευμα της Πέμπτης. Όπως ανακοίνωσαν από κοινού η εισαγγελία στο Ντίσελντορφ και η αστυνομία του Ντόρτμουντ, διεξάγεται έρευνα λόγω της προετοιμασίας μιας σοβαρής πράξης βίας που κινδυνεύει από το κράτος.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Armin Laschet, οι άνθρωποι που σχεδιάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γερμανία πρέπει να αποβληθούν από τη χώρα. «Όποιος έρχεται εδώ θα πρέπει να ενσωματωθεί, να μάθει γερμανικά και επίσης να κάνει μια δουλειά και να του επιτραπεί να μείνει. Αλλά αυτοί που σχεδιάζουν τρομοκρατικές ενέργειες πρέπει να απομακρυνθούν από τη χώρα », δήλωσε ο υποψήφιος καγκελάριος του CDU την Πέμπτη σε προεκλογική εκστρατεία στην πόλη Χίτφελντ της Κάτω Σαξονίας. «Αυτό πρέπει να είναι σαφές και ακριβές».

Ο Laschet τόνισε ότι τα υποτιθέμενα σχέδια επίθεσης «ευτυχώς διαπιστώθηκαν εκ των προτέρων και η ασφαλείας έχει αυξηθεί». «Και τώρα είμαστε στη διαδικασία να ανακαλύψουμε πόσο σοβαρή ήταν αυτή η επίθεση.» Απαιτείται αυξημένη ευαισθησία απέναντι σε όλους τους εξτρεμιστές. «Στο Χάλε ήταν οι δεξιοί εξτρεμιστές που πραγματοποίησαν μια επίθεση. Αλλού είναι οι Ισλαμιστές. Στην τρίτη θέση έχουμε αριστερούς εξτρεμιστές », δήλωσε ο Laschet. «Πρέπει να πολεμήσουμε όλα τα άκρα χωρίς δισταγμό, χωρίς να είμαστε τυφλοί στο ένα μάτι». 

Ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD, Olaf Scholz, δήλωσε ότι ήταν οδυνηρό το γεγονός ότι οι Εβραίοι στο Hagen δεν μπορούσαν να γιορτάσουν μαζί το φεστιβάλ Yom Kippur. «Είναι καθήκον μας να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να σας προστατεύσουμε και να παρέμβουμε άμεσα σε περίπτωση κινδύνου».

Στο Βερολίνο, η ομοσπονδιακή υπουργός Δικαιοσύνης Κριστίν Λάμπρεχτ μίλησε για μια “πολύ σοβαρή κατάσταση απειλής”. Το περιστατικό ξυπνά φρικτές αναμνήσεις από την επίθεση στη συναγωγή στο Χάλε πριν από δύο χρόνια, δήλωσε η πολιτικός του SPD την Πέμπτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου της. «Είναι ανυπόφορο το γεγονός ότι οι Εβραίοι εκτίθενται για άλλη μια φορά σε μια τόσο φοβερή απειλή και ότι η αρχή του υψηλότερου φεστιβάλ τους, το Yom Kippur, δεν μπορεί να γιορταστεί ειρηνικά μαζί». Είναι καθήκον του κράτους να κάνει τα πάντα για την προστασία των Εβραίων. “Τώρα εναπόκειται στην αστυνομία και τη δικαιοσύνη να διευκρινίσουν το υπόβαθρο αυτής της πολύ σοβαρής απειλητικής κατάστασης”, δήλωσε ο Λάμπρεχτ.

Όπως αναφέρει το περιοδικό Der Spiegel, μια ξένη μυστική υπηρεσία φέρεται να έλαβε γνώση του νεαρού επειδή συμπεριφέρθηκε ύποπτα στο Διαδίκτυο. Ο νεαρός φέρεται να μίλησε σε έναν συνομιλητή του για μια  επίθεση σε έναν εβραϊκό χώρο λατρείας. Ο λόγος για την πιθανή επίθεση λέγεται ότι ήταν η αρχή της υψηλότερης εβραϊκής γιορτής, του Γιομ Κιπούρ.

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagram, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Γυναικοκτονίες. Μια πληγή που πονάει.

Δημήτρης Λίτσας

Σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία.

e-enimerosi

Σίδνεϊ: Επίθεση σε εμπορικό κέντρο, πληροφορίες για έξι νεκρούς.

e-enimerosi