Πολιτική

Η παγκόσμια άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου ανησυχεί τους αξιωματούχους της ενέργειας.

Στελέχη της ενέργειας συγκεντρώθηκαν στο Ντουμπάι την Τρίτη για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας του COVID -19, αλλά παρά το γεγονός ότι ήταν αισιόδοξοι για την οικονομική ανάκαμψη, ανησυχούσαν για μια άλλη αντίθετη κατεύθυνση: μια παγκόσμια άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου.

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί κατά περίπου 280% στην Ευρώπη φέτος και πάνω από 100% στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυξάνοντας τους χειμερινούς λογαριασμούς καυσίμων και επιδεινώνοντας μια βραχυπρόθεσμη άνοδο του πληθωρισμού σε ένα άλλο πλήγμα για την παγκόσμια οικονομία καθώς ανακάμπτει από κρίση του κορωνοϊού.

Χαμηλά αποθέματα αποθήκευσης, υψηλή ζήτηση φυσικού αερίου στην Ασία, λιγότερη προμήθεια ρωσικού και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη από το συνηθισμένο, οι υψηλές τιμές άνθρακα και οι διακοπές οδήγησαν στην άνοδο και οι αναλυτές αναμένουν ότι οι τιμές θα παραμείνουν αυξημένες μέχρι το 2022 ή ακόμη και το 2023.

Στο συνέδριο της βιομηχανίας Gastech, τα στελέχη της ενέργειας ανησυχούσαν για το «γλυκό σημείο» των αποδεκτών τιμών για τους πελάτες και εξακολουθούσαν να είναι αρκετά υψηλές για να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις, ενώ άλλοι προειδοποίησαν για ελλείψεις σε περίπτωση ενός σοβαρού επερχόμενου χειμώνα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της κρατικής εταιρείας ενέργειας της Μαλαισίας Petronas (PETRA.UL) δήλωσε ότι η τιμή του φυσικού αερίου 7-8 $/mmBtu θα μπορούσε να είναι ένα “γλυκό σημείο” για τους πελάτες και να επιτρέψει τη συνέχιση των επενδύσεων σε υποδομές.

“Το φυσικό αέριο πρέπει να υιοθετηθεί ως μεταβατικό καύσιμο. Ένα μέλλον απαλλαγμένο από άνθρακα δεν σημαίνει ένα μέλλον χωρίς υδρογονάνθρακες”, δήλωσε ο Tengku Muhammad Taufik.

Εν τω μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Μοχάμεντ Μπαρκίντο, κατηγόρησε τις υψηλές τιμές για τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η μέση τιμή LNG για παράδοση Νοεμβρίου στη Βορειοανατολική Ασία υπολογίστηκε σε περίπου $ 24-25 $ ανά μετρικά εκατομμύρια βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu) την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι τιμές αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης αυξήθηκαν σε περίπου $ 25/mmBtu από περίπου $ 6-7/mmBtu σε την αρχή του έτους.

ΒΑΡΟΣ ΑΛΛΑ ‘ΟΧΙ ΚΡΙΣΗ

Ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ είπε ότι πιστεύει ότι οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου αντικατοπτρίζουν την έλλειψη επενδύσεων, καθώς και την έλλειψη εφοδιασμού, αλλά σταμάτησε να χαρακτηρίζει την κατάσταση ως κρίση.

“Δεν νομίζω ότι είναι κρίση (ακόμα). Δυστυχώς, κατά τη γνώμη μου, αυτό (η άνοδος των τιμών) οφείλεται στο ότι η αγορά δεν επενδύει αρκετά στη βιομηχανία”, δήλωσε ο Saad al-Kaabi, υπουργός ενέργειας του Κατάρ και διευθύνων σύμβουλος του κρατικού Qatar Petroleum (QATPE.UL), του κορυφαίου προμηθευτή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο.

“Δεν θέλουμε αυτές τις υψηλές τιμές: δεν πιστεύουμε ότι είναι καλό για τους καταναλωτές. Δεν θέλουμε 2 $ και δεν θέλουμε 20 $, θέλουμε να έχουμε μια λογική τιμή που είναι βιώσιμη”.

Ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Suhail al-Mazrouei, δήλωσε ότι οι τρέχουσες τιμές μπορεί να είναι βάρος για πολλές χώρες.

Επίσης, κατηγόρησε την άνοδο για τον επιβραδυνόμενο ρυθμό των επενδύσεων σε φυσικό αέριο, προσθέτοντας ότι οι τιμές του φυσικού αερίου δεν ήταν βιώσιμες ούτε σε επίπεδο $ 2 ή $ 3.

“Πρέπει να υπάρξουν νέες επενδύσεις, μιλάμε για επενδύσεις στα βόρεια ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων για να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις (ζήτησης) για τα επόμενα χρόνια”, δήλωσε ο Μαζρουέι.

“Φοβάμαι ότι δεν πρόκειται να είναι μαγικό … θα περάσουμε από σκαμπανεβάσματα μέχρι να καταλάβει η αγορά τη σωστή τιμή”, πρόσθεσε.

Ορισμένες χώρες συμφώνησαν να μειώσουν τις εκπομπές στο καθαρό μηδέν έως το 2050 ή νωρίτερα, πράγμα που σημαίνει μετατόπιση από τα ορυκτά καύσιμα, αλλά πολλοί αξιωματούχοι της ενέργειας δήλωσαν ότι οι καταναλωτές θα πληρώσουν το τίμημα.

Ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ είπε ότι η «ευφορία γύρω από την ενεργειακή μετάβαση» πίεζε τις εταιρείες να μην επενδύσουν σε έργα φυσικού αερίου ή πετρελαίου, ενώ ο ομόλογός του από το Εμιράτο ζήτησε ειλικρινή, πρακτικά σχέδια.

“Υπάρχει μια ώθηση να είμαστε συναισθηματικοί σχετικά με τις καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα, αλλά νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους καταναλωτές και να τους πούμε ποιο θα είναι το κόστος που σχετίζεται με το καθαρό μηδέν”, δήλωσε ο Mazrouie των ΗΑΕ.

Αναλυτές της WoodMackenzie είπαν χωριστά την Τρίτη ότι τα οικονομικά των υφιστάμενων φορέων εκμετάλλευσης φυσικού αερίου είναι δύσκολα και ότι η νέα εγκατάσταση μπορεί να παρουσιάσει έναν ουσιαστικό και μη ελκυστικό κίνδυνο, ιδιαίτερα στην Ευρώπη που προφυλάσσεται από το κλίμα.

Για τον γαλλικό ενεργειακό όμιλο Engie (ENGIE.PA), η άνοδος των τιμών δεν ήταν “καλή είδηση” και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Didier Holleaux, δήλωσε ότι ανησυχεί ότι οι τρέχουσες τιμές του φυσικού αερίου μπορεί να συνεχιστούν στο άμεσο μέλλον με τα επίπεδα αποθήκευσης αερίου να μην είναι τόσο υψηλά ως συνήθως για αυτήν την εποχή του χρόνου.

“Ας ελπίσουμε ότι η έναρξη του χειμώνα δεν θα είναι τόσο κρύα στο βόρειο ημισφαίριο. Αν όχι, θα έχουμε πρόβλημα. Οι προβλέψεις για τις θερμοκρασίες σε διάστημα τριών μηνών είναι απλώς οι χειρότερες”.

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagram, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

«Είναι η γεωπολιτική, ηλίθιε».

e-enimerosi

Το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ.

e-enimerosi

ΣΥΡΙΖΑ: Οι 35 υποψήφιοι ευρωβουλευτές από τον προκριματικό.

e-enimerosi