Ιατρική Βιολογία

Νέα είδη μαλακίων ανακαλύφθηκαν από επιμελητή μουσείου.

Μια δωρεά μιας εκτεταμένης και επιστημονικά σημαντικής συλλογής κοχυλιών στο Μουσείο Κουίνσλαντ οδήγησε στην ανακάλυψη ενός νέου είδους μαλακίων από έναν επιμελητή μουσείου.

Το Amoria thorae, ένα νέο είδος της σαρκοβόρης οικογένειας θαλάσσιων σαλιγκαριών, πήρε το όνομά του προς τιμήν της μακροχρόνιας κατοίκου του Μπρίσμπεϊν κυρίας Thora Whitehead, η συλλογή της οποίας δωρίστηκε πρόσφατα στο μουσείο.

Το νέο είδος είναι τόσο σπάνιο, που οι επιστήμονες δεν έχουν δει ακόμη ένα ζωντανό δείγμα. Προς το παρόν είναι γνωστό μόνο από μια χούφτα δειγμάτων, όλα άδεια κελύφη, τη δεκαετία του 1970 σε μια στενή περιοχή διανομής από τη βόρεια News South Wales έως το νοτιοανατολικό Κουίνσλαντ.

Ο επιμελητής του Μουσείου Κουίνσλαντ θαλάσσια περιβάλλοντα (μαλάκια) Ο Δρ John Healy είπε ότι γνώριζε από καιρό ένα πιθανό νέο είδος σαρκοφάγου θαλάσσιου σαλιγκαριού από τη μεσοανατολική ακτή της Αυστραλίας.

“Είχα δει ένα κέλυφος αυτού του θαλάσσιου σαλιγκαριού που απεικονίζεται σε ένα βιβλίο, αλλά δεν περιγράφεται επίσημα, οπότε μπορείτε να φανταστείτε την απόλαυσή μου όταν φωτογράφίζα αυτή τη νέα συλλογή, δεν βρήκα ένα, αλλά δύο δείγματα αυτού του δυνητικά νέου είδους”, δήλωσε ο Δρ. Είπε ο Χίλι.

“Τραβήχθηκαν από το ακρωτήριο Moreton σε βάθος 110 μέτρων και μετά από περαιτέρω έρευνα ανακάλυψα άλλα δύο δείγματα που καταγράφονται με άλλο όνομα στο αυστραλιανό μουσείο. Αυτά τα τέσσερα δείγματα αποτέλεσαν τη βάση για την περιγραφή του νέου είδους, Amoria thorae.

Αυτό το είδος είναι εξαιρετικά σπάνιο και η ελπίδα μου είναι ότι μια μέρα το ζωντανό ζώο θα βρεθεί, θα φωτογραφηθεί και θα μελετηθεί, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τη βιολογία και τις σχέσεις του».

Η συλλογή Thora Whitehead είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο ολοκληρωμένες ιδιωτικές συλλογές θαλάσσιων κοχυλιών στην Αυστραλία και περιέχει χιλιάδες είδη, συμπεριλαμβανομένων πολυάριθμων σπανιών και ξένων ειδών, πολλά που συλλέχθηκαν από την ίδια τη Thora. Τα τελευταία τρία χρόνια, ο Δρ Χίλι συνεργάζεται με την οικογένεια Γουάιτχεντ για να αποκτήσει αυτά τα κελύφη στην Κρατική Συλλογή.

Ο Δρ Healy είπε ότι η Συλλογή Whitehead δεν θα συμβάλει μόνο στην επέκταση της συλλογής μαλακίων του μουσείου, αλλά θα βοηθήσει και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα με την έρευνα.

“Μεγάλο μέρος του υλικού συλλέχθηκε από τη Thora για 50 χρόνια από περιοχές γύρω από τις ακτές της Αυστραλίας και ιδιαίτερα το Κουίνσλαντ, από ενδιαιτήματα που ποικίλλουν όπως μαγκρόβια, παραλίες σέρφινγκ, κελύφη κοχυλιών, πλατφόρμες βράχου και κοραλλιογενείς υφάλους”, δήλωσε ο Δρ Χίλι.

“Η συλλογή του Thora θα συνεχίσει να παρέχει τη βάση για δημόσια εκπαίδευση και μελλοντικά ερευνητικά προγράμματα για τις επόμενες δεκαετίες και αυτό θα πρέπει πάντα να είναι το κριτήριο με το οποίο μετράται κάθε συλλογή επιστημονικών αξιών (όπως αυτή)”.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Μουσείου του Κουίνσλαντ, Δρ Τζιμ Τόμσον, δήλωσε ότι με περισσότερα από 200.000 δείγματα, η συλλογή ήταν σημαντική.

“Είμαστε ευγνώμονες στη Thora Whitehead και την οικογένειά της για αυτή τη σημαντική δωρεά στην State Collection”, δήλωσε ο Δρ Thompson.

«Η Thora έχει αναγνωριστεί από την επιστημονική κοινότητα για τη συμβολή της στη μαλακολογία (μελέτη μαλακίων) και έχει συνγράψει μια σειρά δημοσιεύσεων σχετικά με το θέμα και έχει κοντά σε δώδεκα είδη μαλακίων που ονομάστηκαν προς τιμήν της, συμπεριλαμβανομένων των πιο πρόσφατων ειδών από τη  ».

Το  δημοσιεύτηκε στα Απομνημονεύματα του Μουσείου Κουίνσλαντ .

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagram, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Σημάδια του καρκίνου που μπορούν να εντοπιστούν χρόνια πριν από τα συμπτώματα;

e-enimerosi

Η μικροχειρουργική σε λεπτές επεμβάσεις.

e-enimerosi

EE: Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκριση νέο αντιβιοτικό για ανθεκτικές λοιμώξεις.

e-enimerosi